Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons atzinīgi vērtējis Mišelu Barnjē un izteicies, ka, lemjot par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu, būtu jāizskata arī viņa kandidatūra, raksta portāls "Politico".

Barnjē ir Eiropas Savienības galvenais pārstāvis "Brexit" sarunās ar Lielbritāniju. "Nenoliedzami Mišels Barnjē ir vīrs ar lieliskām īpašībām, un viņš to vēlreiz apliecināja sarunās ar britiem," norādīja Makrons.

Atbildot uz jautājumu par to, vai viņš atbalstītu Barnjē kandidatūru uz EK prezidenta amatu, Makrons teica: " Viņš ir (..) viens no Eiropas līderiem, kuram ir izcilas īpašības un var būt [EK prezidenta amata kandidātu] sarakstā."

Francijas prezidents arī nosauca kritērijus, kuriem vajadzētu atbilst nākamajam EK līderim. Šo kritēriju vidū bija arī pieredze augstākajā valsts valdības vai EK līmenī. Šis uzstādījums nebūtu labvēlīgs Eiropas Tautas partijas līderim un vienam no galvenajiem pretendentiem uz EK priekšsēdētāja krēslu, Manfrēdam Vēberam, jo viņam šādas pieredzes nav, atzīmē "Politico".

Pašreizējais EK prezidents Žans Klods Junkers tika izraudzīts tā saucamajā "Spitzenkandidat" procesā, kurā katra demokrātiski ievēlēto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu grupa izvirza savu kandidātu. Šādā procedūrā uzvarēt cīņā par prezidentūru labas izredzes ir kandidātam, kura pārstāvētā politiskā grupa iegūst visvairāk vietu EP vēlēšanās. Eiropadome, kuru veido valstu valdību vadītāji, gan norādījusi, ka šāds EK prezidenta amata izvēles process tai nav juridiski saistošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!