Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina ir identificējusi 511 cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par kara noziegumiem kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma 2022. gada februārī, no tiem 81 ir jau notiesāts, atsaucoties uz Ukrainas ģenerālprokurora Andrija Kostina paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Kostins uzstājies konferencē, kurā līdz ar ģenerālprokuroriem no Polijas, Lietuvas, Rumānijas un Eiropas Savienības (ES) krimināltiesiskās sadarbības aģentūras "Eurojust" prezidentu apspriedis Ukrainā veiktos kara noziegumus.

Preses konferencē, kas norisinājās šonedēļ, prokurori paziņoja par Starptautiskās izmeklēšanas komandas (JIT) darba pagarinājuma parakstīšanu uz vēl dieviem gadiem kara noziegumu izmeklēšanai Ukrainā.

"Eurojust" prezidents Ladislavs Harmans norādījis, ka JIT veic "lielāko kara noziegumu izmeklēšanu vēsturē". Lietuvas ģenerālprokurore Nida Grunskiene preses konferencē uzsvēra, ka izmeklēšanas laikā JIT līdz šim ir ievākusi liecības no vairāk nekā 5000 ukraiņu.

Komentējot 81 notiesātā spriedumus, Kostins atzinis, ka lielākā daļa atzīti par vainīgiem aizmuguriski. Viņš uzsvēra, ka Ukraina vēlas panākt taisnīgu sodu vainīgajiem pēc iespējas ātrāk, negaidot līdz kara beigām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!