Foto: AP/Scanpix/LETA

Sociālais medijs "Instagram" februārī dzēsis Krievijā veidotu viltus kontu tīklu, kurā automatizēti boti centušies iebiedēt valsts iedzīvotājus nepiedalīties apcietinātā opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos, teikts tīkla īpašnieka "Facebook" paziņojumā.

Pavisam tika izdzēsti 530 viltus konti. Daļā no tiem profila attēlus bija ģenerējis mākslīgais intelekts, bet vienam bija 55 tūkstoši sekotāju. Paziņojumā netiek precizēts, vai konti bijuši saistīti ar Krievijas varasiestādēm vai kādu konkrētu organizāciju.

Caur šiem kontiem tika kritizēti plānotie protesti un potenciālie dalībnieki brīdināti, ka var tikt aizturēti vai inficēties ar Covid-19.

Kā izteiksmes līdzekļi vēstījuma nodošanai pirms 23. un 31. janvāra protesta akcijām izmantotas tostarp mēmes.

Šajos datumos visā Krievijā notika masveida protesta akcijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija atbalstam. Tūkstošiem cilvēku tika aizturēti un pret daudziem turpinās tiesvedība.


Navaļnijs tika saindēts ar "Novičok" pērnā gada augustā. Viņam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!