Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 14. jūlijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz indeksēt pensijas vēl ātrāk – augustā. Sākotnēji piedāvātās likuma izmaiņas paredzēja pensiju indeksāciju veikt septembrī.

Plānots, ka pensijas tiks indeksētas 15% apmērā. Vienlaikus opozīcijas deputāti kritizēja, ka minētā indeksācija nekompensēs inflācijas pieauguma apmēru.

Pensiju ātrāku indeksēšanu Saeima atbalstīja vienbalsīgi.

Ministru kabinets 24. maijā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredzēja 2022. gadā pensijas indeksēt mēnesi agrāk, nekā parasti, proti, 1. septembrī.

Tomēr Saeima atbalstīja deputāta Andra Skrides (AP) priekšlikumu – pensijas indeksēt jau augustā.

Saeimā pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka 2022. gadā valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskatīs 1. augustā.

Tāpat likuma izmaiņas paredz, ka politiski represētajām personām, pirmās grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem valsts pensiju neatkarīgi no tās apmēra 2022. gadā pārskatīs 1. augustā, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un iemaksu algu indeksu.

Pārskatītās valsts pensijas vai tās daļas apmēra starpību par periodu no 2022. gada 1.augusta līdz 2022. gada 1. septembrim izmaksās vienlaikus ar 2022. gada septembra mēneša vecuma pensiju.

Iepriekš portāls "Delfi" noskaidroja, ka Skrides priekšlikumam nebija visas koalīcijas atbalsts, jo, kā atzina deputāts Arvils Ašeradens (JV), premjers Krišjānis Kariņš (JV) vēlas, lai atbalsts iedzīvotājiem pieaugošās inflācijas apstākļos tiktu skatīts vienā pakotnē, nevis pa daļām.

"Premjers lūdza nesteigties ar vienu atsevišķu risinājumu, kamēr nav skaidra kopējā atbalsta pakotne," sacīja deputāts un piebilda, ka lēmumu par pensiju indeksāciju – augustā vai septembrī – Saeima pieņems 14. jūlijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets 21. jūnijā atbalstīja 350 miljonu eiro apjomīgu atbalsta pakotni energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Minētajā atbalsta pakotnē ietverta arī pensiju indeksācija šā gada 1. septembrī.

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, 2022. gada martā aģentūras uzskaitē bija 534 000 pensiju saņēmēji, no tiem vecuma pensiju saņēmēji bija 434 000, invaliditātes pensiju saņēmēji – 75 300, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji – 15 500, izdienas pensiju saņēmēji – 11 000, bet atlīdzību saņēmēji bija 14 000. Aizsardzības ministrijas uzskaitē 2021. gadā bija 1981 izdienas pensijas saņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!