Foto: Kadrts no video

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs nācis klajā ar apgalvojumu, ka nupat valstī notikušajos nemieros piedalījušies "ārzemju kaujinieki", taču viņu līķus no ielām un morgiem savākuši citi "nezināmas izcelsmes teroristi", vēsta "Novaja Gazeta".

Tokajevs to pirmdien vakarā paziņoja Kolektīvas drošības līguma organizācijas (KDLO vai ODBK) tiešsaistes samitā, kurā piedalījās arī Kremļa saimnieks Vladimirs Putins un citu dalībvalstu līderi. KDLO kopš 6. janvāra ir ievedusi bruņotos spēkus Kazahstānā.

Foto: Kadrs no video

Tokajeva teiktais acīmredzami turpina viņa jau iepriekš pausto, ka aiz plašajiem protestiem un nemieriem valstī stāv "ārzemēs apmācīti teroristi". KDLO sēdē pēdējos notikumus viņš raksturoja kā valsts apvērsuma mēģinājumu. Kā viņš norāda, "aiz masu protestu piesega sākās nekārtību vilnis, kā pēc komandas uzradās reliģiskie radikāļi, kriminālie elementi, bandīti un sīki huligāni", bet pēc tam "bruņoti kaujinieki, kas gaidīja savu uznācienu", citē portāls "Currenttime".

Tāpat nekārtībās piedalījušies "ārvalstu kaujinieki", neprecizējot viņu izcelsmi, uzsvēra Tokajevs. "Ar pārliecību runāju, ka agresijā pret Kazahstānu tiešā veidā piedalījās teroristi, tostarp ārzemju kaujinieki. Tā nav nejaušība, ka bandīti naktīs uzbruka morgiem, savāca un aizveda savu kritušo līdzdalībnieku līķus. Tāpat viņi savāca kaujinieku līķus pa tiešo no kaujas lauka. Tā ir zināma starptautisko teroristu taktika, tieši tā viņi jauc pēdas," teica prezidents.

Vienlaikus viņš gan solīja tomēr sniegt pierādījumus par "teroristu agresiju" pret Kazahstānu, taču tas notikšot "vēlāk", izceļ "Novaja Gazeta".

Tokajeva teikto videosamitā pabalstīja arī Putins, norādot, ka pret Kazahstānu ir izmantotas "maidana tehnoloģijas" un piedalījušies "teroristu nometnēs ārzemēs sagatavoti kaujinieki". "Tika izmantotas labi organizētas un precīzi vadītas kaujinieku grupas, ko prezidents Tokahevs tikko teica, tostarp tādi, kas acīmredzami izgājuši sagatavošanu teroristu nometnēs ārzemēs," Putinu citē "Currenttime".

Vēstīts, ka Kazahstānā 2. janvārī sākās masveida protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu, kas drīz aptvēra visu valsti. Gāzes cenas tika samazinātas, bet protesti turpinājās, pieprasot ilgstoši valdījušā Nursultana Nazarbajeva aiziešanu no politikas.

Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par Nazarbajeva aiziešanu no Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētāja amata, taču, arī asi vērsās pret nemieriem, apsūdzot to rīkošanā "ārzemēs apmācītas teroristu grupas" un lūdzot palīdzību Krievijas vadītajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (ODKB), kas savus spēkus ieveda 6. janvārī.

Pirmdien, 10. janvārī, Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati ir atjaunoti interneta sakari, kas, iespējams, iezīmē nedēļu ilgušo asiņaino protestu beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!