Foto: Publicitātes foto

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un solidarizējoties ar Ukrainas tautu, vairākas Latvijas augstskolas piedāvā palīdzību kara bēgļiem, portālu "Delfi" informēja augstskolu pārstāvji.

Vidzemes Augstskola (ViA) gatava izmitināt kara bēgļus augstskolas kopmītnēs. Tāpat arī ViA atvēlējusi bēgļiem studiju un pētniecības vietas, portālam "Delfi" pavēstīja augstskolas pārstāvis Modris Apsītis.

"Ukrainas tautai šobrīd ir nepieciešams mūsu visu atbalsts. Mēs sniedzam tūlītēju atbalstu bēgļu izmitināšanā 50 cilvēkiem, bet maijā varēsim piedāvāt vietu jau 130 cilvēkiem. Vēl esam izveidojuši 20 augstskolas finansētas budžeta vietas ukraiņu studentiem visos studiju līmeņos – bakalaura, maģistra un doktorantūras. Aicinām arī kolēģus no savām partneru augstskolām Ukrainā pārcelties uz Latviju, turpināt pētniecību šeit, izmantojot mūsu laboratorijas un citu infrastruktūru," ar Apsīša starpniecību pauž ViA rektora pienākumu izpildītāja, asociētā profesore Agnese Dāvidsone.

Papildus minētajām 20 budžeta vietām ViA vairākiem desmitiem Ukrainas iedzīvotāju piedāvā nodrošināt bezmaksas studiju kursu apgūšanu atbilstoši individuālām interesēm.

Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) pārstāve Dita Arāja portālam "Delfi" vēstīja, ka RTU studē 20 studenti no Ukrainas, un, sākot no marta, RTU viņiem piešķir stipendijas, lai studenti varētu dzīvot un mācīties Latvijā, kad viņu mājās ir karš. Tāpat individuālās pārrunās ar studentiem tiks apzinātas katra personīgās vajadzības, lai varētu attiecīgi palīdzēt.

Šobrīd RTU bēgļiem no Ukrainas ir sagatavojusi 50 vietas dienesta viesnīcās. Savukārt 24. februārī, tūlīt pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, RTU izsūtīja vēstules savām 13 partneraugstskolām un Ukrainas vēstniecībai Latvijā, piedāvājot iespēju partneraugstskolu doktorantūras studentiem kara dēļ pārtraukto pētniecisko darbu turpināt RTU.

Kopš otrdienas, 1. marta, RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā arī plīvo Ukrainas karogs.
Foto: Publicitātes foto

Tāpat arī Latvijas Universitātes (LU) paziņojumā skolas mājaslapā norāda, ka LU ir sazinājusies ar studentiem no Ukrainas, lai noskaidrotu viņu vajadzības un saprastu, kādu palīdzība studentiem ir nepieciešama. LU studē 22 studenti, kuriem ir Ukrainas pilsonība.

"Mēs esam solidāri ar Ukrainu šajā sarežģītajā laikā un pilnībā atbalstām tās centienus aizstāvēt savu neatkarību un teritoriālo integritāti. Kā augstskola mēs vēlamies savu iespēju robežās sniegt visu nepieciešamo atbalstu gan mūsu studentiem – Ukrainas pilsoņiem, gan pētniekiem, ar kuriem sadarbojamies dažādās Ukrainas zinātniskajās institūcijās. Pašlaik intensīvi apspriežam iespējamo palīdzību un jau tuvākajā laikā ziņosim par konkrētiem soļiem," paudis LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Liepājas Universitātes (LiepU) publiskais paziņojums liecina, ka studenti un mācībspēki ir ziedojuši līdzekļus ziedot.lv portālā atbalstam Ukrainas cilvēkiem. Augstskolas mācībspēki piedāvājuši izmitināt Ukrainu pametušos iedzīvotājus savās mājās.

Tāpat LiepU dienesta viesnīca "Liepu hostelis" atvēlēs divus dienesta viesnīcas stāvus, turklāt vieta atradīsiet arī vismaz desmit studentiem no Ukrainas, ja tādi būs.

Jau vēstīts, ka Ukrainas dramatiskā cīņa pret Krievijas iebrucējiem rit sesto dienu. Portāls "Delfi" piedāvā teksta tiešraidi visas diennakts garumā. To var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!