Foto: DELFI
Otrdien, 5. martā, pie Ministru kabineta (MK) pulcējas lauksaimnieki un mežsaimnieki, lai protestētu pret nozaru īpašumā esošās zemes ierobežojumiem bez adekvātiem kompensēšanas mehānismiem, ja zeme tiek nodota dabas aizsardzībai.

Protestā pulcējušies aptuveni 600 cilvēki, kā arī ieradušies seši traktori.

Protesta akcijā paredzēts vērst valdības uzmanību "reāliem draudiem, ka aiz Eiropā skandētajiem zaļās iniciatīvas saukļiem patiesībā slēpjas nopietni privātā īpašumā esošās lauksaimniecības zemes apgrūtinājumi, kas nodara un nodarīs milzīgus zaudējumus Latvijas zemniekiem," informē "Zemnieku saeima".

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš paziņojumā medijiem akcentējis, ka lauksaimnieku prasība ir nepieļaut zemes lietojuma ierobežojumus nacionālā līmenī, ja tiem neseko adekvāti finanšu resursi.

"Šī brīža situācija ir skarba. Salīdzinot – Latvijas zemnieks ir nopircis māju, bet viņš nevar būt pārliecināts, ka netiks no tās izdzīts. Tai pat laikā viņu spiež turpināt maksāt kredītu un nodokļus. Identiska situācija šobrīd ir ar īpašumā esošām lauksaimniecības zemēm," pauž Lazdiņš.

Savukārt Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks norādījis, ka mežu īpašnieki nav pret saprātīgu dabas aizsardzības politiku.

"Būtu pretdabiski būt ienaidniekiem savam īpašumam un bērniem, mūsu pašu interesēs ir saglabāt Latvijas mežu dzīvotspēju un kvalitāti. Taču cilvēki visā Latvijā ir nonākuši beztiesiskā stāvoklī, jo, lai arī ne formāli, bet pēc būtības viņu zeme tiek nacionalizēta," atzīmēja Muižnieks.

Iepriekš lauksaimnieki pulcējās 5. februārī, kad visā Latvijā piedalījās dažādās protesta akcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!