Foto: EPA/Scanpix/LETA

Slovākijas premjerministrs Eduards Hēgers, viesojoties Berlīnē, mudināja Vācijas kancleru Olafu Šolcu atbalstīt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, Gruzijai un Moldovai, vienlaikus aicinot Eiropas lielvalsts līderi paskatīties uz kara šausmām "savām acīm", raksta "Politico".

Hēgers pirmdien apmeklēja Vācijas galvaspilsētu pirms nākamnedēļ gaidāmā Eiropadomes samita, kurā ES līderi apspriedīs kandidātvalsts statusa pieteikumus. Eiropas Komisija gatavojas ieteikt Ukrainai piešķirt oficiālu ES kandidātvalsts statusu, uzskata vairākas amatpersonas, taču galīgo lēmumu pieņems Eiropadome.

Gan Šolcs, gan Francijas prezidents Emanuels Makrons iepriekš brīdinājuši, ka ES nevajadzētu paātrināt šo trīs valstu uzņemšanas ES procesu, neskatoties uz Krievijas brutālo uzbrukumu Ukrainai, kas motivējis šīs valstis pievienoties blokam.

"Mums ir jāsaprot, ka paplašināšanās ir obligāta," Hēgers sacīja "Politico" un vācu laikrakstam "Welt" kopīgā intervijā pirms tikšanās ar Šolcu. "Pasaulei ir vajadzīga spēcīga Eiropa," viņš piebilda.

Vēlāk preses konferencē ar Hēgeru Vācijas kanclers izvairījās sniegt skaidru atbildi par Ukrainas dalības pieteikumu, norādot: "Mēs kā ES turpinām to, ko esam darījuši līdz šim: rīkoties vienoti."
Šolcs ir bijis daudz atklātāks, runājot par ES paplašināšanos Rietumbalkānos — mērķi, kuru viņš kārtējo reizi izvirzīja pirmdien, vienlaikus apgalvojot, ka ES dalībvalstu paplašināšanas procesam ir jāiet roku rokā ar reformām blokā.

Hēgers intervijā sacīja, ka Ukrainas vai citu valstu pieņemšana par oficiālām ES kandidātvalstīm būtu tikai pirmais solis un ka jebkādam turpmākam progresam uz šo valstu faktisko iekļaušanu blokā ir jābūt "pamatotam uz nopelniem". Viņš piebilda: "Mēs nemeklēsim īsākos ceļus, mēs nepazemināsim kritērijus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!