Foto: LETA

Sestdien, 9. jūlijā, notikušajā partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) priekšvēlēšanu konferencē "Droši kopā!" tika nosaukti 14. Saeimas vēlēšanu reģionu sarakstu līderi un prezentēta partiju apvienības vēlēšanu programma, kurā pausta apņemšanās padarīt Latviju sociāli, ekonomiski un militāri drošāku.

Konferencē tika paziņots, ka no AP Vidzemes saraksta kandidēs deputāte Evija Papule, kura 13. Saeimā tika ievēlēta no "Saskaņas" saraksta.

Līderos ministri un deputāti

AP konferencē tika paziņots, ka politiskā spēka Vidzemes saraksta līderis būs aizsardzības ministrs Artis Pabriks, tāpat šī reģiona sarakstā būs 13. Saeimas deputāts Andris Skride, kiberdrošības eksperte, Valsts prezidenta padomniece Ieva Ilvesa, ar mediju jomu saistītais Edgars Barbaks, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece, Papule, Valkas mērs Vents Armands Krauklis un Rīgas domes deputāts Viesturs Zeps.

Rīgas saraksta līdere būs bijusī iekšlietu ministre, 13. Saeimas deputāte Marija Golubeva. No šī saraksta vēlēšanās startēs arī gastroenterologs Anatolijs Danilāns, Jēkabs Rasnačs, veselības ministrs Daniels Pavļuts, 13. Saeimas deputātes Vita Anda Tērauda, Inese Voika, Krista Baumane un deputāts Mārtiņš Šteins, kā arī aktrise, psiholoģe Diāna Zande, Rīgas domes deputāts Ivars Drulle, bijusī iekšlietu ministres padomniece Linda Curika.

Zemgales saraksta līderis būs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, aiz kura AP sarakstā būs atrodama Rīgas domes deputāte Anete Jēkabsone-Žogota, savulaik no "Saskaņas" 13. Saeimā ievēlētais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, vēl nesen Krievijā dzīvojošais aktieris, producents Andris Lielais, kā arī Saeimas deputāti Aigars Bikše un Ilmārs Dūrītis.

Kurzemes saraksta līderis būs iekšlietu ministrs Kristaps Eklons. No AP Kurzemes saraksta 14. Saeimas vēlēšanās kandidēs arī Liepājas domes deputāte Dace Bluķe, aktieris Jurģis Spulenieks un mediju pētnieks Ainārs Dimants.

Savukārt Latgales reģonā AP startēs kopā ar "Latgales partiju". Šī saraksta līderis būs AP 13. Saeimas frakcijas vadītājs Juris Pūce, kā arī sarakstā būs bijušais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis, 13. Saeimas deputāte Janīna Kursīte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektore Iveta Mietule.

Pabriks: mēs nākam ar vienu no labākajiem piedāvājumiem

Uzrunājot biedrus konferencē, Pabriks norādīja uz faktu, ka Rietumu sabiedrība par maz novērtē brīvību, bet drīzāk to uzskata, kā automātiski dotu. Tāpat ministrs sacīja, ka pārāk maz novērtējam nedrošību. "Kļūda ir nenovērtēt brīvību un nedrošību. [Pēdējo gadu notikumi ir pierādījuši, ka] brīvību varam zaudēt dažās stundās. Tāpat pārāk maz novērtējam paši sevi," sacīja Pabriks.

Viņš norādīja uz nepieciešamību valstī ieviest vispārēju valsts aizsardzības dienestu. Pabriks uzsvēra, ka šis, uz Somijas piemēru balstītais priekšlikums nav bijis "ārēji diktēts".

Pievēršoties 14. Saeimas vēlēšanām, aizsardzības ministrs stāstīja, ka viņš turpmākajos gados politikā sagaida fokusu, pirmkārt, uz ārējo un iekšējo drošību. Otrkārt, nākamajos gados pie varas esošajiem būs jārisina ekonomiskās nedrošības jautājumi. Viņa vērtējumā, lai atteikties no Krievijas energoresursiem, nepietiks tikai ar tādas zaļās enerģijas kā vējš un saule attīstīšanu. Treškārt, nākamajos gados būs jārisina arī sociālie jautājumiem.

"Viss šis būs jārisina nākamajai valdībai, neatkarīgi no tās sastāva. Katrā ziņā AP par šīm lietām iestāsies un spiedīs arī pārējos. AP nenāk lūgt, lai par mums balsotu, bet gan mēs nākam ar vienu no labākajiem piedāvājumiem un mēs esam gatavi uzņemties atbildību, lai Latviju padarītu sociāli, ekonomiski un militāri drošāku," uzsvēra Pabriks, paužot pārliecību, ka AP 14. Saeimas vēlēšanās sagaida uzvara.

Kurzemes saraksta līderis Eklons informēja AP biedrus par savām līdzšinējām profesionālajām gaitām iekšlietu sistēmā, tomēr šodien viņš runājot kā demokrātiskas valsts pilsonis, kurš apzinās savu atbildību.

"Atbildība un izpratne par iekšlietu sistēmu bija iemesls, kāpēc tiku uzrunāts iekšlietu ministra amatam. Tas bija iemesls, kāpēc pieņēmumu šo izaicinājumu, jo zinu situāciju iekšlietu jomā," sacīja ministrs.

Arī viņš uzsvēra, ka patiesai Latvijas drošībai ir vienlīdz svarīga ārējā un iekšējā drošība. "Tas nozīmē kopīgu redzējumu, plānus, sadarbību un sabalansētus ieguldījumus. Tas nozīmē vēl aktīvāku pilsoņu iesaisti valsts dienestā," uzsvēra Eklons.

Golubeva: AP ir pienākums piedāvāt redzējumu par valsts attīstību

AP Rīgas saraksta līdere Golubeva uzrunā biedriem norādīja, ka politiskajam spēkam ir pieredze, esot varas pozīcijās, tomēr uz 14. Saeimas vēlēšanām AP dodas ar jaunu politiķu degsmi. Viņa uzsvēra, ka politiskajam spēkam ir pienākums piedāvāt sabiedrībai ne tikai krīzes vadību, bet arī redzējumu par turpmāko valsts attīstību.

Golubeva informēja, ka AP programmā īpaša vieta ir drošības jautājumiem, jo tas patlaban ir pats svarīgākais jautājums. Vienlaikus politiķe norādīja, ka AP programmā līdzās ārējai un iekšējai drošībai svarīgi jautājumi ir arī enerģētika, veselības aprūpe un izglītība.

Iezīmējot AP pamata vērtības, Golubeva norādīja uz nepieciešamību turpināt stiprināt saites ar brīvo pasauli, valstī pilnveidot likumus, lai tie būtu taisnīgi, kā arī valstij ir jānodrošina vienlīdzīgas iespējas piekļūt kvalitatīvai izglītībai.

Pēc Golubevas teiktā svarīgi arī veicināt iekļaujošu sociālo politiku. "Nevis uzspiest vienu pareizu ģimenes modeli, bet gan palīdzot tiem cilvēkiem, kuri vieni audzina bērnus, aprūpē savus vecākus, seniorus," skaidroja politiķe un piebilda, ka pēc nākamajām vēlēšanām AP meklē sabiedrotos, lai valstī īstenotu pārmaiņas.

Savukārt Plešs uzrunā prognozēja izaicinājumiem pilnus laikus, kas prasīs pieņemt drosmīgus lēmumus un ātru rīcību.

"Kāpēc vēlētājiem uzticēties AP? Tāpēc, ka esam pierādījuši – kopā kā komanda spējam sasniegt rezultātus, spējam viens otru atbalstīt, lai pildītu vēlētājiem dotos solījumus. Pieredze un skaidras idejas spēj sasniegt vislabākos panākumus," uzsvēra Plešs.

Pūce: mums bija un būs dūša, apdoms un griba

AP Latgales saraksta līderis Pūce sniedz ieskaitu par partiju apvienības paveikto līdz šim. "Mēs bijām liberāls politiskais spēks, mēs bijām par cilvēktiesībām, mēs pret populismu, jo populisti sola to, ko neizdarīs. Mēs bijām par līdzsvarotu attieksmi, mēs pretojāmies raganu medībām politikā. Vienlaikus mēs bijām negurstošs reformu spēks. Daudzi baidījās īstenot reformas, no kurām mēs nenobijāmies – mums bija dūša, apdoms un griba. Un tādi būsim arī turpmāk," uzsvēra politiķis.

Vērtējot svarīgākos risināmos darbus, Pūce pievienojās iepriekš paustajam, ka nākamās valdības un Saeimas pirmais uzdevums būs drošība, tostarp sociālā un ekonomikas.

Savukārt, komentējot lēmumu kandidēt no Latgales saraksta, Pūce pauda, ka savulaik vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā viņš daudz apceļojis Latviju un pašvaldības, ticies ar iedzīvotājiem, secinot, ka valsts ne vienmēr ir investējusi Latgales cilvēku prasmēs vai piemērojusi infrastruktūru tiem uzņēmumiem, kas šajā reģionā varētu strādāt.

Viņa vērtējumā, Latgalei ir milzīgs potenciāls, tāpēc būt jāveido partnerība starp valsti, pašvaldībām un uzņēmumiem.

"Nacionālā līmenī partijas šo reģionu ir ignorējušas. AP ir jāuzņemas atbildība par Latgali. Esmu pārliecināts par Latgales varēšanu, jo tas ir reģions ar lielu iekšēju spēku. Es šo spēku gribu virzīt spēcīgam Latgales izrāvienam un es to izdarīšu ar spēcīgu komandu," uzsvēra Pūce.

Pēc LTV pasūtījuma veiktā pētījumu kompānijas SKDS aptauja liecina, ka jūlijā par AP balsotu 5,7% aptaujāto, tādējādi AP trīs mēnešus pirms oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām patlaban ir ceturtais populārākais politiskais spēks.

13. Saeimas vēlēšanās par AP nobalsoja 12,04% vēlētāju, tādējādi politiskais spēks parlamentā ieguva 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!