Foto: Saeimas administrācija

Karš Ukrainā ir fundamentāli mainījis Eiropas drošības vidi, bet sabiedroto un NATO militāro struktūru gatavošanās ir ļoti augstā līmenī, un alianse ir gatavāka nekā jebkad nodrošināt mūsu un visu dalībvalstu aizsardzību, ceturtdien Saeimas ārpolitikas debatēs uzsvēris aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Viņš norādīja, ka sabiedrotie labi apzinās Krievijas imperiālistiskās ambīcijas un draudus: "Karš Ukrainā ir fundamentāli mainījis Eiropas drošības vidi. Sabiedroto un NATO militāro struktūru gatavošanās ir ļoti augstā līmenī un Alianse ir gatavāka kā jebkad nodrošināt mūsu un visu dalībvalstu aizsardzību un pretinieka atturēšanu," uzsvēra Sprūds.

Tāpat debašu laikā aizsardzības ministrs akcentēja, ka šogad aprit 20 gadi, kopš Latvija ir vēsturē spēcīgākās militārās alianses dalībvalsts, kas pēdējos gados ir veikusi fundamentālas reformas. Reģionam ir izstrādāti augstas detalizācijas aizsardzības plāni, kas nodrošinās dalībvalstu, tai skaitā Latvijas, aizsardzību pret Krievijas apdraudējumu.

Sabiedrotie arī turpina palielināt savu spēku klātbūtni Latvijas teritorijā un strādā, lai nodrošinātu NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas attīstību līdz brigādes vienībai.

Vienlaikus aizsardzības ministrs uzsvēra, ka arī Nacionālie bruņotie spēki ir profesionāli, kaujas spējīgi un gatavi aizsargāt Latviju. Turpmākajos gados vēl vairāk tiks stiprinātas Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, iegādājoties modernu un jaudīgu kaujas ekipējumu.

Sprūds arī uzsvēris, ka Latvijas ir jāstiprina gan savas, gan Ukrainas kaujas spējas, un atbalsts Ukrainai ir jānodrošina ilgtermiņā līdz tās uzvarai.

Kā būtisku atbalsta sniegšanas mehānismu Ukrainai, Sprūds akcentēja izveidoto dronu koalīciju, kas ir daļa no Ramšteinas atbalsta grupas, kurai dalību šobrīd jau ir pieteikušas vairākas NATO dalībvalstis.

Koalīcija palīdzēs pēc iespējas ātrāk nodrošināt Ukrainu ar tai kritiski nepieciešamajām dronu tehnoloģijām un apmācību. Ministrs arī uzsvēra, ka dronu koalīcijā iesaistīsim arī Latvijas industriju, lai vienotos par labāko veidu, kā nacionāli palīdzēt Ukrainai dronu ražošanā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!