Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien, 13. novembrī, Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks no iekšlietu ministres amata atbrīvojis Sjūelu Breivermenu. Iekšlietu ministra amatā iecelts ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs, savukārt viņa līdzšinējos pienākumus pārņēmis kādreizējais premjerministrs Deivids Kamerons, ziņo medijs "Sky News".

Sunaks pirmdienas rītā norīkoja Breivermenu atkāpties no amata par viņas kritiku pret policijas darbu. Breivermena aizvadītajā nedēļā publicējusi nesaskaņotu rakstu, apsūdzot Lielbritānijas policiju "dubultstandartos" attiecībā uz pēdējā laikā protestiem. Nu jau bijusī iekšlietu ministre savā rakstā it kā norādījusi, ka policija ir stingrāka attiecībā uz labējiem demonstrantiem, bet pielaidīgāka pret palestīniešu atbalsta gājiena dalībniekiem.

Sunaks kā jauno iekšlietu ministru norīkojis Kleverliju, kurš līdz šim pildīja ārlietu ministra pienākumus. Viņš savā profilā platformā "X" komentēja, ka jūtas pagodināts ieņemt jauno amatu: "Mērķis ir skaidrs. Mans darbs ir nodrošināt šīs valsts iedzīvotāju drošību."

"Tā ir bijusi manas dzīves lielākā privilēģija būt iekšlietu ministrei. Ar laiku man būs vairāk sakāmā," paziņojumā norādījusi Breivermena.

Īsi pēc tam sekoja paziņojums, ka ārlietu ministra amatā iecelts bijušais premjerministrs Deivids Kamerons. Bijušā premjerministra atgriešanās valdībā šādā veidā pēc septiņu gadu prombūtnes esot ļoti neparasta. Kamerons bija premjerministrs no 2010. gada līdz 2016. gadam, atkāpjoties no amata pēc tam, kad viņa izsludinātā referendumā Lielbritānija nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Platformā "X" Kamerons komentēja: "Lai gan es pēdējos septiņus gadus neesmu aktīvi darbojies politikā, es ceru, ka mana pieredze kā konservatīvo līderim vienpadsmit gadu garumā un premjeram sešu gadu garumā, palīdzēs premjerministram [Sunakam] tikt galā ar šī brīža svarīgajiem izaicinājumiem."

Lielbritānijas vadošā Konservatīvā partija paziņoja, ka Sunaka veiktās pārmaiņas "stiprinās viņa komandu valdībā, lai pieņemtu ilgtermiņa lēmumus gaišākai nākotnei". "Sky News" norāda, ka pārmaiņas plānotas jau sen, lai piesaistītu sabiedrotos un atlaistu ministrus, kuri, viņaprāt, nepilda savus pienākumus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!