Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidenta Valdimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovsa paziņojis, ka opozicionāra Alekseja Navaļnija paziņojumi par Putina saistību ar viņa indēšanu ir aizskaroši, turklāt Kremļa kritiķis sadarbojoties ar ārzemju specdienestiem, ziņo portāls "Meduza".

Navaļnijs, kurš pēc augustā notikušā indēšanas uzbrukuma turpina rehabilitēties Vācijā, intervijā vācu izdevumam "Der Spiegel" paziņoja, ka aiz viņa indēšanas stāv pats Putins.

Krievijas Valsts Domes spīkers Vjačeslavs Volodins Navaļnija intervijā pausto komentēja kā "acīmredzamu" pierādījumu, ka Navaļnijs Sadarbojas ar ārvalstu specdienestiem.

Arī Putina pārstāvis Peskovs pabalsta šo versiju, atbildē žurnālistiem Navaļniju nesaucot vārdā, bet Kremļa manierē par "pacientu".

"Teikšu tā, laikam jau nevis pacients strādā ar Rietumu specdienestiem, bet Rietumu specdienesti strādā ar viņu. Tā būs korektāk. Patiešām, ir tāda informācija. Es varu pat teikt konkrēti: ar viņu šajās dienās strādā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) speciālisti," stāsta Peskovs, piebilstot, ka šī nav pirmā reize, kad Navaļnijs "saņem dažādas instrukcijas".

Peskovs uzsver, ka opozicionāra teiktais ir aizskarošs: "Mēs uzskatām, ka tamlīdzīgi apvainojumi pret Krievijas prezidentu ir pilnīgi nepamatoti un nepieļaujami. Vēl vairāk, es teikšu, virkni šo izteikumu minētajā publikācijā mēs uzskatām par absolūti aizvainojošiem un arī nepieņemamiem."

Kremļa retorikā un Krievijas propagandā regulāri izskan apvainojumi Rietumiem par dažādām sazvērestībām pret Krieviju.

44 gadus vecais Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm tika hospitalizēts 20. augustā. 22. augustā komā esošais politiķis tika nogādāts uz "Charite" slimnīcu Berlīnē. 24. augustā slimnīcas ārsti apstiprināja, ka politiķis ir saindēts ar holinesterāzes inhibitoriem, kas ir "Novičok" tipa vielu sastāvā. Savukārt trešdien, 2. septembrī, Vācijas valdība apstiprināja, ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas kaujas vielu.

7. septembrī mediķi paziņoja, ka Navaļnijs pamodies no komas, bet 14. septembrī informēja, ka politiķa stāvoklis turpina uzlaboties un viņš uz īsu brīdi jau spēj atstāt gultu.15. Septembrī Navaļnija "Instagram" kontā publicēts pirmais foto kopš saindēšanas.

22. septembra vakarā viņš no slimnīcas izrakstīts.

Navaļnija līdzgaitnieki uzskata, ka viņš saindēts pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma. Oficiālā Maskava tikmēr savu saistību ar notikušo noliedz un apgalvo, ka Krievijā paņemtajās analīzēs indes klātbūtne politiķa organismā nav konstatēta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Navaļnijs ir slepkavības mēģinājuma upuris un ka vainīgie meklējami Krievijā. Krievija tikmēr apgalvo, ka šādiem paziņojumiem nav nekādu pierādījumu.

Sava versija par notikušo ir arī Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!