Foto: Kadrs no video

Apdedzis vraks ar apkārt izmētātām detaļām – tā pēc iznīcināšanas Ukrainā izskatās modernākais dienestā esošais Krievijas tanks T-90M "Proriv-3", liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba pirmdien, 9. maijā, publicēts video.

Ar dronu uzņemtajos kadros redzams iznīcināts T-90M ar uz aizmuguri pagrieztu un nedaudz ieslīpi palikušu torni. Tāpat blakus redzams mētājamies viens no balstriteņiem. Lai gan Ģenerālštāba ierakstā nav nekas precizēts par tanka iznīcināšanas apstākļiem, vietu un laiku, šīs un citas vizuālās pazīmes liecina, ka tas, visticamāk, ir tas pats T-90M tanks, par kura iznīcināšanu kļuva zināms 4. maijā. Vairāk par šo gadījumu to var lasīt šeit.

Krievija ir plaši reklamējusi savu jaunās paaudzes tanku T-14 "Armata", taču nekas neliecina, ka tas jau būtu kaujasspējīgs un ieviests bruņojumā, līdz ar to T-90M uzskatāms par modernāko dienestā esošo Krievijas tanku. T-90M "Proriv"-3" ir bāzes modeļa T-90 jaunākā uzlabotā versija.

Vēl viens video ar šo pašu T-90M tanku nedēļas nogalē publicēts sociālajos tīklos.

Drona uzņemtajā video redzams, ka sprādziens ir skāris tanka motora nodalījumu. Tas ļauj secināt, ka Krievijas modernāko tanku varētu būt iznīcinājusi prettanku raķete, kas mērķi satriec no augšas, nevis ar triecienu sānā. Ar tādu trajektoriju darbojas, piemēram, amerikāņu prettanku raķete "Javelin". Pikēšanu no augšas varot ieprogrammēt arī ukraiņu "Stugna-P" prettanku raķetēm.

Video redzams, ka tanka tornis ir izsists no savas vietas, kas liecina par iekšā esošā kaujas komplekta (munīcijas) sprāgšanu. Norauti torņi detonējuša kaujas komplekta dēļ pēc iznīcināšanas ir tipiska parādība izplatītākajiem Krievijas tankiem T-72.

Vairāk par Krievijas modernāko kaujasspējīgo tanku T-90M un tā iznīcināšanu Ukrainā var lasīt šeit.

Vēstīts, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki līdz šim nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!