Foto: LETA
Valdība ceturtdien nolēma pagarināt Covid-19 dēļ valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 28. februārim, kā arī noteikt Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu. Preses konferencei pēc Ministru kabineta sēdes varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, Valsts kancelejas direktors, Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Pagarināta ārkārtējā situācija

Valdība ceturtdien lēma pagarināt Covid-19 dēļ valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 28. februārim.

Ārkārtējās situācijas pagarināšana saistīta ar straujo Covid-19 omikrona izplatību Latvijā un pasaulē.

Latvijā līdz 2. janvārim tika reģistrēti 644 omikrona gadījumu Latvijā, taču līdz 5. janvārim to skaits sasniedzis 1419 gadījumu.

Skolēni treniņos – ar negatīvu Covid-19 testu


Lai dotu iespēju sporta treniņos iekštelpās piedalīties izglītojamajiem no 12 gadu vecuma, kuriem nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, noteikts, ka treniņā drīkst piedalīties ar testēšanas sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu skrīninga testu ar negatīvu rezultātu.

Tāpat treniņi drīkst notikt iekštelpās, ja tiek ievēroti nosacījumi, kas atbilst droša sporta treniņa norisei – noteikts izglītojamo skaits, piepildījums ģērbtuvēs, visa iekštelpu sporta norises vietas apmeklējuma laikā visur tiek ievērota divu metru distance.

Savukārt pirmsskolas vecuma skolēni iekštelpās drīkst trenēties, ja tiek nodrošināts, ka nodarbību norises laikā to plūsma nepārklājas ar pamata izglītības pakāpes izglītojamiem un treniņā piedalās ne vairāk kā 20 izglītojamie.

Vakcinācijas sertifikātiem būs derīguma termiņš


Vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts visām vakcīnām Latvijā būs derīgs deviņus mēnešus, bet "Janssen" vakcīnai – piecus, ceturtdien, 6. janvārī, lēma valdība.

Ministrija paredz, ka minētie nosacījumi attieksies uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē. Tomēr attiecībā uz darba pienākumu veikšanu tiks attiecināta prasība, lai cilvēkam būtu pabeigta primārā vakcinācija, bet balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Jau ziņots, ka līdz trešdienai, 5. janvārim, saņemti ziņojumi par 1419 Covid-19 paveida omikrona varianta gadījumiem Latvijā, liecina valdības sēdei izskatīšanai iesniegtā Veselības ministrijas (VM) prezentācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!