Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (04.03.-08.03.) notikumu apkopojumu.

Eiropas vārgums

Eiropa zaudē. ASV akciju tirgus indeksi, lielā mērā pateicoties tehnoloģiju kompānijām, uzrāda ievērojami labākus rezultātus, kamēr Eiropas kompānijas un tirgi, lai arī nav pavisam investoru aizmirsti, aug krietni lēnāk. Eksperti brīdina, ka rūkošie tirdzniecības apjomi un mazais jauno kompāniju piedāvājums signalizē par krīzi. Finanšu ministri visā ES meklē risinājumus, kamēr daži jau pauž neapmierinātību ar lēno notikumu attīstību.

Uzzināt vairāk.

Nauda nešķiro dzimumu

Dzimumu kaujas par to, kurš ir labāks un prasmīgāks investors un līderis, šobrīd nav ne tuvu svarīgākais temats, ko apspriest, uzskata "Nasdaq" Eiropas tirgu viceprezidente Arminta Saladziene. Par Baltijas valstu lielajiem darbiem, kas jāpaveic gan dzimumu līdztiesībā, gan finanšu tirgos, viņa stāstīja intervijā "Delfi Bizness".

Sievietēm pašām bieži vien ir sajūta, ka viņām jābūt pašā jomas spicē, lai varētu sniegt padomu citiem. Taču pozitīvi ir tas, ka gados jaunākajās paaudzēs tas mainās. Iespējams tas ir daļēji saistīts ar dažādām publiskajām aktivitātēm, kas mērķētas uz vienlīdzību. Saladziene ir arī viena no nevalstiskās organizācijas "Asociacija Lyderė" dibinātājām. Organizācijas mērķis ir veicināt sieviešu iespējas ieņemt vadošās lomas visās uzņēmējdarbības sfērās.

Uzzināt vairāk.

Februāra rekordi

Jau janvārī rakstījām, ka nozīmīgākie akciju indeksi sasniedza savas visu laiku augstākās virsotnes - februārī šie rādītāji tika pārsniegti un S&P 500 indekss pārspējis vēsturisku 5,000 punktu līmeni. Stabila uzņēmumu peļņa ar izaugsmes prognozēm nākamajam gadam turpināja virzīt šo augšupeju, tāpat globālā ekonomika piedzīvoja izaugsmi, neskatoties uz stagnējošo Eiropas, Apvienotās Karalistes un Japānas ekonomiku. Tikmēr obligāciju indeksi piedzīvoja kritumu, jo tirgus dalībnieki kļuva piesardzīgāki attiecībā uz gada procentu likmju prognozēm.

Šobrīd šīs prognozes pietuvojās ASV Federālo rezervju sistēmas un Eiropas Centrālās bankas prognozēm par pirmo iespējamo procentu likmju samazinājumu šī gada jūnijā. Augsta ienesīguma obligāciju sniegums izskatījās labāk, pieprasījumam pēc tām pieaugot vairākus mēnešus pēc kārtas, raksta "Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Tarass Buka.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no pasaules

  • Atkal rekordi. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 0,3% līdz 38 791,35 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 1,0% līdz 5157,36 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 1,5% līdz 16 273,38 punktiem. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,2% līdz 7692,46 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 0,8% līdz 8015,22 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 0,7% līdz 17 842,85 punktiem.
  • Procentu likmes nemainīgas. Lai gan tuvākajā laikā procentlikmes ASV un ES netiks samazinātas, ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) un Eiropas Centrālā banka (ECB) ir devušas signālus, ka procentlikmju pazemināšana šogad, visticamāk, notiks. "Mēs redzam spēcīgas izaugsmes turpināšanos, spēcīgu darbaspēka tirgu un progresa turpināšanos inflācijas samazināšanā," FRS vadītājs Džeroms Pauels paziņoja ASV Senāta Banku komitejai, otro dienu liecinot ASV Kongresā. ECB ceturtdien jau ceturto sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas. Pēc sēdes izplatītā paziņojumā ECB padome pauda apņēmību nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktajā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī.
  • "Nvidia" kāpj. Kompānija, kas iepriekš bija zināma faktiski tikai videospēļu cienītāju aprindās, nu, pateicoties mākslīgā intelekta tehnoloģiju bumam, ir kļuvusi par trešo pasaules vērtīgāko kompāniju, apsteidzot Saūda Arābijas enerģētikas uzņēmumu "Aramco". Šobrīd pasaules vērtīgākās kompānijas ir "Apple" un "Microsoft", kuras konstanti spēkojas par pirmo vietu, to vērtībai svārstoties ap trim triljoniem ASV dolāru. Attiecīgi nu arī trešajā vietā ir tehnoloģiju uzņēmums. Tiesa gan "Nvidia" vēl ir tālu līdz pirmajai un otrajai vietai, jo tās vērtība 4. martā bija nedaudz lielāka par diviem triljoniem.
  • "Apple" rūk. Pasaules otrās vērtīgākās kompānijas "Apple" akcijas cena turpina janvārī iesākto kritumu. Kopš decembra teju trīs triljonu vērtās kompānijas akcijas cena ir sarukusi par 12%. Šogad augstākā cena "iPhone" ražotāja akcijām bija 23. janvārī, kad viena vienība maksāja vairāk nekā 195 ASV dolārus. Taču kopumā tehnogiganta akcijas jau kopš pērnā decembra atrodas lejupejošā trajektorijā. Eksperti to saista ar Ķīnas ekonomikas buksēšanu un zemo pieprasījumu pēc viedierīcēm.
  • Zelts cieņā. Šīs nedēļas sākumā investoru iecienītais dārgmetāls sasniedza jaunus cenas rekordus. Tas lielā mērā tiek saistīts ar ģeopolitisko nestabilitāti un valstu vēlmi samazināt ASV dolāra ietekmi uz to ekonomiku.
  • Atkal lido. Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" pērn strādājusi ar vēsturiski lielāko peļņu 34 miljonu eiro apmērā. Tas ir kāpums par 88 miljoniem eiro salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad kompānija strādāja ar zaudējumiem.
  • Izmaiņas. Nebanku kreditētāja "DelfinGroup" akcionāri marta beigās lems par dividenžu politikas grozījumiem, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Cenu svārstības

Ja nauda nedod vienu no šim trim lietām, tā ir izniekota!

"Kādam ir dārzs, kādam ir rokdarbi, bet kas paliek man?" saka Inga Bolukemini, atbildot uz jautājumu, kā nokļuvusi līdz tam, ka paralēli darbam bankā izglīto cilvēkus par finanšu pasaules pamatiem platformā "Instagram". Viņa norāda, ka bieži vien problēma uzkrāt un uzlabot savu dzīvi slēpjas nevis faktā, ka nav naudas, bet tajā, ka nauda tiek izlietota nepareizi. Par to, kā pārvaldīt savas finanses pareizi, viņa stāstīja raidījumā "Nākotnes kapitāls".

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +5,3%
  • Raivis Vilūns: +27,16%
  • "SEB Roboinvestors": +15,05%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!