Foto: LETA

Plānots, ka Saeima par Evikas Siliņas (JV) vadīto Ministru kabinetu lems jau šo piektdien, 15. septembrī, tomēr ministru portfeļu sadalījums nav skaidrs. Zināms vien tas, ka nākamajā valdībā "Jaunā Vienotība" iegūs astoņus krēslus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – četrus, bet "Progresīvie" - trīs.

Otrdien, 12. septembrī, potenciālie koalīcijas partneri tikās, lai spriestu par valdības deklarācijas tekstu, koalīcijas līgumu un ministru portfeļu sadalījumu. Pēc tikšanās Siliņa mediju pārstāvjus informēja, ka puses šodien vienojušās par valdības deklarācijas tekstu, ko šodien plānots publiskot, bet vienošanās par ministru portfeļu sadali vēl nav panākta.

"Tiklīdz būs zināms, informēšu," teica premjera amata kandidāte, atturoties prognozēt, kad varētu būt zināms nākamā Ministru kabineta sastāvs.

Deklarācija pabeigta un tiks apspriesta

Siliņa informēja, ka šodien potenciālie koalīcijas partneri vienojušies par darbiem, kas jāizdara līdz šā gada decembrim, kā arī panākta vienošanās par koalīcijas līgumu. Savukārt trešdien, 13. septembrī, politisko spēku pārstāvji tiksies ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību, nevalstiskās organizācijas pārstāvošo "Pilsonisko Aliansi" un Latvijas Pašvaldību savienību, lai pārrunātu valdības deklarācijas tekstu.

Ja pēc šīs tikšanās būs nepieciešams deklarāciju precizēt, tas tiks darīts ceturtdien, bet piektdien potenciālie koalīcijas partneri informēs Saeimu par jauno valdības sastāvu.

Premjera amatam nominētā Siliņa uzsvēra, ka valdības deklarācija būs īsa un lakoniska, savukārt lielāks uzsvars uz tehniskiem jautājumiem gaidāms valdības rīcības plānā.

Pēc Siliņas teiktā, valdības deklarācijā fokuss būs likts uz cilvēku. "Fokuss būs uz cilvēku, izceļot to sabiedrības kopumu, kas šeit dzīvo", uzsvēra premjera amata kandidāte un piebilda, ka bez cilvēkiem būs grūtāk strādāt ar tādiem jautājumiem kā ekonomikas attīstība, drošība un izglītība.

Ministrus vēl nenosauc

Atbildot uz jautājumu par potenciālo nākamās valdības sastāvu un Saeimas spīkera amatu, Siliņa norādīja, ka par šiem jautājumiem vēl notiek diskusijas. "Tos vēl neesam gatavi paziņot," pauda politiķe.

Viņa skaidroja, ka potenciālie koalīcijas partneri izvēlējušies strauji virzīties uz priekšu uz darāmajiem darbiem, bet ministru amata kandidātus paredzēts nosaukt tad, kad par to būs vienošanās. Patlaban iekšēji panākta vien vienošanās par to, ka JV pienāksies astoņi krēsli valdībā, ZZS – četri un Saeimas spīkera amats, bet "Progresīvajiem" - trīs ministru amati.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis atzina, ka apspriesti dažādi ministru kandidātu vārdi un "ir diezgan liela sajūta, kā varētu izskatīties Ministru kabinets", bet vispirms puses vēlas diskutēt par darbiem un tikai pēc tam par amatiem. "Tiklīdz nosauc ministrus, tiek aizmirsts galvenais dokuments – darāmo darbu dokuments," uzsvēra Valainis. No viņa teiktā izrietēja, ka ZZS ministru amata kandidātus varētu nosaukt šodien pēc politiskā spēka frakcijas sanāksmes. Sagaidāms, ka amati tiks tiem "līderiem, kas guvuši lielāko sabiedrības atbalstu".

Savukārt "Progresīvo" pārstāvis Andris Šuvajevs pauda, ka šodienas svarīgākā ziņa ir tā, ka nākamā valdības deklarācija būs eiropeiska, ziemeļnieciska, iekļaujoša.

Savukārt, runājot par valdības sastāvu, Šuvajevs norādīja uz pagājušā nedēļā vēroto rezonansi, kad izskanēja neoficiāla informācija par kultūras ministra amatu, ko varētu ieņemt ZZS pārstāvis Gunārs Kūtris. Viņš aicināja pagaidīt politisko sarunu noslēgumu un Siliņas paziņojumu par Minisru kabineta sastāvu. Šuvajevs vien atklāja, ka ikviens "Progresīvo" virzītais kandidāts darbam valdībā būs spējīgs vadīt tam uzticēto ministriju.

Savukārt Siliņa piebilda, ka attiecībā uz valdības sastāvu "lielus pārsteigumus nevar gaidīt". Viņa sacīja, ka galvenokārt ministru amatiem tiek izskatīti kandidāti, kas guvuši sabiedrības uzticību, nevis kādu jomu profesionāļi.

Viņa aicināja nākamos ministrus vērtēt pēc viņu darbiem. "Kad mani izvirzīja premjerministres amatam, tika vērtēta mana kleita un dzimums. Ceru, ka Latvijas sabiedrība ir nobriedusi un spēs vērtēt ministru darbu," pauda Siliņa.

Neoficiāli izskanējušie kandidāti

Līdz šim neoficiāli izskanējis, ka Siliņas vadītajā valdībā darbotos finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV), izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Kā zemkopības ministrs neoficiāli izskanējis Armands Krauze (ZZS), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), ekonomikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS), satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Patlaban nav skaidrības par klimata un enerģētikas ministru, kura pienākumus pilda Raimonds Čudars (JV), kā arī veselības un kultūras ministriem. Iespējams, kultūras ministra amats tiks "Progresīvajiem", JV – veselības ministra amats, bet klimata un enerģētikas ministra amats – ZZS.

Jau ziņots, ka 4. septembrī premjera amatam nominētā Evika Siliņa (JV) sāka nākamās valdības koalīcijas sarunas, dalot ministru amatus "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "Progresīvie" starpā.

1. septembrī Siliņa preses konferencē informēja, ka, "Apvienotajam sarakstam" nepiekrītot darboties nākamajā koalīcijā, tajā darbosies trīs politiskie spēki, kuriem Saeimā kopumā ir 52 balsis. Atbalstīt nākamo koalīciju apņēmies pie frakcijām nepiederošais deputāts Oļegs Burovs.

Pēc tam, kad Siliņa būs sastādījusi Ministru kabinetu, par jaunās valdības apstiprināšanu būs jālemj Saeimai. Tā kā gaidāmas izmaiņas koalīcijas sastāvā, pārmaiņas skars arī atbildības jomu sadalījumu Saeimā, tostarp prezidijā un komisijās.

Plānots, ka Saeima jauno valdību varētu apstiprināt piektdien, 15. septembrī.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!