Izraēlas uzlidojumos maijā sagrauto augstceltni Gazā, kurā bija arī mediju "Associated Press" (AP) un "Al Jazeera" biroji, grupējuma "Hamas" kaujinieki izmantojuši elektroniskajā karadarbībā, paziņojusi Izraēla.

Nesenais konflikts starp Izraēlu un palestīniešu Gazas joslu pārvaldošo grupējumu "Hamas" sākās pēc nedēļām ilgas spriedzes Austrumjeruzalemē, kas kulminēja ar sadursmēm pie Aksas mošejas. "Hamas" uz to reaģēja, sākot šaut raķetes pa Izraēlas teritoriju, izprovocējot Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) prettriecienu.

11 dienas ilgstošajā karadarbībā Gazā gāja bojā vismaz 256 cilvēki, bet Izraēlā 13. Izraēla uzsver, ka ir sagrāvusi vairāk nekā 100 kilometrus kaujinieku tuneļus jeb projektu "Metro" un, ka vairāk nekā 200 no bojāgājušajiem ir kaujinieki. Savukārt ANO norāda, ka vismaz 128 no upuriem ir civiliedzīvotāji, bet "Hamas" ziņo, ka zaudējis 80 kaujiniekus.

Par to, kā Izraēla nosaka mērķus un veic triecienus, intervijā ar "Delfi" pastāstīja rezerves ģenerālis Nitzans Nuriels. To var lasīt šeit.

Gazas augstceltne "Jala Tower" tika sagrauta 15. maijā. Izraēla uzstāja, ka ēku savām vajadzībām izmantojis "Hamas", bet tajā bāzētie mediji AP un "Al Jazeera" pieprasīja paskaidrojumus par notikušo, norādot, ka viņiem nav liecību par grupējuma klātbūtni ēkā. Arī "Hamas" noliedza savu saistību ar ēku.

IDF otrdien publiskotā paziņojumā atklāj, ka ēka izmantota, lai radītu elektroniskās karadarbības sistēmu pret Izraēlas "Dzelzs kupolu", ziņo raidsabiedrība BBC.

Ēka izmantota signāla izlūkošanai (sigint), elektronisko signālu izlūkošanai (elint) un elektroniskās karadarbības (EW) operācijās, skaidro IDF.

Konflikta laikā pa Izraēlu tika raidītas vairāk neka 4300 raķetes, no kurām 680 nokritušas turpat Gzas joslā, bet no tām, kas sasniedza Izraēlu un apdraudēja apdzīvotas teritorijas, 90% notriecis "Dzelzs kupols", liecina Izraēlas dati.

Izraēlas vēstnieks ANO un ASV Gilads Erdans pirmdien viesojās AP mītnē Ņujorkā, kur medija vadībai pastāstījis par ēkas lomu cīņā pret "Dzelzs kupolu". Viņš arī uzsvēris preses brīvības nozīmi un izteicis Izraēlas vēlmi palīdzēt uzbūvēt AP jaunu biroju Gazā, raksta BBC.

AP gan turpina uzstāt, lai Izraēla publisko faktus un pierādījumus, ka ēkā bijusi "Hamas" klātbūtne, kas radījusi tūlītējus draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!