Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja savā pirmajā vizītē pēc iecelšanas jaunajā amatā piektdien dodas uz Skotiju, tādējādi uzsverot savu mērķi saglabāt valsts vienotību pēc 23. jūnijā notikušā referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Mejai piektdien Edinburgā paredzētas sarunas ar Skotijas premjerministri Nikolu Stērdženu, kas pēc tā dēvētā "Brexit" draudējusi rīkot jaunu referendumu par atdalīšanos no Apvienotās Karalistes.

Meja trešdien kļuva par premjerministri pēc līdzšinējā premjera Deivida Kamerona atkāpšanās. Viņa izveidoja jaunu valdību un pārsteidza pasauli, ieceļot ārlietu ministra amatā bijušo Londonas mēru Borisu Džonsonu, kas pirms referenduma kļuva par "Brexit" atbalstītāju kampaņas "seju".

23. jūnija referendumā Skotijas vēlētāju vairākums balsoja par Lielbritānijas palikšanu ES, un Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Stērdžena to uzskata par ieganstu jauna Skotijas neatkarības referenduma rīkošanai.

Skotijā 2014. gada septembrī rīkotā referendumā tika nobalsots par palikšanu Lielbritānijā, kuras sastāvā Skotija ir bijusi trīs gadsimtus.

Meja Skotijas vizītes laikā gatavojas piedāvāt Stērdženas administrācijai iesaistīšanos sarunās ar Briseli par izstāšanos no ES, norādījis Dauningstrītas preses sekretārs.

"Es ar visu savu sirdi ticu Apvienotajai Karalistei," pirms Skotijas apmeklējuma paziņoja Meja. "Šī vizīte Skotijā man ir pirmā, esot premjerministrei, un es dodos turp, lai parādītu savu apņemšanos saglabāt šo īpašo savienību.".

Vēršoties pie skotiem, Meja uzsvēra, ka viņas valdība "vienmēr būs jūsu pusē". "Mēs grasāmies veidot labāku Lielbritāniju un nāciju, kas derēs visiem - ne tikai dažiem privileģētajiem," viņa piebilda.

23. jūnija referendumā piedalījās 72% Lielbritānijas vēlētāju un 52% no viņiem atbalstīja izstāšanos no ES.

Skotijā, kur vēlētāju aktivitāte bija 67%, 62% aktīvo vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

"Mums varbūt ir atšķirīgi viedokļi par to, kam tagad vajadzētu notikt, ņemot vērā "Brexit" balsojumu," telekanālam STV atzina Stērdžena. "Mans darbs ir censties aizsargāt Skotijas intereses."

Viņa piebilda, ka Mejai "vajag padarīt šo procesu atklātu un elastīgu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!