Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas valdošās koalīcijas likumdevēji šonedēļ gatavojas balsot par ierosinājumu, kas beidzot varētu mudināt kancleru Olafu Šolcu piegādāt Ukrainai tālas darbības spārnotās raķetes "Taurus", raksta "Financial Times" (FT).

Rezolūcijas melnrakstā, ko sagatavojušas trīs valdības parlamenta vairākuma grupas un ko redzējis arī FT, tiek pieprasīta "papildus nepieciešamo tālas darbības rādiusa ieroču sistēmu piegāde" Kijivai, kas varētu ļaut veikt triecienus "tālu Krievijas agresora aizmugures zonā".

Lai gan šāda rezolūcija nav saistoša, tās atbalstīšana simboliskā nozīmē varētu atstāt Šolcu izolētu. Opozīcijā esošā Kristīgi demokrātiskā savienība arī iepriekš atbalstījusi šādu raķešu piegādi Ukrainai un ja tā balsos arī par šo rezolūciju, kanclera pretošanos šādam solim atbalstītu vairs tikai galēji kreiso un labējo partiju deputāti.

Rezolūcijas tekstā nav minēts "Taurus", lai gan tas ir vienīgais ierocis Vācijas militārajā arsenālā, kas atbilst priekšlikumā noteiktajiem raķešu kritērijiem, atzīmē medijs. Vācijas parlamenta aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Marija Agnese Straka-Cimmermane sacīja, ka tieša atsauce uz raķeti "Taurus" no šonedēļ ierosinātā priekšlikuma ir izņemta "kanclera stūrgalvības dēļ".

Lai gan Šolca koalīcija ir būtiski palielinājusi ieroču piegādes Ukrainai, tā ir spītīgi pretojusies aicinājumiem nosūtīt "Taurus", baidoties no iespējamās situācijas eskalācijas, ko varētu izsaukt šādas militārās kapacitātes piešķiršana Ukrainai.

"Taurus" ir lielāks darbības rādiuss nekā Lielbritānijas spārnotajām raķetēm "Storm Shadow" un franču "SCALP", kas pagājušajā gadā tika piegādātas Ukrainai. Vācijas piešķirtās raķetes ir spējīgas sasniegt Maskavu un izvairīties no lielākās daļas Krievijas pretgaisa aizsardzības.

Ukraina ir paziņojusi, ka tai steidzami nepieciešami tāla darbības rādiusa ieroči, lai mēģinātu degradēt Krievijas militāro loģistiku, un ilgstoši aicinājusi sabiedrotos piešķirt Kijivai vairāk tālās darbības raķešu.
Šonedēļ ASV medijs ""NBC News" ziņoja, ka Savienoto Valstu prezidenta Džo Baidena administrācija strādā, lai nodrošinātu Ukrainai ballistisko raķešu ATACMS tālā darbības rādiusa specifikāciju.

Pagājušā gada beigās ASV sāka piegādāt Ukrainai ATACMS, taču līdz šim tās ir nodrošinājušas tikai vecākas vidēja darbības rādiusa raķetes. Tagad ASV sliecas uz raķetes tālāka darbības rādiusa versijas nosūtīšanu, sacīja amatpersonas. Tas ļautu Ukrainai uzbrukt okupantu pozīcijām, kas atrodas dziļāk aiz frontes līnijas, tostarp mērķiem Krimas pussalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!