Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizvadītajā nedēļā ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) intervijā "TV3" raidījumam "900 sekundes" atklāja, ka pēdējā pusotra gada laikā Baltkrievijā aizturēti 25 Latvijas valstpiederīgie, bet ministrijai ir aizdomas, ka daļa no šīm aizturēšanām ir politiski motivētas. Neilgi pēc tam "TikTok" tika publicēts video, kurā kāds vīrietis, kurš regulāri video filmē gan Latvijā, gan Baltkrievijā apgalvoja, ka šādi fakti neesot patiesi. Portāls "Delfi" sazinājās ar Ārlietu ministriju (ĀM), kur noskaidroja, ka Latvijas valstspiederīgajiem tiek inkriminēta ļoti plaša noziegumu buķete.

Konkrētā video autors diezgan īsā laikā pamanījies savākt gandrīz 2000 sekotājus, bet viņa populārākie video aplūkoti vairāk nekā 60 000 reižu. Pārsvarā viņa video saturs pieturas pie tradicionālās Kremļa un Baltkrievijas propagandas, kurā tiek apgalvots, ka dzīve abās diktatūrās ir labāka, nekā Latvijā.

Piemēram, kontā tiek publicēti fragmenti ar dzīvi Baltkrievijā, pretstatot tiem no konteksta izrautus fragmentus ar kādu nolaistu ēku Latvijā.

Video par aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem vīrietis pauž, ka šo informāciju paudis "kāds Latvijas ministrs", Kariņa pausto nodēvējot par propagandu. Viņš arī pauž neizpratni, kādēļ par šādiem notikumiem medijos skaļi nesūdzoties aizturēto tuvinieki.

ĀM portālam "Delfi" skaidroja, ka Latvijas un citi NATO valstu izlūkdienesti publiski ir brīdinājuši par Baltkrievijas specdienestu izvērstajām izlūkošanas un kaimiņvalstu pilsoņu vervēšanas aktivitātēm, radot risku, ka šādas aktivitātes var tikt vērstas arī pret Latvijas valstspiederīgajiem. Šādi ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas specdienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos, un tā rezultātā arestēti.

"Sākot ar 2022. gada aprīli, kad Baltkrievija vienpusēji ieviesa bezvīzu režīmu Latvijas valstspiederīgajiem, zināmo aizturēto skaits par dažāda veida pārkāpumiem jau ir sasniedzis 25 gadījumus (no tiem 13 gadījumi 2023.gadā). Starp minētajiem nodarījumiem ir, piemēram, krāpniecība ar mērķi iegūt naudu, zagti velosipēdi, narkotisko vielu aprite, apsūdzība spiegošanā un citi. Nav pārliecības, ka izvirzītās apsūdzības Baltkrievijas likumu pārkāpumos ir pamatotas. Nevar izslēgt, ka daļa apsūdzību varētu būt politiski motivētas," norādīja ĀM.

Tāpat ministrijā atzīmēja, ka, ņemot vērā gan tiesiskuma trūkumu Baltkrievijā, gan to, ka Latvijas vēstniecības Minskā darbība uz laiku ir pārtraukta un darbu turpina tikai Latvijas konsulāts Vitebskā, iespējas sniegt konsulāro palīdzību ārkārtas situācijas nonākušiem valstspiederīgajiem Baltkrievijā ir ārkārtīgi ierobežotas. Turklāt saziņa ar Baltkrievijas iestādēm ir apgrūtināta, jo tās ne vienmēr norāda, par ko izvirzīta apsūdzība, kā arī citkārt informācija par Baltkrievijā aizturētajiem valstspiederīgajiem netiek atsūtīta.

ĀM vēlreiz atkārtoti aicina Latvijas valstspiederīgos nedoties uz Baltkrieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!