Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Tomes Plešs (AP) ceturtdien, 7. aprīli, Saeimā izturēja neuzticība balsojumu un saglabā ministra amatu. Ministra demisiju atbalstīja 19 deputāti, bet neatbalstīja 49.

Pleša demisiju pieprasīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti un pie frakcijām nepiederošais deputāts Didzis Šmits.

Debatēs deputāts Viktors Valainis (ZZS) uzsvēra, ka Plešs nav piemērots ministra amatam, jo viņš grauj Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārraugāmās jomas.

"ZZS, rosinot lemt par neuzticības izteikšanu ministram, ir pārliecināta, ka beidzot jādara gals neizdarībai un nekompetencei, kas pēdējos gados ir apvijusi VARAM Pleša vadībā. Ministra lēmums par Rīgas teritorijas plānojuma apturēšanu nākamajiem gadiem ir kā pēdējais piliens mūsu pacietības mērā," uzsvēra Valainis.

Valainis pauda, ka ministrijai ir skaidri uzdevumi, kas ir būtiski valsts un reģionālajai attīstībai, tostarp vides un dabas aizsardzībā, reģionālajā attīstībā, pašvaldību un teritoriālajā attīstībā. "Raugoties uz pēdējo gadu paveikto, jāsecina, ka būtiski sasniegumi nav vērojami nevienā no šīm jomām," sacīja deputāts.

Plešs deputātiem uzsvēra, ka tiesiskā valstī nav augstāka spēka par likumu un ikvienam dokumentam ir jāatbilst likumiem, ko deputāti ir pieņēmuši. "Katra iedzīvotāja pienākums ir ievērot Latvijas likumus un aizstāvēt. Nepatīkami pārsteidz, ka atsevišķi politiski spēki ir gatavi pievērt acis uz likumpārkāpumu, kas acīmredzot viņiem ir pieņemama prakse," sacīja ministrs.

Viņš pievērsās jautājumam par Rīgas teritorijas plānojumu, norādot, ka VARAM jau četrus gadus Rīgas pašvaldībai norādīja uz teritorijas plānojuma problēmām. Viņš aicināja risinājumus rast sarunu ceļā, lai Rīgas pašvaldība nonāktu pie tiesiska risinājuma.

Tāpat Plešs uzsvēra, ka VARAM ir ieviesusi liela mēroga reformas attīstības vārdā. "Ministrija ir iekustinājusi vairāku gadu garumā ierūsējušas reformas," uzsvēra ministrs.

Tāpat Plešs uzrunā norādīja uz VARAM pēdējos gados paveikto, tostarp Covid-19 krīzē sniegto atbalstu pašvaldībām, īstenoto administratīvi teritoriālo reformu, kā arī paveikto vides aizsardzības jomā.

Savukārt Edgars Tavars (ZZS) savā debašu runā analizēja Pleša atspoguļojumu sabiedrisko mediju portālā "LSM", norādot, ka tajā redzams tas, ka ministrs neveic savus tiešos darba pienākumus. Tāpat viņš pārmeta Plešam interesi azartspēļu saglabāšanā dažādās pašvaldībās.

Arī Māris Mičerevskis aicināja atbalstīt Pleša demisijas pieprasījumu, atzīmējot, ka kopā ar Plešu Saeimas ēkā atrodas kāds "zilonis". "Šis zilonis nav Juris Pūce, kaut gan viņš arī ir izgaisis, bet gan azartspēles," sacīja deputāts.

Toties Didzis Šmits aicināja palīdzēt "Plešam ārstēties no azartspēļu atkarībām". Tie, kas šodien balsos par Pleša amata saglabāšanu, balsos pret Rīgas attīstību, sacīja Šmits, piebilstot, ka šie cilvēki ir atkarīgi no varas.

Turpretim Māris Možvillo (Neatkarīgie) kritizēja VARAM darbu, organizējot portālu "Latvija.lv". "Kā mēs varam lepoties ar mūsu digitālo seju, kas vairāk atgādina citu ķermeņa daļu," retoriski vaicāja Možvillo. Viņš uzsvēra, ka Latvijā ieviestie digitālie risinājumi nav efektīvi un tajos ir problēmas ar funkcionalitāti.

Pret demisijas pieprasījumu debatēja Reinis Znotiņš (Konservatīvie). Viņš uzsvēra, ka līdz Saeimas vēlēšanām ir pieci mēneši un 23 dienas, atzīmējot, ka šajā laikā ir iespējams paveikt daudz būtiskas lietas.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību, iepriekš medijus informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Staķis sacīja, ka ar šo lēmumu VARAM uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību un plānojuma apturēšanas dēļ pašvaldībā neieplūdīs investīcijas daudzu miljonu eiro apmērā.

Tiesa, Rīgas dome 4. aprīlī ārkārtas sēdē atbalstīja lēmumu Satversmes tiesā apstrīdēt rīkojumu, ar kuru apturēts Rīgas teritorijas plānojums.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Inese Sirmā sēdē sacīja, ka apturētā plānojuma rezultātā domei radīsies ievērojami zaudējumi gan finansiālā, gan laika izteiksmē. Departamenta ieskatā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojums ir nesamērīgs, proti, plānojumu varēja arī atcelt tikai daļā un atļaut piemērot visu pārējo, lai Rīgas attīstība šobrīd netiktu iesaldēta uz ilgu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!