Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ministru kabinets otrdien, 6. septembrī, atbalstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) priekšlikumu novirzīt 5,1 miljonu eiro Čerņihivas apgabala Ukrainā atjaunošanai.

Pēc Ukrainas valdības datiem, kaitējums infrastruktūrai, videi, pamatvajadzību un iztikas nodrošinājumam lēšams vairāk nekā 100 miljardu eiro apmērā un pieaug ik dienu. Savukārt kopējās atjaunošanas vajadzības ir sasniegušas 750 miljardus eiro.

Ministrija norāda, ka kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā Latvija proporcionāli ir viena no aktīvākajām Ukrainas atbalstītājām – Latvijas kopējais atbalsts sasniedz 0,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

ĀM arī informē, ka Ukrainas prezidents un valdība vairākkārtīgi ir aicinājusi sabiedrotos, tostarp Latviju, uzņemties atbildību par vienu noteiktu Ukrainas reģionu, aktīvi iesaistoties tā rekonstrukcijas procesā.

Ministrija atsaucas uz publiskajā telpā pieejamo informāciju, kas liecina, ka vairākas Eiropas Savienības valstis ir uzņēmušās konkrētu Ukrainas teritoriju atjaunošanā. Piemēram, Igaunija ir paziņojusi, ka iesaistīsies Žitomiras apgabala rekonstrukcijā, jau 2022. gadā novirzot 1,9 miljonus eiro rekonstrukcijai. Dānija ir paziņojusi par iesaisti Mikolajivas apgabala, savukārt Francija – Čerņihivas apgabala atjaunošanā. Lietuva un Polija nav nosaukušas konkrētus reģionus, bet jau aktīvi iesaistās rekonstrukcijas procesā.

Latvijas augstākās amatpersonas starptautiskā līmenī vairākkārt ir paudušas atbalsta Ukrainai un ir uzsvērušas nepieciešamību iesaistīties rekonstrukcijā un Latvijas gatavību sniegt atbalstu. Ņemot vērā esošos politiskos un ekonomiskos kontaktus, sadraudzības pilsētas un līdzšinējo sadarbību kopumā, ĀM rosināja sniegt rekonstrukcijas atbalstu Čerņihivas apgabalam.

Ministrija informē, ka Čerņihivas pilsēta un apgabals ir smagi cietuši. Čerņihivas reģionā pirms Krievijas iebrukuma bija ap vienu miljonu iedzīvotāju. Lielākajā reģiona pilsētā Čerņihivā – ap 285 000 iedzīvotāju, savukārt šobrīd to skaits ir samazinājies par vairāk nekā 50% – līdz apmēram 130 000 iedzīvotajiem.

Čerņihivas apgabalā kopumā ir izpostītas 125 skolas un 63 medicīnas iestādes, kā arī iznīcināti 1512 kilometri transporta infrastruktūras un 4767 miljoni kvadrātmetru dzīvojamās platības. Čerņihivas apgabalā svarīgi atjaunot arī uzņēmējdarbību, lai veicinātu iedzīvotāju nodarbinātību un ekonomikas atjaunošanu. Pirms kara apgabalā kā uzņēmējdarbības pamatvirzieni bija pārtikas ražošanas un pārstrādes industrija; mašīnbūves industrija; vieglā industrija (sevišķi tekstilrūpniecība); informācijas tehnoloģijas industrija.

Līdz šim Latvijas sadarbība ar Čerņihivas pilsētu un apgabalu kopumā ir bijusi vairākos līmeņos. Čerņihivas apgabalā Latviju pārstāv goda konsule Olena Višņakova, kas ir bijusi aktīva Latvijas un Ukrainas divpusējo attiecību stiprināšanā. Latvijas vēstniecībai Ukrainā ir izveidojusies laba sadarbība ar vairākām apgabala amatpersonām, kam ir ciešas saites ar Latviju.

ĀM arī norāda, ka Čerņihivas apgabalā atrodas vairāki Latvijas uzņēmumi, piemēram, kokzāģētava "Biomix Balticum", "Riga hleb" maizes ražotne, kā arī bērnu rotaļu laukumu ražotne "Interathletic".

Tāpat līdz šim no Latvijas Čerņihivai nosūtītas vairākas humānās palīdzības kravas, kuru nosūtīšanu koordinējusi ĀM, sadarbībā ar "ziedot.lv", biedrību "Viegli palīdzēt" un apvienību "Uzņēmēji mieram".

Ministrijā uzsvēra, ka Čerņihivas apgabala, vajadzības ir ievērojamas, bet Latvijas budžeta resursi ir ierobežoti, tāpēc ĀM rosināja Ukrainas rekonstrukcijas atbalstam novirzīt vismaz 5 110 887 eiro.

No šiem līdzekļiem pieci miljoni eiro tiks novirzīti Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai, savukārt 110 887 eiro – Latvijas eksperta sekondēšanai Eirpas komisijas atbalsta grupā Ukrainai, lai veicinātu Latvijas iesaisti ES līmeņa rekonstrukcijas centienos

ĀM jau ir iesniegusi atbilstošu prioritārā pasākuma pieteikumu likumprojekta "Par valsts budžetu 2023. gadam" sagatavošanas procesā Finanšu ministrijā un Pārresoru koordinācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!