Foto: LETA
Nepatīkamu situāciju piedzīvojusi kādas "Delfi" lasītājas mamma – vakarā ar vilcienu atbraucot uz Rīgu, uz meitas dzīvokli Rīgas mikrorajonā ar "Rīgas satiksmes" transportu tā arī nav izdevies tikt, jo tas tik vēlu vairs nekursē valstī noteiktās mājsēdes dēļ. Uzņēmumā skaidro, ka transporta kursēšanas grafiks pielāgots slimnīcu un lielu uzņēmumu darbinieku darba beigu laikam un aicina saprast, ka katra cilvēka vajadzībām transports piemēroties nevar.

Jau ziņots, ka līdz ar augsto Covid-19 izplatību valstī noteikta mājsēde no pulksten 20 līdz 5 no rīta.

Taču sabiedrisko transportu pēc pulksten 20 varētu izmantot gan tie darbinieki, kuri ierobežojumu laikā joprojām strādā klātienē, gan tie, kas Rīgu apmeklē, lai, piemēram, nākamās dienas rītā dotos pie ārsta.

Tieši tādu situāciju piedzīvojusi lasītājas mamma, kura 21. oktobrī no Daugavpils ap 21 ieradās Rīgā un 40 minūtes kopā ar bariņu citu sabiedriskā transporta potenciālo pasažieru gaidīja parādāmies transportu. Tas gan braucis, bet tikai uz tādām pieturām kā "Depo" vai "Abrenes iela", tādējādi braucot uz galapunktiem, nevis pasažieriem vēlamajā maršrutā.

"Daži cilvēki sākuši izklīst, bija sieviete, kas pēc vakara maiņas paspēja tikt ar autobusu līdz centram, bet tālāk uz Ziepniekkalnu vairs nē. Mamma teica, ka sieviete esot raudājusi un bijusi pilnīgā izmisumā, jo naudas taksometram nav. Bija arī vēlie braucēji kā jauna sieviete ar mazu meiteni, nav ne jausmas kā viņa tikusi mājās," raksta lasītāja.

Arī zvanot vairākām taksometru firmām izrādījās, ka mašīnu ātrākais var dabūt pēc stundas. Lasītājas mamma noķērusi garāmbraucošu taksometru, bet tas viņai izmaksājis krietni vairāk nekā sabiedriskā transporta biļete 1,15 eiro apmērā.

"Tad nu man ir jautājums – kā "Rīgas satiksme" uzdrošinājās pamest cilvēkus bez pārvietošanās iespējas tādā vēlā vakara stundā? Vakar bija lietus un vētra ārā. Pieņemu, ka daži no gaidītājiem vienkārši devās kājām, bet ja ir jānokļūst no Rīgas centra uz Vecmīlgrāvi? Tā ir vienkārši atklāta ņirgāšanās par cilvēkiem," uzskata lasītāja.

"Rīgas satiksme" pasažierus aicina saprast, ka uzņēmums katra cilvēka vajadzībām piemēroties nespēj. "Tas, ko mēs redzam, ir, ka pēc pulksten 19 pasažieru skaits jau būtiski ir samazinājies, transporti brauc pustukši," pauž uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Uzņēmums gan iepriekš ir aptaujājis lielākās slimnīcas un ražošanas uzņēmumus, lai noskaidrotu, kad darbinieki beidz darbu un vai, piemēram, uzņēmums nav plānojis mainīt darba grafikus tā, lai no savas puses nodrošinātu darbinieku laicīgu nokļūšanu uz sabiedrisko transportu.

Savukārt aptaujas rezultātā pašreizējais transporta kursēšanas grafiks ticis piemērots mediķu un citu darbinieku vajadzībām – atsevišķi transportlīdzekļi kursē arī pēc pulksten 20, 21, bet, piemēram, 22. un 56. autobusa kustības maršruts nav mainīts.

Aktuālos transportu kursēšanas grafikus var redzēt šeit.

Jau vēstīts, ka valdības pieņemtie MK noteikumi paredz, ka valstspilsētu sabiedriskajā transportā, kas saņem pašvaldības dotāciju, ir atceltas arī visas līdz šim pieejamās braukšanas maksas atlaides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!