Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jautājums par Elgina marmoru jeb Partenona skulptūrām– sengrieķu skulptūru un arhitektonisku detaļu kolekciju, ko 19. gadsimta sākumā britu salās nogādāja diplomāts Tomass Brūss grāfs Elgins –, izraisījis diplomātisku strīdu starp Lielbritānijas un Grieķijas valdībām.

Grieķijas premjerministram Kirjakam Micotakim Londonā otrdien bijusi paredzēta tikšanās ar britu premjeru Riši Sunaku, taču Sunaks pēdējā brīdī šo tikšanos atcēlis, pirmdienas vēlā vakarā vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Grieķijas premjera biroja preses pārstāvis BBC teicis, ka ir Micotakis ir "vīlies", jo tikšanās atcelta "11. stundā". Grieķijai un Lielbritānijai esot "sena draudzības un sadarbības vēsture, tāpēc Grieķijas valdība ir ārkārtīgi pārsteigta par šādu lēmumu".

BBC raksta, ka Grieķijas premjera birojā pavēstīts – viņš ar nepacietību gaidījis divpusējo tikšanos ar Sunaku, kurā bijis paredzēts apspriest virkni tēmu, tostarp Izraēlas un Gazas konfliktu, Krievijas iebrukumu Ukrainā, klimata pārmaiņas, kā arī kopīgos izaicinājumus, piemēram, migrāciju, un, protams, Partenona skulptūras.

Arī Lielbritānijas valdība BBC apstiprinājusi, ka otrdien paredzētā abu premjeru tikšanās ir atcelta.

Tas noticis nākamajā dienā pēc tam, kad Micotakis BBC raidījumā "Svētdiena ar Loru Kunsbergu" paudis pārliecību, ka Elgina marmors būtu jāatdod Grieķijai, jo tas, ka daži kolekcijas artefakti ir Londonā, bet pārējais – Atēnās, ir "tāpat kā pārgriezt uz pusēm "Monu Lizu"".

Šis marmors, kas pazīstams arī kā Partenona skulptūras, ir no Partenona un Atēnu akropoles tempļu fasādēm demontēti sengrieķu dārgumi Britu muzejā, ko Lielbritānijā nogādājis lords Elgins, atgādina BBC.

Atsaucoties uz avotiem, kas ir informēti par noskaņojumu Grieķijas valdības aprindās, BBC raksta, ka Micotakis esot "apmulsis" un "aizkaitināts".

Tikšanās bijusi paredzēta otrdienas pusdienlaikā. Bijis plānots, ka tā ilgs 45 minūtes, raksta BBC, taču tieši iepriekšminētais Grieķijas premjera izteikums aizkaitinājis Sunaku. Lielbritānijas valdība apstiprinājusi, ka tikšanās atcelta, pavēstot, ka Sunaka vietā ar Micotaki tiksies premjera vietnieks.

"Mūsu nostāja ir skaidra – Elgina marmors ir daļa no Britu muzeja pastāvīgās kolekcijas un tai jābūt šeit," BBC citē kādu avotu konservatīvo aprindās, kurš arī akcentējis, ka jebkuram britu politiķim būtu neapdomīgi teikt, ka par šo jautājumu notiek sarunas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!