Foto: LETA

“Mans viedoklis par “TV Doždj” epopeju. Šī situācija ir Krievijas veiksmīgi realizēta refleksīvās kontroles operācija,” tviterī trešdien norādījis NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņa skatījumā, šobrīd ieguvējs Nr.1 ir Kremlis.

Sārts portālam "Delfi" sacīja, ka refleksīvā kontrole ir pagājušā gadsimta 70. un 80. gados Krievijas Valsts drošības komitejas (VDK) izstrādāta metode, kuras pamatprincips ir izanalizēt mērķi un saprast, kā visdrīzāk kāds reaģētu zināmos nosacījumos. Pēc tam tiek izspēlēti dažādi signāli, lai tas cilvēks vai organizācija, pats neapzinoties, nonāktu situācijā, kas manipulētajām ir labvēlīga.

Daudzi vēl 90. gadu sākumā bijušie KGB jeb VDK virsnieki ir aprakstījuši, kur un kā šī metode savā laikā pietiekami veiksmīgi izmantota.


Jau ziņots, ka saistībā ar draudiem valsts drošībai Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) otrdien, 6. decembrī, nolēma anulēt telekanālam "Dožģ" ("Дождь"/"TV Rain") izsniegto apraides atļauju.

Valsts drošības dienests (VDD) tai pašā dienā informēja, ka ir rosinājis iekšlietu ministru Kristapu Eklonu (AP) tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļaut Gruzijā pastāvīgi strādājošo televīzijas kanāla "Doždj" raidījuma vadītāju Alekseju Korosteļevu.

VDD ir izvērtējis televīzijas kanāla "TV Rain" 1. decembra raidījumā "Šeit un tagad" paustos izteikumus, secinot, ka tie ir vērtējami kā aicinājums sniegt materiālu atbalstu Krievijas okupācijas spēkos mobilizētajiem karavīriem. Raidījuma "Šeit un tagad" vadītājs Korosteļevs raidījuma laikā vairākkārt norādījis uz Krievijas karavīru smagajiem apstākļiem frontē, nepietiekamo nodrošinājumu ar ekipējumu un pārtiku.

Tāpat Korosteļeva teiktais liecinot, ka televīzijas kanāls "TV Rain" ir apkopojis informāciju par minētajām problēmām, lai palīdzētu tās risināt, informēja VDD.

Neskatoties uz televīzijas kanāla pārstāvju vēlāk sniegtajiem paskaidrojumiem, VDD vērtējumā nav pieļaujams, ka Latvijas informatīvajā telpā tiek izplatīta informācija, kas aicina sabiedrību sniegt atbalstu Krievijas okupācijas spēkiem. Krievijas bruņoto spēku mērķtiecīgie militārie uzbrukumi un īstenotā vardarbība pret Ukrainas civiliedzīvotājiem ir atzīti par terorismu, bet Krievija – par terorismu atbalstošu valsti.

Savu vērtējumu VDD nosūtīja NEPLP.

Pēc Latvijas NEPLP lēmuma "TV Rain" pārtrauks raidīt arī Lietuvā.

Lietuvas atbildīgā komisija atgādinājusi, ka šā gada 6. jūnijā telekanālam NEPLP izsniedzis licenci apraidei Latvijā, kas devusi tiesības medijam tā veidoto saturu izplatīt Eiropas Savienības valstīs, Krievijā, ASV un citās valstīs.

Telekanāls naktī uz ceturtdienu, 8. decembri, pārtrauks raidīt vienlaicīgi gan Latvijā, gan Lietuvā.

""Doždj" ("TV Rain") vadība neizprot un neapzinās savu pārkāpumu smagumu," raidījumā "Spried ar Delfi" otrdien norādīja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, komentējot padomes lēmumu – saistībā ar draudiem valsts drošībai anulēt apraides atļauju "Doždj" ("TV Rain").

"Viņi joprojām paliek pie tā, ka Krievijas armija ir viņu armija. Mēs arī dzirdējām ["Doždj" ģenerāldirektores] Sindejevas kundzes izteikumus brīvdienās, kur viņa būtībā atkārtoja atlaistā žurnālista teikto, ka viņai ir žēl šo puišu, kuri salst – tātad okupantu, kuri salst un dodas nogalināt ukraiņus, izvarot ukraiņu bērnus," sacīja Āboliņš.

NEPLP vadītājs arī uzsvēra, ka "Doždj" nav Krievijas medijs: ""TV Rain" ir Latvijas medijs, kas pilnībā pakļaujas Latvijas likumiem. Saukt to par Krievijas mediju ne tikai juridiski, bet arī pēc būtības nav pareizi, jo viņi ienāca Latvijā, apņemoties ievērot mūsu likumus."

Pats telekanāls pret to vērstos "apvainojumus" nosaucis par "netaisnīgiem un absurdiem", paziņojot, ka turpinās darbu "YouTube" platformā.

Telekanāla vadība atgādinājusi, ka no 2014. gada "TV Rain" iestājies pret Krimas aneksiju un no šā gada 24. februāra – pret Krievijas Federācijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā gan telekanāls, gan tā ģenerāldirektors, galvenais redaktors un vairāki darbinieki atzīti par "ārvalstu aģentiem" un kanāla darbība aizliegta.

6. decembra vakarā medijs "Meduza" publicēja paziņojumu, kurā pauda solidaritāti "TV Rain" komandai. Šim paziņojumam pievienojās gan vairāki desmiti neatkarīgo Krievijas mediju, kā arī Latvijas, Lietuvas un Izraēlas žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!