Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (05.02.-09.02.) notikumu apkopojumu.

Sola valsts uzņēmumu kotēšanu

"Labā lieta ir tā, ka nauda Latvijas sabiedrībai ir, bet jāatrod mehānisms, kā šī nauda nokļūst līdz rezultātam, kas ir pēc iespējas ražīgāks," atklājot Latvijas Bankas kapitāla tirgus konferenci, akcentēja centrālās bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Ekspertu un amatpersonu sarunās iezīmējās cerības, ka jau tuvākajos gados Latvijas iedzīvotāji biežāk varēs kļūt par akcionāriem mūsu pašmāju uzņēmumos.

Tādējādi attīstīsies akciju tirgus, kas piesaistīs aizvien vairāk privāto uzņēmumu, ārvalstu investoru, un tas ļaus Latvijai samazināt pēdējos gados radušos ekonomisko plaisu starp mums un mūsu tuvākajiem kaimiņiem. Premjere un finanšu ministrs solīja, ka jau tuvākajos gados valsts uzņēmumu akcijas būs atrodamas biržā.

"Delfi Bizness" apkopoja svarīgākās un interesantākās atziņas no Latvijas Bankas rīkotās konferences.

Uzzināt vairāk.

Salvadoras "Bitcoin"

Digitālās monētas nav palīdzējušas mazināt nabadzību Salvadorā, bet kriptovalūtu entuziasts, populistiskais prezidents Najibs Bukele nule kā ievēlēts uz otro termiņu. ANO dati liecina, ka 2022. gadā vismaz 27% no 6,3 miljoniem Salvadoras iedzīvotāju dzīvoja nabadzībā. Pasaules Bankas dati savukārt rāda – lai gan nabadzība pērn sarukusi, kopumā tā ir augstāka, nekā bija valstī pirms Covid-19 pandēmijas.

Turklāt 2022. gadā Salvadora pieredzēja vairākas dabas katastrofas, kas radīja ietekmi uz ekonomiku un sabiedrību. Kā šobrīd veicas Centrālamerikas valstij, kura 2021. gadā nolēma par nacionālo valūtu pasludināt "Bitcoin"?

Uzzināt vairāk.

Akciju indeksi uzlekuši debesīs

Gada pirmajā mēnesī nozīmīgākie akciju indeksi sasniedza savas visu laiku augstākās virsotnes. Paātrinātā IKP izaugsme, ražošanas rādītāju uzlabojums un spēcīgie pusvadītāju uzņēmumu rezultāti deva pamatu turpmākam optimismam.

Savukārt obligāciju indeksi neattaisnoja uz tiem liktās cerības, jo tirgus dalībnieki kļuva piesardzīgāki attiecībā uz gada procentu likmju prognozēm. ASV Federālo Rezervju sistēmas vadītājs Džeroms Pauels stingri norādīja, ka procentu likmes martā netiks pazeminātas, bet Eiropas Centrālās bankas vadītāja Kristīne Lagarda pauda, ka kredītu izmaksas Eiropā līdz vasarai nekļūs zemākas, raksta "Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Tarass Buka.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no pasaules

  • Turpina tuvoties rekordiem. Akciju tirgi šonedēļ piedzīvojuši pozitīvu dinamiku, visiem lielākajiem pasaules indeksiem uzrādot aizvien labākus rezultātus. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 0,1% līdz 38 726,33 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,1% līdz 4997,91 punktam, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,2% līdz 15 793,72 punktiem. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien kritās par 0,4% līdz 7595,48 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 0,7% līdz 7665,63 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 0,3% līdz 16 963,83 punktiem.
  • "Bitcoin" rāpjas. Pasaules lielākā un populārākā kriptovalūta "Bitcoin" pēc pāris nedēļu stagnācijas ir atsākusi ievērojamu kāpumu. Nedēļas laikā kriptovalūtas vērtība pieaugusi par 3 līdz 4 tūkstošiem ASV dolāru par monētu, pārsniedzot 46 tūkstošu dolāru atzīmi.
  • "Disney" iepērk videospēles. ASV izklaides milzis "Disney" paziņoja, ka grasās sadarboties ar videospēļu izdevēju un izstrādātāju "Epic". Mikipeles kompānija ir iegādājusies daļu "Epic" kompānijas. Darījums tiek lēsts 1,5 miljardu dolāru vērtībā.
  • Ķīniešu akcijas pakāpjas. Ķīnas vadošo uzņēmumu indekss "CSI 300" pieredzējis labāko nedēļu kopš 2022. gada izskaņas, pakāpjoties par 3,5%, ziņo "Bloomberg". Tas gan lielā mērā ir saistīts ar valdības atbalsta pasākumiem, nevis strauji pieaugošu ārvalstu investoru interesi par Āzijas lielākās valsts akcijām, kuras aizvadītos 12 mēnešus ir dilušas vērtībā.
  • Paredz labu gadu. Eiropā 57% uzņēmumu vadītāju šogad sagaida ieņēmumu pieaugumu, kamēr trešdaļa domā, ka tie saglabāsies pērnā gada līmenī, aģentūru LETA informēja konsultāciju kompānijas "EY" pārstāvji, atsaucoties uz veikto uzņēmumu vadītāju viedokļu pētījumu "CEO Outlook Pulse". Uzņēmēju noskaņojums Eiropā ir mazāk optimistisks nekā pasaulē kopumā, kur ieņēmumu pieaugumu šogad sagaida 64% uzņēmumu vadītāju, bet peļņas pieaugumu – 63%. Tāpat trešdaļa sagaida, ka šie rādītāji saglabāsies pērnā gada līmenī.
  • Labi pelna. Igaunijas "Merko Ehitus" grupas, kurā ietilpst Latvijas būvkompānija "Merks", tīrā peļņa pērn pieaugusi līdz 46 miljoniem eiro no 34,6 miljoniem eiro 2022.gadā, liecina kompānijas paziņojums Tallinas biržai.
  • Slikti pelna. Bezvadu datu pārraides iekārtu ražošanas uzņēmuma "SAF Tehnika" grupa 2023./2024. finanšu gada pirmajā pusgadā strādāja ar 14,309 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 34,8% mazāks nekā 2022./2023. finanšu gada pirmajā pusgadā, kā arī cieta 950 550 eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina kompānijas neauditētais finanšu pārskats, kas iesniegts biržai "Nasdaq Riga".

Cenu svārstības

Nākamais Latvijas veiksmes stāsts var nākt no kripto pasaules

Lai arī blokķēdes tehnoloģija un kriptovalūtas šobrīd vairāk saistās ar riskantiem ieguldījumiem, te ir arī daudz iespēju jaunuzņēmumiem un dažādu pakalpojumu sniedzējiem. Latvijas Blokķēdes attīstības asociācijas izpilddirektors Reinis Znotiņš raidījumā "Nākotnes kapitāls" skaidro, ka mūsu valsts, pateicoties labvēlīgai attieksmei no uzraugu puses, kļūst par pievilcīgu vietu, kur veidot "web3" tehnoloģiju uzņēmumus.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +6,3%
  • Raivis Vilūns: +12,47%
  • "SEB Roboinvestors": +12,47%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!