Marsa robotbites
NASA piešķīrusi finansējumu "Marsbees" (tiešā tulkojumā "Marsbites")
projektam
, kura ietvaros ASV un Japānas zinātnieki izstrādās mazus, spārnainus robotus Marsa izpētei. Jaunajiem lidoņiem jāatrisina līdzšinējās sarkanās planētas pētnieku lielākās problēmas – izpētes roveri ir ļoti lēni, kā arī mēdz iebuksēt smiltīs. Savukārt bites spēj ātri lidot un nolaisties vietās, kur līdz šim nokļūt bijis grūti.


Šīm bitēm nebūtu problēmu pārvarēt arī Meksikas un ASV robežu, kur uzraudzību drīz vien
spēcinās
ap 1600 Nacionālās gvardes karavīru. Donalds Tramps apņēmies gar abu valstu robežu dislocēt pat 4000 karavīru, lai apturētu nelegālo imigrāciju un narkotiku kontrabandu.


Tikmēr Trampa personīgā advokāta Maikla Koena birojā Ņujorkā pirmdien
paviesojušies
FIB aģenti. Viņi veikuši kratīšanu īpašā prokurora Roberta Millera vārdā, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Atsavināti dokumenti par dažādiem tematiem, tostarp par maksājumiem pornoaktrisei Stefānijai Klifordei, kura pazīstama ar pseidonīmu Stormija Danielsa.
Skripaļi atlabst
No slimnīcas
izrakstīta
bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa meita Jūlija, kura kopā ar tēvu cieta saindēšanas uzbrukumā Lielbritānijā. Krievijas vēstniecība tūdaļ pieprasījusi pierādījumus, ka sieviete to darījusi brīvprātīgi. Lai gan tēvs joprojām ir slimnīcā, viņa stāvoklis strauji uzlabojoties. Par uzbrukumu un ģimenes nākotni vairāk lasi
šeit
.


Ķimikālijas izmantotas arī uzbrukumā Sīrijas civiliedzīvotājiem. Sestdien šādi nogalināti vismaz 48 cilvēki nemiernieku ieņemtajā Dumas pilsētā pie Damaskas. ASV
paziņojušas
– tas nevarētu notikt bez Krievijas un Irānas atbalsta Sīrijas režīmam. Trijotne vainu noliedz, bet Krievija vakar paguva bloķēt ieceri ANO Drošības padomē izveidot komisiju, kas pētītu uzbrukumu.


Piedāvājam iepazīties arī ar virkni
notikumu
, kas uz mediju uzmanības skatuves pagaidām darbojas otrajā plānā. Piemēram, par Indonēzijā izsludināto ārkārtas stāvokli, slepkavībām Londonā un Ikara fotogrāfijām.
Bertāns izslēgšanas spēlēs
Lai gan Sanantonio "Spurs" teju visu sezonu bija jāspēlē bez līdera Kavi Leonarda, bet Dāvim Bertānam šādu titulu vēl pāragri piešķirt, trenerim Gregam Popovičam tomēr izdevies komandu 21. sezonu pēc kārtas
ievest
NBA izslēgšanas spēļu turnīrā. Klubam regulārā sezona noslēgsies trešdien, kad viesos būs jāspēkojas ar Ņūorleānas "Pelicans". Bet ar šo sezonu, iespējams, būs noslēdzies Džefa Hornačeka
darbs
Ņujorkas "Knicks" komandā.


Vietu "play–off" nodrošinājusi arī Klīvlendas "Cavaliers" komanda. Mačā pret bez Kristapa Porziņģa spēlējošo Ņujorkas "Knicks" Lebrons Džeimss
pamanījās labot
kārtējo līgas rekordu. Proti, "Cavaliers" septīto reizi uzvarēja savā divīzijā, savukārt Džeimss 10. reizi pēc kārtas kļūst par divīzijas čempionu, kas ir jauns NBA rekords. Mačā Džeimss arī atgādināja, ka viņš, nevis Porziņģis, ir līgas karalis.


Pats Porziņģis tikmēr no mutes brūķēšanas laukumā pievērsies jauno talantu vērtēšanai. Viņš atzinīgi
izteicies
par Slovēnijas basketbolistu Luku Dončiču, kurš šogad plāno pieteikties draftam. Abi basketbolisti laukumā tikās "Eurobasket 2017" turnīrā, no laukuma ar priecīgiem vaibstiem aizejot Dončičam. "Es vēlējos viņu nogalināt," smejoties teica Porziņģis. "Es nekad šajā vecumā neesmu bijis tik stabils spēlētājs kā Dončičs. Es nezinu nevienu citu Eiropas jauno spēlētāju, kurš var spēlēt tika augstā līmenī."
Vēl portālā Delfi:
Lai stiprinātu AS "Norvik banka" kapitālu, bankas vadība apsver iespēju
apvienoties
ar kādu citu kredītiestādi Latvijā. Banka apsver arī investoru piesaisti, beztermiņa obligāciju izlaišanu un vēja parku attīstītāja "Winergy" pārdošanu.


"ABLV" banka
paziņojusi
, ka tās aktīvu apjoms ir pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus, kas ir Latvijas normatīvajos aktos noteiktais pamats bankas pašlikvidēšanās plāna apstiprināšanai.


Aprīļa beigās oficiālā vizītē Latvijā
ieradīsies
Viņas Karaliskā Augstība Zviedrijas kroņprincese Viktorija un Viņa Karaliskā Augstība Zviedrijas princis Daniels. Varbūt kādai partijai ienāks prātā arī šo padarīt par atzīmējamu dienu. Starp citu – Lāčplēša dienas ceļš pretim oficiālas svētku dienas statusam
sācies
gana raiti.


Ceļošanai ne vienmēr jābūt dārgai. Piedāvājam
idejas
tiem, kas šopavasar plāno ceļojumu – interesantas vietas un objektus, kas apskatāmi bez maksas.


Daži laimīgie Dzintaru pludmales apmeklētāji varēja darbībā
vērot
bizamžurku. Dabas aizsardzības pārvalde skaidro, ka bizamžurka, visticamāk, meklē jaunu mājvietu.
Dienas versija:
Dziesmu svētkus gaidot, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs
atgādina
, ka pasaulē dzied itin visi, kam to ļauj fizioloģija. Viņš spriež, ka nelielai daļai skolas kolektīvos pabijušo izveidojas Stokholmas sindromam līdzīgas attiecības ar despotiskajiem diriģentiem. "Turklāt kopības un piederības sajūta, kā arī anonimitāte, paredzama rutīna un konkrēta uzdevuma izpilde pēc stingra vadītāja diktāta nereti atbrīvo no individuālās atbildības sloga," raksta Vīnbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!