Foto: Sputnik/Scanpix

Naktī uz ceturtdienu unikālā operācijā pie Eipatorijas okupētajā Krimā iznīcināts Krievijas modernākais pretgaisa aizsardzības ierocis "Triumf" jeb S-400, kura vērtība ir aptuveni 1,2 miljardi dolāru, vēsta aģentūra UNIAN.

Kā medijam atklāja avots Ukrainas drošības dienestā (SBU), sākumā palaisti droni, kas bojājuši kompleksa "acis" – radaru un antenas. Pēc radiolokācijas stacijas sabojāšanas, pret kompleksa palaišanas iekārtām raidītas divas raķetes "Neptun".

Triecienu pa Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu pie Eipatorijas okupētajā Krimā ceturtdien paziņojumā apstiprina arī Ukrainas Bruņotie spēki.

S-400 palaišanas ielārtas cietušas jau augustā.


Maija beigās atvērto avotu izlūkošanas entuziasti apstiprināja S-400 komandpunkta likvidēšanu Hersonas apgabalā.

Savukārt pērnā gada novembrī Ukrainā fiksēti foto ar iznīcinātu S-400 raķešu palaišanas iekārtu tiek uzskatīti par vēsturē pirmo reizi, kad notikusi šīs iekārtas likvidēšana.

Jāatzīmē, ka Ukrainas ražojuma raķetes "Neptun" spoži sevi pieteica 2022. gada pavasarī, kad ar tām Melnajā jūrā tika nogremdēts okupantu flagmanis kreiseris "Moskva".

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!