Foto: Ansis Īvāns/DELFI

Uzbekistāna ir autoritāra valsts, kas pēdējos gados piedzīvojusi reformas un situācijas uzlabošanos cilvēktiesību jomā, tomēr līdz 100% demokrātijai ceļš vēl ir tāls. Taču valsts atvēršanās un pārmaiņas radījušas cerības uz tālāku situācijas uzlabošanos un iespēju plašākai sadarbībai ar Eiropas Savienību (ES), Centrālāzijas valstī pārliecinājās portāls "Delfi".

Skatoties vakara ziņu izlaidumu, televīzijā vietējās ziņās dominē pozitīvi sižeti par attīstību, prezidenta Šavkatra Mirzojojeva teiktais un viņa vizītes uz nevainojami tīrām ražotnēm un citiem objektiem. Citādi ārēji autoritārisma izpausmes iebraucēja acīm varbūt nav tik redzamas, līderu ģīmetnes dažādās iestādēs (varbūt bez lielformāta citātiem ar zelta burtiem) atrodamas arī demokrātiskās valstīs.

Lielāku skaidrību deva novērotais Termizā pie Afganistānas robežas, kur novembrī notikušā brauciena laikā bija vērojama neparasta rosība un plaša policijas klātbūtne ielās. Ielu malās dobēs tika stādītas puķes, sakopts zāliens, strādnieki pārkrāsoja ielu apmales. Tuvējā svētvietā – Al Hakima at Termizi mauzoleja kompleksā – apkopēju brigāde ar ūdeni un lupatām cītīgi mazgāja celiņu bruģi.

Savukārt pilsētas centrā vīrs ar trimmeri zālienu skvērā pļāva tumsā vēl ilgi pēc saulrieta. Iespējams, to es neredzētu, ja vien viesnīcā uz svarīgu sanāksmi nebūtu sabraukuši vīri smalkos auto, bet mums savlaicīgi rezervētie numuri nodoti cilvēkiem, "kuriem nevar atteikt", kā attaisnojoties un atvainojoties skaidro viesnīcnieks. Risinājums gan tiek atrasts, daļai grupas atrodot dzīvokļus, bet dažiem tomēr izbrīvējot numurus stundu pirms pusnakts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!