Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien Japānas pilsētā Hirosimā ar Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu, ar kuru pārrunātas ukraiņu labības eksporta iespējas Eiropas Savienībā (ES).

Ukrainas prezidenta birojā informēja, ka Zelenskis un Mišels, kuri tikās G7 valstu līderu samita laikā, apsprieduši Eiropas Komisijas (EK) rekomendāciju, lai sāktu sarunas par Ukrainas iestāšanos blokā, izpildi.

"Tikšanās laikā īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par eksporta ierobežojumiem Ukrainas lauksaimniecības produkcijai, kurus ieviesušas vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis, un ka nedrīkst pieļaut to turpināšanos pēc 5. jūnija," norādīja Ukrainas prezidenta birojā.

Bulgārija, Ungārija, Rumānija, Slovākija un pat Polija, kas ir pārliecināta Ukrainas atbalstītāja, aprīļa beigās ierobežoja graudaugu un vairāku pārtikas produktu importu no Ukrainas, sūdzoties, ka lētie Ukrainas graudi, kas ieplūst ES, kropļo vietējo tirgu. Eiropas Komisija nolēma, ka kviešu, kukurūzas, rapša un saulespuķu brīva tirdzniecība Bulgārijā, Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā tiek apturēta līdz 5. jūnijam.

Eiropadomes prezidents apliecinājis Zelenskim savu atbalstu jaunas daudzgadu makrofinansiālās palīdzības paketes Ukrainai sagatavošanai pēc 2023.gada.

Tāpat apspriesta Ukrainas piedāvātās "miera formulas" izpilde un starptautiskā atbalsta tai apvienošana, kā arī pozīciju koordinācija pirms G7 samita sanāksmes.

Mišels tviterī, komentējot tikšanos ar Zelenski, rakstīja, ka "Ukraina ir neiznīcināmā. Tāds ir arī mūsu atbalsts un draudzība. Slava Ukrainai".

Pirms tam Ukrainas līderim bija sarunas ar Itālijas premjerministri Džordžu Meloni un Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, kurus Zelenskis šomēnes jau satika, kad vizītē apmeklēja vairākas Eiropas valstis.

Pirmo reizi 15 mēnešu laikā Zelenskis tikās arī ar Indijas premjerministru Narendru Modi, kurš līdz šim izvairījies kritizēt Maskavu.

Hirosimā paredzēta arī Zelenska un ASV prezidenta Džo Baidena divpusējā tikšanās.

Zelenskis tviterī sestdien rakstīja, ka Japānā viņu gaida svarīgas tikšanās ar Ukrainas partneriem un draugiem. "Drošība un pastiprināta sadarbība mūsu uzvarai. Šodien pietuvosimies mieram," viņš pauda.

G7 samita pirmajā dienā piektdien Baidens citu valstu līderiem apliecināja ASV gatavību apmācīt ukraiņu pilotus darbā ar iznīcinātājiem F-16 un atbalstīt moderno iznīcinātāju piegādes Ukrainai.

Pirms došanās uz Japānu Ukrainas prezidents pēc Saūda Arābijas karaļa Salmana uzaicinājuma kā goda viesis apmeklēja ikgadējo Arābu Līgas samitu.

Tikšanās ar arābu valstu līderiem un Indijas premjerministru apliecina Ukrainas apņēmību iegūt atbalstu arī no valstīm, kuras līdz šim bijušas atturīgas Krievijas nosodīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!