Ministrijas blefs
Lai gan VARAM nedēļas sākumā izvirzīja Rīgas domei ultimātu – atceliet trīs jautājumu "kvotu", vai arī to izdarīsim mēs –, ministrija
vispirms izvērtēs galvaspilsētas argumentus
un tikai tad spriedīs par grozījumu atcelšanu. Ja dome būtu klausījusi ministriju, tad jau šodien būtu atcelti grozījumi, kas sēdēs domniekiem liedz uzdot vairāk par trim jautājumiem. Nu ministrija aicina koalīciju un opozīciju meklēt kompromisu.


Dome šodien
neatbalstīja priekšlikumu
izpētīt nodibinājuma "riga.lv" un pašvaldības kapitālsabiedrību sabiedriskajām attiecībām veltīto tēriņu likumību un lietderību. Deputāts Mārtiņš Bondars to ieteica darīt, iedvesmojoties no "Re:Baltica" pētījuma, kurā apgalvots – Nila Ušakova popularitātei pēdējos trīs gados tērēti astoņi miljoni eiro rīdzinieku naudas. Tikmēr Jaunā konservatīvā partija taisnību meklēt
devusies uz KNAB
.


Dzirdīgākas ausis raduši Purvciema iedzīvotāji, kuriem tiesā
izdevies
vismaz uz laiku apturēt "Lidl" veikala būvniecību. Aktīvisti uzskata, ka dome nav ņēmusi vērā viņu protestus par vairāku desmitu koku izciršanu, kā arī apstrīd atļauju izsniegšanas procesa likumību un caurspīdīgumu. Tiesa šobrīd gaida iesaistīto pušu un trešo personu paskaidrojumus, bet "Lidl" būvniecības atļauja ir apturēta.
Četri gadi kopš Krimas okupācijas
Lai gan Krievijas amatpersonas sniedz skaļus paziņojumus par Krimu kā nākotnes Silīcija ieleju vai jauno Eiropas Monako,
realitāte
ir daudz skaudrāka, – četrus gadus pēc okupācijas pussalas budžets par aptuveni 75% tiek subsidēts no Krievijas federālajām rezervēm, starptautiskās kompānijas sankciju dēļ tur atrodamas vien ārkārtīgi retos gadījumos, bet Krimas cietumos atrodas politieslodzītie. Īpaši neaizsargātās pozīcijās ir Krimas tatāri.


Pret Krimas okupētāju Krieviju dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas dēļ šobrīd asi iestājusies Eiropa. Pievienojoties Lielbritānijas viedoklim, ka tieši Krievija veikusi spiega indēšanu, ES līderi no Maskavas
atsauca vēstnieku
. Savukārt Latvija
izraidīs
vienu vai vairākus Krievijas vēstniecības darbiniekus. Premjers Māris Kučinskis, kuru ZZS šim amatam pēc Saeimas vēlēšanām
nominēs atkal
,
nosodījis
nervu sistēmu paralizējošo vielu lietošanu.


Tikmēr par pirmajiem klimata bēgļiem Amerikā kļūs Aļaskas štata Ņutokas ciema iedzīvotāji, kuru dzimtajām mājām
uzglūn krasta erozija
. Līdz šim iedzīvotāji apzinājušies riskus, taču zinātnieki norāda, ka tik strauja Arktikas sasilšana, ledus kušana un krasta atkāpšanās ir negaidīta. Turklāt siltāku ziemu dēļ vairs nesasalst augsne, un augošais ūdens līmenis to grauž daudzkārt ātrāk. Kopumā visu ciema iedzīvotāju un viņu iedzīves pārcelšanai būs nepieciešami līdzekļi vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā.
Toksiskais Indriksons
Vakar uz interviju ar Jāni Domburu ieradās bijušais Latvijas futbola izlases kapteinis Kaspars Gorkšs, kurš drīzumā kandidēs uz Latvijas Futbola federācijas prezidenta amatu. Pašreizējo prezidentu Gunti Indriksonu viņš
vērtēja
kā neviennozīmīgu personu, kura savulaik daudz devusi futbola attīstībai, bet šobrīd kļuvusi "toksiska".


Domburs pievērsās arī Gorkša karjeras gaitām
ārpus futbola laukuma
. Viņš restorāna "Koya" pārdošanu uzskata par veiksmīgu darījumu, paspējis iegādāties "simbolisku" vīna dārza daļu Francijā, bet sev daļēji piederošajā bārā no ikdienas dzīves "pagājis nost", atzīstot, ka šajā nozarē jāstrādā profesionāļiem.


Eiropas futbola zālienos vairs neredzēsim slaveno zviedru uzbrucēju Zlatanu Ibrahimoviču, kurš pēc līguma laušanas ar "Manchester United"
pārgājis
uz ASV augstākās futbola līgas klubu Losandželosas "Galaxy". 36 gadus vecā bumbas meistara alga "Galaxy" būs 1,5 miljoni dolāru gadā, un līgums noslēgts līdz 2019. gada beigām. Zlatana vietā "United"
parakstījis līgumu
ar 17 gadus veco beļģu uzbrucēju Lardžiju Ramazani, kuru futbola pazinēji jau nodēvējuši par brīnumbērnu. Savukārt
šeit
lasi interviju ar mūsu brīnumreportieri Uldi Strautmani, kurš dalās ar saviem iespaidiem no Phjončhanas.
Vēl portālā Delfi:
Latvijas autoparku papildinājusi vēl viena autobūves pērle – "Ferrari" jaunākais un jaudīgākais četrvietīgais superauto "GTC4Lusso". Tomēr prieku par šo faktu noplacina
mulsums
, kā gan tik dārgu auto spēj iegādāties uzņēmums, kurš pēdējos vairākus gadus nav veicis nekādu saimniecisko darbību. Tikmēr rīdzinieki šodien
šturmēja
nule atvērto "Pepco" veikalu.


Teritoriju ap Brīvības pieminekli turpmāk oficiāli
sauks par Brīvības laukumu
, lēmusi Rīgas dome. Pie jaunā laukuma arī iecerēts novietot plāksni ar paskaidrojošu tekstu: "Laukums nosaukts par godu Latvijas Republikas proklamēšanas simtgadei".


Dejas kritiķe Dita Jonīte sniegusi
izcilu vērtējumu
tikko Rīgā viesizrādē redzētajam Borisa Eifmana baletam "Čaikovskis. Pro et contra". Vienīgais darvas piliens medus mucā bija izrādes programmiņa bez solistu norādēm.


Šoreiz "Rīgas maršrutos" pievēršamies
Bastejkalnam
. Reiz ļoti moderni bija doties uz tā virsotni – "Vīnes paviljonu", no kuras pavērās plašs skats uz nesen iestādīto koku vēl neaizsegto Vecrīgu un Pulvertorni, kā arī kanālu.


Endometrioze
ir slimība, kas skar aptuveni desmito daļu sieviešu. Tiesa, daudzas par to nezina, jo ir audzinātas ar pārliecību, ka ciest sāpes mēnešreižu laikā ir normāli un ka runāt skaļi par sievietes veselību nav pareizi. Tomēr šāds uzskats ne tikai ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti, liekot regulāri ciest sāpes, bet arī palielina neauglības risku un var radīt citas veselības problēmas.
Dienas versija:
"Vēlēšanas tuvojas, un zināmas politiskās partijas, kā arī daži mani kolēģi ir pēkšņi uzdevušies par naskākajiem Latvijas finanšu sektora "attīrītājiem" un cīnītājiem ar nerezidentu banku sektoru,"
iespaidos dalās
eiroparlamentārietis Roberts Zīle. "Šo pavērsienu ir īpaši interesanti vērot, ņemot vērā, ka ne tik sen galvenās jaunizcepto "kareivju" tēzes nerezidentu naudas sakarā bija aptuveni šādas: satraukumam nav pamata, viss tiek kontrolēts, nerezidentu noguldījumi ir apliecinājums Latvijas finanšu sektora stabilitātei un iespēja ekonomikas attīstībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!