Foto: Kadrs no video
Šobrīd praktiski oficiāli Krievijas armijā ir pedofili, uzšķērdēji, bet visi viņu noziegumi ir anulēti un aizmirsti. Vienā brīdī tie ir pārvērtušies par vienīgo valsts cerību, jo zeks nu ir kļuvis par sinonīmu vārdam glābējs, savā "Youtube" kanālā svētdien norādīja publicists un žurnālists Aleksandrs Ņevzorovs.

"Delfi" jau šonedēļ ziņoja, ka vēl viens apliecinājums Krievijas izmisumam un krišanai bezdibenī ir ziņas par cietumnieku masveida vervēšanu karošanai Ukrainā. Iepriekš mediju un aktīvistu ziņoto par vervēšanas kampaņu cietumos papildināja kāds video, kurā redzama ieslodzīto vervēšana karam Ukrainā, ko veicot personīgi diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātais uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins. Viņu uzskata par privātās militārās kompānijas "Vagner" vadītāju.

Impērijas gals

Kā šo visu pasauli aplidojušo video savā iknedēļas raidījumā raksturoja Ņevzorovs, seno laiku krievu karavīru estētika, viss līdz šim esošais nu tiek nolaists tualetes podā. "Tas oficiāli apstiprina, ka visi legālie resursi ir beigušies. Tas vēl būtu iespējams, ja "Azov" dzelzs kulaks jau klauvētu pa Kremli. Tas vēsturē tā var būt, ja nav citu līdzekļu, kā glābt valsti. Šobrīd "kaujas zeki" ir pēdējais līdzeklis, kurš apglabā varas un armijas leģitimitāti," sacīja žurnālists.

"Katras impērijas vēstures beigās vienmēr būs kāds punkts, tomēr neviens negaidīja, ka Krievijas punkts būs tik apkaunojošs. Pati valsts kļuvusi par starptautisku noziedznieci un glābiņu gaida tikai no zonas," turpina Ņevzorovs.

Viņš atzīmē, ka Krievija mērķtiecīgi virzās uz "nārām" (guļvietas cietumu žargonā), bet tās vēsture dodas uz "parašu" (tualete cietumu žargonā). "Večiņa Krievija ielīda tajā pakaļā, no kuras nav izejas un ar ko nu samaksās ar galīgu sabrukumu," prognozē šobrīd trimdā esošais žurnālists.

Viņš arī atgādina, ka "zeks uzvarētājs" tomēr ir vairāk jāuztver kā mediju, nevis reāls militārs stāsts.

Putina 'kaujas kanibāli'

Cietumnieki nespēs neko ietekmēt Krievijai traģiskajā kara gaitā. Abus Čečenijas karus klātienē pieredzējušais žurnālists apšauba, ka šie savervētie zeki ir uzskatāmi par "nežēlīgām un izlēmīgām būtnēm". Neģēļu pūļi, kuri nu trauksies uz fronti un salauzīs Putinam tik apkaunojošo situāciju.

"Realitātē krievu noziedznieks ir iebiedēts, ļoti pazemota un dreboša būtne. Protams, ir niecīgs procents izlēmīgo un nikno. Pasūtījuma slepkavas, zagļi virtuozi, bet tie neklausās "Vagner" vervētājos. Tie klausās "likumīgo zagļu" teikto. Bet "likumīgie zagļi" vēl savu gala vārdu nav īsti teikuši. Tie nogaida un skatās, kā pa viņu autoritāti šobrīd tiek slaucītas kājas. Hierarhija viņiem ir strikta un pulsējoša, tur cīņa par varu nebeidzas ne sekundi. Lai gan vēl nogaidoši, daži jau runā, piemēram, Griša Maskovskijs. Ja ne pats galvenais, tad tomēr zināma autoritāte jau ir izteikusies, ka uz Ukrainu karot dodies nevajag," norādīja žurnālists.

Griša ir dzīvs, kas apstiprina, viņa vārds ir "zagļu vārds", to akceptē zonas, tamdēļ ne viss ir tik viennozīmīgi, apgalvoja Ņevzorovs.

Ņevzorovs ir arī pārliecināts, ka no maniakiem frontes līnijās liela jēga nebūs. "Nevajag pārvērtēt arī kanibālus. No tiem, protams, varot izveidot attiecīgu vienību "Krievijas kanibāli", tik jāņem vērā, ka krievu kainibāls tomēr ir bikls un bailīgs. Protams, patriotisks, atbalsta Putinu, tomēr vairāk par visu aizraujas ar zupu receptēm un upura garšas īpašībām, kā pašu tā iegūšanas procesu. Tam ir vienalga ko uzkost - Pleskavas desantnieka kāju vai marinētas burjata ausis. Kanibāli ir arī kaprīzi, jo nokļuvuši frontē tie paģērēs savas vienības apgādāt ar marinādēm, pannām un mikroviļņu krāsnīm," ironizēja žurnālists.

Lai cik tas viss arī nebūtu traģikomiski un izklausītos absurdi, Ņevzorovs vērtē, ka šādas "Putina kanibālu" vienības arī nebūs diez ko daudzgalvainas, jo Krievijā pēdējā laikā fiksēti ap 144 kanibālisma gadījumi. Vēl esot pieejami ap 290 uzšķērdēji pa visām Krievijas zonām, tomēr tas arī ir niecīgs procents, tāpēc "daudz optimistiskāk" vervētājiem izskatoties izvarotāju vervēšana, jo šobrīd Krievijas cietumos esot ieslodzīti ap 5000-7000 šāda tipa noziedznieku. Kas vēl? Krievu zeme ir "bagāta" arī ar pedofiliem. Šis gads bijis "labs", jo par pedofiliju notiesāti ap 6000 cilvēki, tik, jāatzīst, ka nonākot kaujas pozīcijās arī tie nebūs pārāk vērtīgi karotāji, savu apskatu noslēdza žurnālists.

Ņevzorovs 90. gados bija viens no Krievijas redzamākajiem un neviennozīmīgi vērtētajiem TV žurnālistiem, piemēram, Baltijas valstu iedzīvotājiem Ņevzorovs asociējas ar saviem melu sižetiem, ar kuriem Krievija mēģināja notušēt OMON kaujinieku pastrādātās zvērības Lietuvā 1991. gadā. Bet mūsdienās ik trešdienu viņš vadīja savu autorraidījumu radiostacijā "Eho Moskvi", līdz Kremlis šo mediju šovasar vienkārši iznīcināja. Ik trešdienu un svētdienu viņš nu publicē autorraidījumus "Youtube" platformā, uzrunājot turpat 1,93 miljonu lielu lasītāju auditoriju. Neskopojoties ar atbalstu Ukrainai un veltot skarbu kritiku Putina rēžīmam.

"Delfi" jau ziņoja, ka Krievijas izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pret Ņevzorovu par "viltus ziņu" izplatīšanu par Krievijas armiju. Žurnālists valsti laikus pameta un šobrīd aktīvi strādā no ārzemēm.

Kā ziņots, procesu vērotāji gan ir skeptiski par Krievijas spējām ar naudas vai cietumnieku vervēšanas palīdzību nodrošināt pietiekamu dzīvā spēka daudzumu, lai spētu būtiski mainīt kara gaitu Ukrainā, tāpat kā jautājumus rada šādu brīvprātīgo kaujas efektivitāte. Pēc pēdējām neveiksmēm Harkivas apgabalā Krievijai, ja tā karā vēl vēlas gūt būtiskus panākumus, bez vispārējas mobilizācijas neiztikt, raidījumā "Komandcentrs" sprieda Zemessardzes štāba kapteinis Jānis Slaidiņš.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!