Foto: Imago/Scanpix/LETA

Vācijas Aizsardzības ministrijā kopš pērnā gada vasaras ir saraksts ar visiem tās rīcībā esošajiem dažādu modifikāciju "Leopard" tankiem, starp kuriem atzīmētas tās kaujas mašīnas, kuras varētu nodot Ukrainai, atsaucoties uz avotu valdībā, raksta laikraksts "Spiegel".

Iepriekš medijs "Business Insider" ziņoja, ka bijusī Vācijas aizsardzības ministre Kritīne Lambrehte aizliegusi veikt tanku inventarizāciju, bažās, ka ziņu izplatīšanas par tanku uzskaiti palielinātu spiedienu pret Vācijas valdību nodot "Leopard" Ukrainai.

Savukārt "Spiegel" raksta, ka ministrijas rīcībā ir tanku saraksts par stāvokli 2022 . gada vasaras sākumā, kurā uzskaitīti 212 funkcionējoši dažādu modifikāciju "Leopard" tanki. Vēl aptuveni 100 tanki uz to brīdi bijuši remontā.

Ministrijā secināts, ka nosūtīšanai uz Ukrainu vispiemērotākie būtu 19 "Leopard 2A5", kurus pašlaik izmanto militārajās mācībās kā nosacītā pretinieka tehniku.

Medijs precizē, ka runa ir tikai par tiem "Leopard", kas atrodas Vācijā, bet, dodot zaļo gaismu tanku piegādēm, tos Ukrainai nosūtītu arī citas valstis, kuru bruņojumā ir šī vācu ražojuma kaujas tehnika.

Šāda saraksta esamību "Spiegel" skaidro kā spiediena izdarīšanas līdzekli pret kancleru Olafu Šolcu , kurš, par spīti sabiedroto kritikai, joprojām nav akceptējis tanku piegādes Ukrainai.

Raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests norāda, ka šī informācija netieši apstiprina "Business Insider" ziņoto par to, ka Lambrehte pretojusies tanku inventarizācijai bažās, ka ziņas par uzskaites veikšanu esamību palielinātu spiedienu pret valdību.

Vēstīts, ka, lai gan vairākas valstis, piemēram, Polija un Somija, ir izteikušas gatavību piegādāt Ukrainai "Leopard 2" tankus, piektdien Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas tikšanās laikā kopīga vienošanās nav panākta. Vācija vēl nav paudusi gatavību sūtīt šos tankus Ukrainai, savukārt citām valstīm, kas to ir gatavas darīt, ir jāsaņem Berlīnes atļauja, lai šo Vācijā ražoto tehniku drīkstētu nodot trešajai valstij.

Vienlaikus sestdien Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs paziņoja, ka drīz sāksies ukraiņu tankistu apmācība darbam ar šo kaujas tehniku, neminot, kurā valstī tas notiks.

Savukārt Lielbritānijā ukraiņu karavīri drīzumā sāks apgūt britu tankus "Challenger 2", ko Londona apsolījusi Kijivai.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!