Foto: Valsts kanceleja

Līdzšinējais Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītājs Jānis Ābele 14. janvārī noslēgs darba gaitas inspekcijā, liecina paziņojums VBTAI mājas lapā.

VBTAI Ābele vadīja kopš 2020. gada augusta. Viņš pēc savas iniciatīvas ir nolēmis pamest darbu valsts pārvaldē un pieņemt jaunu izaicinājumu privātajā sektorā, par to decembra vidū informējot Labklājības ministriju.

Viņš uzsvēris VBTAI būtisko lomu gan sabiedrības informēšanā, gan ikdienas darbā ar dažādajiem bērnu tiesību jomas problēmjautājumiem, vienlaikus izceļot veiktās pārmaiņas arī iestādes iekšienē.

"Inspekcijā pavadīto laiku vērtēju kā ļoti intensīvu, interesantu un svarīgu savas karjeras posmu. Iestādes darbu esam padarījuši efektīvāku un sabiedrībai saprotamāku, daudzi darba procesi šajā laikā ir būtiski uzlaboti, paralēli tam attīstot arī pilnīgi jaunas iniciatīvas. Inspekcija kļuvusi krietni aktīvāka un pamanāmāka ar savām darbībām bērnu tiesību nodrošināšanas jomā – gan veicot bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes, gan politikas veidotājiem un sabiedrībai iezīmējot un aktīvi izceļot kā gadiem ielaistas problēmas, tā aktuālās problēmu tendences bērnu tiesību un aizsardzības jomā. Domāju, ka inspekcija ir visas iespējas kļūt par būtiskāko posmu bērnu tiesību un drošības garantēšanas sistēmā – protams, tas nevarēs notikt bez politiskās gribas un atbalsta", norādījis Ābele.

Kā ziņots, Ābele par VBTAI vadītāju tika izraudzīts konkursa kārtībā.

Pirms dalības konkursā Ābele strādājis ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansētajiem IT jomas projektiem. Viņš bijis arī administrācijas vadītājs Ekonomikas ministrijā.

No 2016. gada līdz 2019. gada jūnijam viņa darbavieta bijusi Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, kur pusotru gadu vadīta Infrastruktūras attīstības departamenta Satiksmes infrastruktūras projektu nodaļa, pēc tam – Vides un Energoefektivitātes departaments, savukārt 2019. gadā Ābele kļuvis par šīs iestādes direktora vietnieku ES fondu ieviešanas jautājumos.

Šajā periodā konkursa uzvarētājs papildus amata pienākumiem darbojies arī informācijas tehnoloģiju jomā un izstrādājis izglītojošu datorspēli "Zilbe", kas attīsta lasītprasmi bērniem.

Ābele strādājis arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur no 2013. gada līdz 2014. gadam bijis vecākais eksperts Investīciju uzraudzības departamenta Finanšu vadības nodaļā, bet vēlāk divus gadus vadījis šo nodaļu. Pirms tam strādājis Finanšu ministrijas Eiropas Sociālo fondu uzraudzības nodaļā.

Ābele Rīgas Stradiņa universitātē guvis profesionālo maģistra grādu vadībzinātnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!