Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas valdošajā koalīcijā ietilpstošās Darba partijas līderis, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valentīns Mazuronis vērsies pie Lielbritānijas jaunās iekšlietu ministres Amberas Radas, aicinot garantēt šai valstī dzīvojošo lietuviešu drošību saistībā ar informāciju par attieksmes pasliktināšanos pret imigrantiem no Viduseiropas un Austrumeiropas pēc "Brexit" referenduma.

"Reaģējot uz situāciju Lielbritānijā, kur pēc referenduma par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) pieaudzis rasu un etniskā naida ietekmē izdarītu noziegumu skaits, esmu vērsies pie Lielbritānijas jaunās iekšlietu ministres Radas, lūdzot garantēt tur dzīvojošo mūsu tautiešu drošību," teikts viņa paziņojumā, ko izplatījusi Darba partija.

Mazuronis uzsvēris, ka šai problēmai jāpievērš īpaša uzmanība un nav pieļaujama iecietība pret vardarbīgu izturēšanos.

"Sevišķa uzmanība jāvelta bērniem un viņu drošībai. Jāgādā, lai izglītības iestādēs pret viņiem netiktu vērsti ne etniskā vai rasu naidā sakņoti, ne citādi uzbrukumi. Nešaubos, ka tas ir ne tikai Lietuvas, bet arī Lielbritānijas interesēs," norādījis Mazuronis

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirms nedēļas jau pauda bažas par etniska rakstura uzbrukumiem pret imigrantiem Lielbritānijā pēc referenduma, nosūtot vēstuli toreizējai Apvienotās Karalistes iekšlietu ministrei Terēzai Mejai, kas kopš trešdienas kļuvusi par premjerministri. Viņš arī mudināja Lielbritānijas lietuviešu kopienu ziņot par tāda veida uzbrukumiem Lietuvas vēstniecībai Londonā un Apvienotās Karalistes policijai.

Savukārt prezidente Daļa Grībauskaite aicinājusi Lielbritānijas lietuviešus iestāties par savām tiesībām un nesenajā ES samitā Briselē personiski pārrunājusi šo jautājumu ar Lielbritānijas premjeru Deividu Kameronu.

Viņa uzsvērusi, ka Apvienotajai Karalistei līdz izstāšanās brīdim jāievēro ES tiesību normas un starptautiskie līgumi, kas aizliedz kūdīšanu uz rasismu un naidu.

Lietuvas vēstniece Apvienotajā Karalistē Asta Skaisģirīte ziņu aģentūrai BNS trešdien atzina, ka viņai ir informācija par aptuveni desmit tiesībsargāšanas iestāžu veiktām izmeklēšanām par etniska rakstura uzbrukumiem Lielbritānijas lietuviešiem.

Pēc Lietuvas vēstniecības Londonā datiem, Apvienotajā Karalistē dzīvo aptuveni 200 000 lietuviešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!