Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas pareizticīgā baznīca vidēju ceļ pa trīs jaunām baznīcām diennaktī, paziņojis patriarhs Kirils.

Krievijas pareizticīgās baznīcas vadītājs to uzsvēris Francijas pilsētā Strasbūrā, iesvētot tur atvērto Visu svēto baznīcu, ziņo aģentūra "Interfax".

"Es nekļūdos, mēs desmit gados esam uzcēluši 30 tūkstošus baznīcu, tas ir vidēji pa trīs baznīcām katras 24 stundas," papildināja patriarhs.

Tādi jaunu baznīcu celtniecības tempi nav vis tāpēc, ka "baznīcai ir ļoti daudz naudas un tā nezina, kā to iztērēt", bet gan tāpēc, ka Krievijas tauta "pēc ateisma gadiem ir sapratusi, ka bez Dieva nekas nesanāk", paskaidroja baznīckungs.

Visu svēto baznīcu Strasbūrā Krievijas pareizticīgā baznīca sāka celt 2013. gadā uz zemes gabala, ko pilsēta uz 99 gadiem iznomājusi pareizticīgo kopienai. Baznīca paredzēta 300 cilvēkiem, tās augstums ar krustu ir 41 metrs, skaidro “Interfax”.

Tīmekļa lietotāji ķērušies salīdzināt, cik vienā diennaktī Krievijā tiek uzceltas skolas, raksta "Radio Svoboda". Saskaņā ar premjerministra Dmitrija Medvedeva teikto 2018. gadā atvērtas 186 skolas – vidēji tas bijis aptuveni puse skolas diennaktī.

Savukārt no 2000. līdz 2015. gadam Krievijā slēgtas 5300 slimnīcas – aptuveni viena ārstniecības iestāde diennaktī, atzīmē "Radio Svoboda".

Maija vidū mediji ziņoja par iedzīvotāju protestiem pret plāniem celt jaunu baznīcu zaļajā zonā Jekaterinburgā.

2017. gada jūnijā patriarhs Kirils paziņoja, ka jaunu baznīcu celtniecībā Maskavā nenotiek pietiekamā apmērā, norādot, ka programmā plānotie 200 jaunie dievnami galvaspilsētai būs par maz.

Krievijas impērijas laikā nozīmīgā pareizticība, kas padomju periodā netika atzīta un popularizēta, pēc PSRS sabrukuma Krievijā ieņem svarīgu lomu sabiedrībā, tostarp kā Kremļa varu balstošs instruments.

Piemaskavā tiek celta Bruņoto spēku galvenā katedrāle – iestāde militāro priesteru skološanai.

Pats Putins ir atzinis, ka Pareizticīgā baznīca ir dabisks Kremļa sabiedrotais ietekmes izplatīšanā. Turklāt pareizticībai ir ietekme arī uz Krievijas ārpolitiku.

Savukārt Ukrainas austrumu teritorijās, kurās saimnieko Krievijas atbalstītie kaujinieki, pareizticība ir teju vienīgais kristietības virziens, kas tiek akceptēts un var brīvi darboties, secināja "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!