Foto: F64

Gruzija aizturējusi 11 augsta ranga policijas amatpersonu un Tbilisi vicemēru aizdomās par opozīcijas līderu izspiegošanu kibertelpā, piektdien paziņoja Gruzijas prokuratūra.

Pēdējā laikā ir aizturētas vairākas iepriekšējās valdības amatpersonas.

Gruzijas galvenais prokurors Arčils Kbilašvili žurnālistiem piektdien paziņoja, ka aizdomās par nelegālu opozīcijas līderu izsekošanu ir aizturēts bijušais iekšlietu ministra vietnieks un pašreizējais Tbilisi vicemērs Šota Hizanišvili, kas ir Saakašvili sabiedrotais, kā arī vēl 11 Iekšlietu ministrijas amatpersonas.

Aizturētās amatpersonas tiek apsūdzētas par ļaundabīgu programmatūru izmantošanu, lai piekļūtu Saakašvili oponentu politisko partiju un reliģisko organizāciju datoriem, kuros izplatīja vīrusus, norādīja Kbilašvili.

Aizturētie tiek turēti aizdomās arī par Gruzijas jaunā premjera Bidzinas Ivanišvili vadītās koalīcijas "Gruzīnu sapnis" līderu telefonsarunu ierakstīšanu un publiskošanu internetā, lai vairotu "sabiedrībā esošo neuzticību" miljardiera izveidotajam politiskajam spēkam, kas pirms vēlēšanām bija opozīcijā.

Ierakstus, kuros "Gruzīnu sapņa" līderi viens otru apvaino, septembrī interneta vietnē "YouTube" publiskoja Ivanišvili miesassargs.

Tomēr Kbilašvili teica, ka miesassargu šantažēja un piekukuļoja valsts policijas darbinieki, piespiežot viņu uzdoties par sarunu ierakstītāju un publiskotāju.

Saakašvili sabiedrotie ir nolieguši apsūdzības kā politiski motivētas.

"Notiek skarba politiskās vajāšanas kampaņa," teica Gruzijas parlamenta deputāts no Saakašvili partijas "Vienotā nacionālā kustība".

Savukārt Tbilisi mērs Gigi Ugulava paziņoja, ka amatpersonu aizturēšana "parāda, ka Gruzijā tiek veidota diktatūra".

Visas aizturētas personas savu vainu noliedz, bet Saakašvili partija paziņoja, ka ir sākušās "raganu medības".

Apsūdzības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu šomēnes izvirzītas bijušajam Gruzijas iekšlietu un aizsardzības ministram Bačo Ahalajam, kā arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Giorgi Kalandadze. Tās ir augstākās amatpersonas, kas pēdējā laikā ir aizturētas, bet nav vienīgās.

Saistībā ar augsta ranga amatpersonu aizturēšanu Gruzijā bažas paudušas Rietumvalstis. NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens tikšanās laikā Briselē Ivanišvili šonedēļ pauda bažas par notikumu attīstību Gruzijā. Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu pauda Ivanišvili bažas par "selektīvā taisnīguma" parādīšanos Gruzijā.

Ivanišvili vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" 1.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja prezidenta Mihaila Saakašvili partiju "Vienotā nacionālā kustība", izbeidzot tās valdīšanu, kas ilga kopš 2003.gada tā sauktās rožu revolūcijas laika.

Ivanišvili valdība ir solījusi labot iepriekšējās valdības pieļautās kļūdas un saukt pie atbildības vainīgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!