Foto: Reuters/Scanpix/LETA

30. augustā īsu mirkli pirms pusnakts pēdējā ASV militārā lidmašīna pacēlās no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas lidostas, noslēdzot 20 gadus ilgušo militāro misiju, kā arī pēdējo nedēļu saspringto evakuācijas operāciju.

Jau naktī uz augusta pēdējo dienu pasaules medijus apceļoja caur nakts redzamības iekārtu uzņemta fotogrāfija, kurā redzams, kā lidmašīnā iekāpj pats pēdējais ASV karavīrs uz Afganistānas zemes – 82. gaisa desanta divīzijas komandieris ģenerālmajors Kriss Donahjū.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Tagad ASV armija izplatījusi vairāk attēlus no tā, kā Hamida Karzaja vārdā nosaukto Kabulas lidostu ar ASV Gaisa spēku lidmašīnu C-17 "Globemaster III" tumsā pameta amerikāņu desantnieki.

Varu valstī pārņēmušais grupējums "Taliban" pēc šī vēsturiskā notikuma paziņoja, ka valsts beidzot ir "ieguvusi neatkarību" un piepildīja gaisu ar uzvaras šāvienu kārtām. Drīz vien talibu vienības jau iegāja pamestajā lidostā.

To, kāda aina lidostā pavērās nākamajā dienā, var apskatīties šeit.

Kopš 14. augusta ASV spēki no Kabulas lidostas evakuējuši vairāk nekā 79 tūkstošus civiliedzīvotāju, no kuriem 6000 amerikāņu un vairāk nekā 73 tūkstoši afgāņu un trešo valstu pilsoņi.

Kopā koalīcijas spēki evakuējuši vairāk nekā 123 tūkstošus civilpersonu jeb vidēji vairāk nekā 7500 cilvēkus dienā.

20 gadu laikā Afganistānā ir dienējuši vairāk nekā 800 tūkstoši ASV spēku pārstāvju un 25 tūkstoši civilo darbinieku. Bojā gājis 2461 no šiem cilvēkiem, bet vairāk nekā 20 tūkstoši guvuši ievainojumus.

ASV spēku īstenotā evakuācijas operācija Afganistānas galvaspilsētā pēdējās dienas notika īpaši saspringtos apstākļos. Ceturtdien pūlī pie lidostas vārtiem pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā gāja bojā aptuveni 170 cilvēki, tostarp 13 ASV spēku pārstāvji.

ASV drona triecienā piektdien nogalināja ar teroraktu saistītā grupējuma IS-K "plānotāju", bet amatpersonas visas brīvdienas brīdināja par jaunu teroraktu iespējamību lidostā un apkārtnē.

Savukārt svētdien ASV paziņoja, ka drona triecienā iznīcināja automašīnu ar pašnāvniekiem spridzinātājiem, kas grasījušies uzbrukt lidostai. Diemžēl pienāk ziņas, ka šajā triecienā gājuši bojā civiliedzīvotāji, tostarp bērni.

Savukārt pirmdien pret lidostu izšautas vairākas raķetes.

"Šī vienmēr ir bijusi bīstama operācija, bet tagad esam īpaši bīstamā fāzē," žurnālistiem prese konferencē pirmdien paziņoja Pentagona runasvīrs Džons Kirbijs.

Ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 14. un 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!