Foto: LETA

Liepājas metalurģijas uzņēmumam "Liepājas metalurgs" (LM) ir īstermiņa likviditātes problēmas, otrdien pēc tikšanās ar uzņēmuma pārstāvjiem žurnālistiem pavēstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

"No operatīvajiem finanšu pārskatiem mēs redzam, ka uzņēmumam nepārprotami ir likviditātes problēmas. Īstermiņā kreditoru saistības pret viņu rīcībā esošo naudu ir lielas, un īstermiņā uzņēmums kreditoru saistības pildīt nevar," teica VK vadītājs un vienlaikus atzina, ka patlaban LM nav kavējis maksājumus Valsts kasei un nākamais maksājums būs aprīlī.

Āboliņš uzsvēra, ka ir jāmeklē risinājumi finanšu situācijas uzlabošanai, tostarp valsts izsniegtā galvojuma restrukturizācijai. "Tas varētu paredzēt gan iespējamu pamatsummas maksājuma atlikšanu, gan pārkreditēt aizņēmumu uz izdevīgākiem nosacījumiem," pastāstīja kases pārvaldnieks. Viņaprāt, pašlaik aizdevumu ir iespējams pārkreditēt uz daudz izdevīgākiem nosacījumiem, nekā tie bija krīzes laikā, kad aizdevums ņemts.

"Mums ir pāris mēnešu līdz nākamajam maksājumam. Tas ir laiks, kad varam runāt par aizdevumu restrukturizāciju. Ja būs iespējams pārlikt pamatsummas maksājumus un samazināt procentu maksājumus, uzņēmums, cerams, tiks galā ar šiem maksājumiem," sacīja Āboliņš.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis žurnālistus informēja, ka pagaidām nav bažu, ka uzņēmumā būs jāiegulda valsts budžeta līdzekļi, taču viņš uzsvēra, ka ir nepieciešama nopietna finanšu analīze, kas jāveic operatīvi.

Premjers pastāstīja, ka tikšanās laikā pārrunātas problēmas LM. "Pārrunāti jautājumi gan par elektroenerģijas cenām un obligātā iepirkuma komponenti (OIK), gan metāllūžņu eksporta ierobežojumiem, kas ir padziļināti jāizpēta," sacīja premjers.

Dombrovskis norādīja, ka apspriesta arī tālākā rīcība saistībā ar valsts izsniegto galvojumu uzņēmumam. "Pašreiz ir nepieciešama uzņēmuma finansiālās darbības padziļināta analīze, lai novērtētu situāciju un operatīvi varētu rīkoties," klāstīja premjers un piebilda, ka Finanšu, Ekonomikas un Labklājības ministrijai uzdots sagatavot priekšlikumus turpmākai rīcībai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, komentējot OIK maksājumus, kas ir būtiski pieauguši un ko LM atteicies maksāt, atzina, ka problēma bija skaidri zināma jau iepriekš un valdība līdz 1.aprīlim sagatavos priekšlikums, kā samazināt elektroenerģijas cenu pieaugumu.

Pavļuts piekrita, ka ir jāizvērtē LM finanšu veselības stāvoklis un arī valsts sniegtais atbalsts uzņēmumam. Ministrs minēja, ka Eiropas Komisija (EK) pašlaik gatavo priekšlikumus par valsts atbalstu metalurģijas nozarei Eiropā, kas patlaban piedzīvo grūtus laikus.

Jau vēstīja, ka LM valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē uzsvēra, ka gaidāmā elektrības sadārdzināšanās no OIK uzņēmumam ir izdzīvošanas jautājums, tādēļ nolemts Latvijas energokompānijai "Latvenergo" vairs nemaksāt OIK maksājumus. "Valdē mēs pieņēmām lēmumu pārtraukt atmaksāt OIK daļu. Tas ir nesmuks lēmums, bet mums nav citas izvēles, kamēr šai problēmai nav risinājuma," teica Terentjevs un norādīja, ka tik straujš OIK kāpums uzņēmumu ved uz bankrotu.

LM arī izplatīja paziņojumu, ka gaida valdības ātru un precīzu rīcību, kas dotu iespēju saglabāt modernizācijas gaitā būtiski paaugstināto uzņēmuma konkurētspēju.

LM apgrozījums pērn sasniedza apmēram 300 miljonus latu. Uzņēmuma koncernā ir stividors "Liepājas osta LM", "Sporta klubs "Liepājas metalurgs"", "Ledus halle "Liepājas metalurgs"" un būvmateriālu ražotājs "Rūķis LM". "Liepājas metalurga" akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!