Foto: LETA

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis pēc izstāšanās no partijas "Kustība "Par!"" un attiecīgi apvienības "Attīstībai/Par!" var būt pārliecināts par galvaspilsētas domes frakcijas "Par!/Progresīvie" atbalstu, uzsvēra frakcijas "Par!/Progresīvie" vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Rīgas domes koalīcija pašlaik nav apdraudēta, komentējot galvaspilsētas mēra Staķa lēmumu izstāties no partijas "Kustība "Par!"", teica Rīgas vicemērs, "Jaunās vienotības" pārstāvis Vilnis Ķirsis, bet otrs galvaspilsētas vicemērs Edvards Smiltēns (LRA) apgalvoja, ka neviens nevar izvirzīt Staķim, kurš tikko izstājies no partijas "Kustība "Par!"", prasību kļūt par kāda cita politiskā spēka biedru.

Kossovičs pastāstīja, ka pirms diviem gadiem, kad Staķis uzrunāja partiju "Progresīvie", lai kopā startētu domes vēlēšanās, pēc vairākām sarunām partija viņā saskatīja līderi, kuru var atbalstīt ne vien kopīgā sarakstā, bet arī kā mēru.

"Daži "Progresīvo" biedri šaubījās, vai virzīt Staķi par mēru, bet es viņus centos pārliecināt. Ceturtdien Staķis apliecināja, ka kolēģu izvēle bija pareiza. Prieks par Staķa principiālo nostāju," teica Kossovičs, piebilstot, ka mērs var būt pārliecināts par lielāku atbalstu no frakcijas.

Frakcija respektē Staķa izvēli un turpināsies sadarboties ar viņu, neuzspiežot Staķim iestāties partijā, lai izvairītos no situācijas, ka Rīgu vada mērs bez partejiskās piederības.

"Staķis ir ļoti labs mērs, viņš pilda kopīgo "Progresīvo" programmu, un mēs ar gandarījumu skatāmies, kā viņam veicas darbos," teica politiķis.

Savukārt Ķirsis sacīja, ka, neraugoties uz to, ka Staķis ir kļuvis bezpartejiskais, viņš turpinās darbu Rīgas domes frakcijā "Par/Progresīvie", kā arī viņu mēra amatā atbalstīs arī "Jaunā vienotība".

Viņaprāt, pat ja pašlaik notiktu nelielas politiskās pārbīdes koalīcijā, tas nevarētu apdraudēt koalīcijas stabilitāti. Pašlaik koalīcijai esot 38 no 60 deputātu balsīm. Līdz ar to nelielas izmaiņas būtiskus satricinājumus nevarot radīt.

Ja arī notiks kādas pārmaiņas, tas teorētiski varētu notikt pēc Saeimas vēlēšanām, piebilda Ķirsis.

Smiltēns sacīja, ka, Staķim izstājoties no "Kustības "Par!"" un attiecīgi arī no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", radusies situācija, ka Rīgas domi vada mērs bez partejiskās piederības.

"Skaidrs, ka neviens nevar viņam izvirzīt prasības iestāties partijā. Diez vai tas būtu gaumīgi izstāties un pēc stundas iestāties citā partijā," teica Smiltēns.

Viņaprāt, Staķim būs vajadzīgs laiks, lai saprastu, kā tālāk rīkoties un uz ko balstīties.

Radušos situāciju domē plānots apspriest jaunnedēļ – pirmdien, 28. martā, paredzētajā domes vadības sēdes laikā, kā arī otrdien, 29. martā, domes frakciju sēžu gaitā.

"Neredzu iemeslus tagad skriet uz priekšu ar risinājumiem," pauda politiķis.

Smiltēns akcentēja, ka pašvaldību, tostarp, Rīgas attiecības ar valdību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) ir krietni sarežģījušās.

Kā ziņots, pēc VARAM lēmuma apturēt Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, Staķis nolēmis izstāties no partijas "Kustība "Par!"", kas automātiski nozīmē, ka viņš pamet arī apvienību "Attīstībai/Par!".

Staķis sociālajos tīklos skaidroja, ka "Kustībā "Par!"" viņu aizrāvis ideālisms, intelektuālā bagātība un tieksme pēc taisnīguma. Viņš kandidējis uz Rīgas mēra amatu, lai uzlabotu dzīvi pilsētā, un viņu "patiesi sanikno", ka tuvākais sabiedrotais – partija "Latvijas attīstībai" – "šauru interešu dēļ norāvusi bremzes Latvijas galvaspilsētas attīstībai".

Staķis paudis nožēlu, ka viņš kļūdījies attiecībā uz apvienības veidošanu ar partiju "Latvijas attīstībai", piebilstot, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) lēmums apturēt Rīgas teritorijas plānojumu ir netaisns un nesamērīgs.

Staķis palikšot strādāt Rīgas domes priekšsēdētāja amatā un "Par!/Progresīvie" frakcijā, tādējādi turpinot "ieviest pārmaiņas pilsētā".

Kā ziņots, VARAM ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm, preses konferencē iepriekš informēja Plešs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!