Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons dusmīgi reaģējis uz britu premjera Borisa Džonsona publisko aicinājumu Francijai uzņemt atpakaļ migrantus, kas sasnieguši Apvienoto Karalisti, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Francijas prezidents pēc 27 cilvēku nāves Lamanšā trešdien apsūdzēja Apvienotās Karalistes premjerministru, ka viņš nav bijis "nopietns", izsakot šo aicinājumu "Twitter".

Savukārt Makrona pārstāvis apsūdzēja Džonsonu liekulībā, jo viņš Makronam privāti paudis pretēju pozīciju.

Diplomātiskais strīds izcēlās pēc tam, kad Francija atsauca uzaicinājumu uz samitu Lielbritānijas iekšlietu ministrei Priti Patelai. Beļģija, Francija, Nīderlande, Vācija un Eiropas Komisija piedalīsies svētdien paredzētajās sarunās Kalē, kuras Makrons organizē, lai mēģinātu risināt neseno migrantu skaita pieaugumu, kuri šķērso Lamanšu.

Trešdien Lamanšā notika traģēdija - nogrimstot migrantu laivai, dzīvību zaudēja 17 vīrieši, septiņas sievietes, no kurām viena bija stāvoklī, un trīs bērni.

Pirms svētdienas sanāksmes vēstulē Makronam Džonsons izklāstīja piecus soļus, kas, viņaprāt, varētu palīdzēt izvairīties no traģēdijas atkārtošanās:

  • Kopīgas patruļas, lai nepieļautu, ka vairāk laivu izbrauc no Francijas pludmalēm;
  • Uzlabotāku tehnoloģiju, piemēram, sensoru un radaru izmantošanu;
  • Jūras patruļas otras valsts teritoriālajos ūdeņos un novērošana no gaisa;
  • Valstu kopīgās izlūkošanas vienības darba padziļināšana;
  • Tūlītējs darbs pie divpusēja atgriešanas līguma ar Franciju, kā arī sarunas par Apvienotās Karalistes un Eiropas Savienības atgriešanas līguma noslēgšanu.

"Līgumam ar Franciju par migrantu, kas šķērso Lamanšu pa šo bīstamo ceļu, atpakaļ uzņemšanu būtu tūlītēja un nozīmīga ietekme," sacīja Džonsons.

Taču Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanins uz to reaģēja dusmīgi, sakot: "Mēs uzskatām Lielbritānijas premjerministra publisko vēstuli par nepieņemamu un pretrunā mūsu diskusijām starp partneriem (..) Rezultātā Priti Patela vairs nav uzaicināta."

Un Francijas valdības pārstāvis sacīja, ka vēstule "nemaz neatbilda" diskusijām, kuras trešdien bija notikušas starp Džonsonu un Makronu, piebilstot: "Mums ir apnikusi liekulība".

Piektdienas rītā Makrons izmantoja preses konferenci, lai kritizētu Apvienotās Karalistes rīcību krīzes situācijā, sakot: "Pareizā reakcija ir nopietna sadarbība, lai apturētu šīs kustības, izjauktu cilvēku tirdzniecības tīklus." "Es no savas puses turpinu to darīt, tāpat kā ar visām valstīm un visiem līderiem. Esmu pārsteigts par metodēm, kad tās nav nopietnas," sašutumu pauda Francijas prezidents. "Mēs par šiem jautājumiem nekomunicējam (..), izmantojot tvītus un vēstules, kuras mēs publiskojam. Mēs neesam trauksmes cēlēji," piebilda Makrons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!