Foto: Shutterstock, DELFI

"Disney" zaudējis autortiesības uz oriģinālo Mikipeles attēlu, bet Konkurences padome nolēmusi sodīt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju par konkurenci kropļojošām biedrības darbībām. Savukārt piektdien, 5. janvārī, elektrības cenas biržā turējās kādu laiku neredzēti augstos līmeņos, atsevišķās stundās pārsniedzot pat 1000 eiro MWh vai vienu eiro par KWh.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Man ir mājokļa kredīts. Kas man jāzina, lai saņemtu valsts atbalstu?

Foto: Shutterstock

No šodienas — 2024. gada 1. janvāra — Latvijā uz gadu ieviesta jauna banku nodeva, lai aizsargātu hipotekāro kredītu ņēmējus. Šādā veidā valsts plāno atbalstīt iedzīvotājus, kuru ikmēneša hipotekārie maksājumi strauji pieauguši Euribor likmju kāpuma dēļ. "Delfi Bizness" saprotamā valodā stāsta, kas jāzina, lai saņemtu valsts atbalstu.

Lasīt vairāk

Vai sapnim par savu mājokli šogad lemts piepildīties? Ekspertu prognoze 2024.gadam

Foto: Shutterstock

Sapnis par jaunu dzīvokli vai mājas būvniecību daļai mājokļu pircēju ir stipri attālinājies nozīmīgā kredītu sadārdzinājuma dēļ; kopumā mājokļu tirgus ir sabremzējies. Ko, pēc nekustamā īpašuma tirgus ekspertu domām, mājokļu tirgū varētu sagaidīt 2024. gadā, apkopo "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

'Bolt' Rīgā sāk piedāvāt braucienus ar 'Tesla'

Foto: Publicitātes foto

Kopbraukšanas platforma "Bolt" saviem lietotājiem Rīgā sākusi piedāvāt braucienus ar jauniem "Tesla" elektrotransportlīdzekļiem. Tos īstenos licencēti "Bolt" pasažieru pārvadājumu sadarbības partneri.

Lasīt vairāk

Būvmateriālu tirgotājam 'Kurši' valsts budžetā jāiemaksā vairāk nekā miljons; tiesvedība ar 'Depo' turpinās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Republikas Senāts ar 2023. gada 28. decembra spriedumu ir atstājis negrozītu iepriekšējās instances – Administratīvās apgabaltiesas – 2020. gada 17. februāra spriedumu, kurā secināts, ka Konkurences padomes (KP) 2017. gada lēmums par SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" dalību būvmateriālu ražotāju un tirgotāju aizliegtā vertikālā vienošanās un aizliegtā horizontālā vienošanās jeb kartelī ir pamatots. Ņemot vērā, ka lēmums ir nepārsūdzams un tas stājies spēkā, SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" valsts budžetā jāiemaksā piemērotais naudas sods 1 145 077 eiro apmērā.

Lasīt vairāk

CSDD jauns valdes loceklis, kurš atbildēs par valsts tehnisko apskati

Foto: LETA

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) padome valdes locekļa amatā ar pilnvaru termiņu uz pieciem gadiem apstiprinājusi Jāni Liepiņu. Jaunais valdes loceklis darbu uzsāk šodien, 2. janvārī, un viņa atbildības jomas būs transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate un sertifikācija, atbilstība, t.sk. risku vadība, datu aizsardzība un vides, sociālā un korporatīvā pārvaldība, kā arī Biķernieku kompleksās sporta bāzes un Rīgas Motormuzeja darbības pārraudzība.

Lasīt vairāk

Būvuzņēmums 'Arčers' atkal strādājis ar peļņu

Foto: LETA

Laika periodā no 2022. gada 1. jūnija līdz 2023. gada 31. maijam būvniecības uzņēmums "Arčers" atkal ievērojami palielinājis savu apgrozījumu, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

'Rietumu banka' aicina nesteigties ar 'Maskavas nama' pārņemšanu valsts īpašumā

Foto: LETA

"Rietumu banka" aicina Saeimas deputātus nesteigties ar "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā, jo šī likumprojekta sekas skaršot Latvijas komersantus, kuru aktīvi atrodas Krievijā.

Lasīt vairāk

Mikipeles attēlu varēs izmantot ikviens. 'Disney' zaudē autortiesības

Foto: DELFI

Var gadīties, ka sen iecienīts kompānijas logotips, atpazīstama melodija vai pirms daudziem gadiem uzzīmēts "ķipars" var būt vērtīgāks nekā dažu vidēja izmēra valstu iekšzemes kopprodukts, tādēļ pasaules giganti seko līdzi autortiesībām un to ievērošanai. Tomēr autortiesību periods kādreiz arī beidzas, un tas lielajām kompānijām nepatīk, tādēļ pasaulē ir precedenti, kad šīs tiesības, pateicoties politiķiem, tiek pagarinātas. Nu ir pienācis brīdis, kad beidzas slavenās, oriģinālās Mikipeles autortiesību periods.

Lasīt vairāk

Piedzīvots lielākais sērijveida dzīvokļu cenu kritums kopš 2009. gada

Foto: F64

2023. gada decembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās par 0,1%, sasniedzot 850 eiro/m2 atzīmi. Kopumā aizvadītajā gadā dzīvokļu cenas samazinājās par 7%, sarēķinājuši nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" analītiķi.

Lasīt vairāk

'airBaltic' akciju publiskais piedāvājums varētu notikt gada otrajā pusē vai beigās, lēš ministrs

Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO), ja process virzīsies sekmīgi, varētu notikt 2024. gada otrajā pusē vai gada beigās, prognozē satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie").

Lasīt vairāk

Kā Igaunija kļuva par kriptovalūtu paradīzi; ko var mācīties no tās kļūdām

Foto: Midjourney/DELFI

Pirms sešiem gadiem Igaunija plaši atvēra savas durvis ne tikai kriptovalūtu uzņēmumiem, bet arī krāpniekiem. Protams, ka šādu iespēju nelaida garām vieglas peļņas tīkotāji no visām pasaules malām, kā rezultātā dažu gadu laikā, izmantojot Igaunijā reģistrētus uzņēmumus, nozagts un atmazgāts vairāk nekā viens miljards eiro, raksta laikraksts "Eesti Ekspress".

Lasīt vairāk

KP: LTAB prettiesiskā rīcība ietekmējusi konkurences izaugsmi visā OCTA tirgū

Foto: LETA

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu sodīt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju (LTAB) ar naudas sodu 336 086 eiro apmērā par konkurenci kropļojošām biedrības darbībām.

Lasīt vairāk

Augs apdrošinātāju iemaksas LTAB; 'Balcia' gatava vērsties tiesā. Kā tas ietekmēs OCTA cenas?

Foto: Shutterstock

Konkurences padome (KP) nupat publiskojusi lēmumu piemērot naudas sodu Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam (LTAB) par konkurenci kropļojošām darbībām. Sodu biedrība plāno segt no apdrošinātāju veiktajām iemaksām LTAB, un paredzams, ka vairāku faktoru kombinācijā šo iemaksu apjomi varētu pieaugt.

Lasīt vairāk

Latvijas finanšu iestādes 11 mēnešos nopelnījušas 657,2 miljonus eiro

Foto: Shutterstock

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, pērn 11 mēnešos strādāja ar 657,2 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Lasīt vairāk

Spānijā iedarbināts Eiropas superdators 'MareNostrum 5'

Foto: Vida Press

Spānijas pilsētā Barselonā atklāts jaunākais pasaules klases Eiropas superdators "MareNostrum 5", "Delfi" informēja Eiropas Komisijā.

Lasīt vairāk

'Benu' aptieku biznesa peļņa Latvijā sasniegusi vairākus miljonus

Foto: F64

SIA "Benu Aptieka Latvija" laika periodā no 2022. gada 1. februāra līdz 2023. gada 31. janvārim apgrozījusi 64,42 miljonus eiro. Salīdzinot ar gadu iepriekš, aptieku tīkla apgrozījums palielinājies par 12%. Aizvadīto finanšu gadu SIA "Benu Aptieka Latvija" noslēgusi ar 2,97 miljonu eiro peļņu pēc nodokļu nomaksas, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

ECB pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien paziņoja, ka šogad pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem, un šie būs pirmie šāda veida tā dēvētie banku stresa testi eirozonā.

Lasīt vairāk

'Indexo' banka top. Akciju emisijā piesaistīti vairāk nekā 9 miljoni eiro

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

"Indexo" jaunajā akciju emisijā Baltijas biržā ir piesaistījusi 9,011 miljonus eiro, kas ir lielākā piesaistītā summa Latvijas publiskajā akciju tirgū pēdējās desmitgades laikā. Lai arī tas ir mazāk nekā plānotie 12,5 miljoni eiro, tas esot pietiekami, lai veiksmīgi noslēgtu bankas licencēšanas procesu, ziņo topošās bankas pārstāvji.

Lasīt vairāk

Ķīniešu BYD apsteidzis 'Tesla' elektromobiļu pasaules tirgus līderībā

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas autoražotājs BYD apsteidzis amerikāņu kompāniju "Tesla" pārdoto elektromobiļu skaita ziņā. Aizvadītā gada pēdējā ceturksnī Ķīnas autobūves gigants pārdeva rekordskaitu elektromobiļu – 525 409 vienības. "Tesla" šajos pašos trīs mēnešos spēja pārdot 484 507 elektromobiļus, kas arī ir šīs amerikāņu kompānijas rekords. Tādējādi BYD kļuvis par pasaules līderi elektroauto tirgū. Gada kopvērtējumā "Tesla" joprojām saglabā līderību, tomēr BYD ļoti strauji samazina šo starpību.

Lasīt vairāk

Lielākajai daļai mājsaimniecību pieaugs elektrības rēķini

Foto: Shutterstock

No 1. janvāra stājušies spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) iepriekš apstiprinātie elektroenerģijas un dabasgāzes sadales tarifi. Lai arī elektroenerģijas sadales pakalpojuma tarifa vērtības kļuvušas mazākas, salīdzinot ar tām, kas stājās spēkā iepriekšējā gada 1. jūlijā, mainījies arī līdzšinējais valsts atbalsts. Tas ietekmēs mājsaimniecību elektrības rēķinus.

Lasīt vairāk

Civilās aviācijas aģentūra mierina: GPS signāla traucējumi nerada draudus lidmašīnām

Foto: Shutterstock

Aizvadītā gada izskaņā Baltijas jūras reģionā novērotie GPS signāla traucējumi neradīja apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumu drošumam, kā arī tie nav bijuši tādi, lai gaisa kuģus pārvirzītu pa citu maršrutu, šodien izplatītā paziņojumā uzsver valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA).

Lasīt vairāk

Ekonomists skaidro, vai šobrīd Latvijā piedzīvojam ekonomisko krīzi

Foto: Shutterstock

82% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka, pēc viņu domām, šobrīd piedzīvojam ekonomisko krīzi, secināts "Luminor" bankas aptaujā. Vai šī brīža situāciju var saukt par ekonomisko krīzi un kādas ir nākotnes prognozes, skaidro "Luminor" bankas ekonomists Pēteris Strautiņš.

Lasīt vairāk

'Draugiem Group' uzņēmums 'DeskTime' paplašina biznesu Indijā

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Draugiem Group" uzņēmums "DeskTime" atvēris pārstāvniecību vienā no saviem lielākajiem tirgiem – Indijā. Uzņēmuma klātbūtne palīdzēs paplašināt tirgus daļu šajā reģionā, kā arī ļaus "DeskTime" turpināt augt un attīstīties globālā mērogā, stāsta uzņēmumā.

Lasīt vairāk

Poļu kultūras nesējas – videospēles. Kā 'Witcher' veidotājiem sokas biržā?

Foto: Shutterstock

Lai arī ASV un Japānas kompānijas vēl aizvien dominē videospēļu pasaulē, pēdējā desmitgadē aizvien vairāk Eiropas valstu, pateicoties arī valdību un ES finansējumam, ir sākušas iecirst savu robu digitālās izklaides pasaulē. Iespējams, vislabākais piemērs tam ir Latvijas netālie kaimiņi – poļi un uzņēmums "CD Project Red", kas no maza videospēļu lokalizēšanas kantora nu ir izaudzis par vienu no visvairāk mīlētajiem un cienītajiem izstrādātājiem un izdevējiem pasaulē.

Lasīt vairāk

Zivju produktu ražotājs 'Viči' iekļauts Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstītāju sarakstā

Foto: Shutterstock

"Vičiūnai Group", kas ražo zivju produktus ar zīmoliem "Viči" un "Esva", Ukrainā iekļauts valstī notiekošā kara sponsoru sarakstā, vēsta "lrt.lt".

Lasīt vairāk

Darba meklēšanas portāla 'cv.lv' uzņēmumam mainīts nosaukums

Foto: Shutterstock

Mainoties interneta personāla atlases uzņēmuma SIA "CV-Online Latvia" īpašnieka nosaukumam, jaunu nosaukumu ieguvis arī SIA "CV-Online Latvia" (Latvijā pārvalda portālus "www.cv.lv" un "www.visidarbi.lv"), informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

'Latvijas Pasts' publiskās izsolēs piedāvā 12 īpašumus

Foto: F64

"Latvijas Pasts" publiskās izsolēs ar augšupejošu soli piedāvā 12 uzņēmējdarbībā neizmantotus un biznesa mērķiem neatbilstošus nekustamos īpašumus. Izsolēs, kurās pieteikšanās ir iespējama līdz 24. janvārim, pieejami īpašumi visos Latvijas novados.

Lasīt vairāk

Nozares, kurās Latvijā likvidēts visvairāk uzņēmumu; datus ietekmē taksometru uzņēmumi

Foto: Midjourney/DELFI

Aizvadītajā gadā Latvijā likvidēti 7844 uzņēmumi, kas ir mazākais likvidēto uzņēmumu skaits kopš 2015. gada, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Lasīt vairāk

'SAF Tehnika' finanšu gadu noslēgusi ar vairāk nekā 3 miljonu peļņu

Foto: Midjourney/DELFI

Bezvadu datu pārraides iekārtu ražotāja AS "SAF Tehnika" laika periodā no 2022. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. jūnijam kāpinājusi apgrozījumu līdz 32,04 miljoniem eiro, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš. Aizvadīto pārskata gadu AS "SAF Tehnika" noslēgusi ar 3,12 miljonu eiro peļņu pēc nodokļu nomaksas, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Vai grāmatas Latvijā ir dārgas un kura lasāmviela tiks izdota, stāsta izdevēji

Foto: Midjourney/DELFI

Aizvadīts gada nogales svētku laiks, kas grāmatu izdevējiem ierasti ir "pļaujas laiks". Grāmatas joprojām ir iecienīta Ziemassvētku dāvana, taču ikdienā grāmatu izdevējiem nākas sastapties ar virkni izaicinājumu. Starp tiem ir mazais tirgus, iedzīvotāju pirktspēja un aizvien sliktāka lasītprasme.

Lasīt vairāk

Augstās elektrības cenas – ar kuru elektroierīču izmantošanu 'jāpiebremzē'?

Foto: Shutterstock

Elektrības cenas biržā "Nord Pool" piektdien sasniegušas kādu laiku neredzētus līmeņus, tādējādi tām mājsaimniecībām, kurām tarifs tiek aprēķināts pēc biržas cenām, šajā dienā būtiski var palielināties elektrības izmaksas.

Lasīt vairāk

Vācijas vicekanclers veiksmīgi atgriezies mājās pēc zemnieku protesta akcijas

Foto: DELFI

Vācijas vicekanclers Roberts Hābeks piektdienas rītā atgriezies mājās pēc tam, kad lauksaimnieki, kurus saniknojusi Vācijas valdības iecere samazināt subsīdijas, ceturtdien liedza viņam nokāpt no prāmja.

Lasīt vairāk

2023. gadā 'Latvijas finiera' apgrozījums varētu būt pārsniedzis 400 miljonus eiro

Foto: DELFI

Bērza saplākšņa ražotāja AS "Latvijas finieris" apgrozījums 2023. gadā varētu būt pārsniedzis 400 miljonus eiro, pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!