Foto: LETA

Krievijas sāktais karš Ukrainā ir sašūpojis Eiropas Savienības (ES) drošības laivu, un arvien vairāk dzirdami aicinājumi attīstīt aizsardzības nozari, tai skaitā ieroču un cita militārā aprīkojuma ražošanu. Vai Eiropas Savienības (ES) iekšējais tirgus ir pārvarējis lejupslīdi, un kas ar to notiks nākamgad? Kā mainās Eiropas aizsardzības rūpniecības nozare? Un vai Latvijas uzņēmumi var piedalīties tās attīstībā?

Šie ir daži no jautājumiem, uz kuriem intervijā "Delfi" atbildēja Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, kurš pagājušajā piektdienā, 20. septembrī, piedalījās Rīgas konferencē.

Vai Eiropas tirgus ir pārdzīvojis lejupslīdi? Vai mēs varam teikt, ka esam atgriezušies pie izaugsmes?

Tehniski runājot, mēs pat nenonācām recesijā. Mēs varam runāt tikai par ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos, salīdzinot ar mūsu gaidīto. Jaunākās prognozes liecina, ka izaugsme šogad būs nedaudz zemāka, nekā gaidīts, nākamgad – arī, taču ES līmenī mēs neredzam recesiju.

Saišu saraušana ar Krievijas ekonomiku pagājušajā gadā smagi skāra Baltijas valstis, īpaši Igauniju. Ko ES var darīt, lai mazinātu šīs sekas?

Tā ir taisnība. Mēs pieredzējām pirmo triecienu uz šo valstu ekonomikām. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!