Foto: Itar-Tass/Scanpix

Turcija un Krievija svētdien provizoriski vienojušās par jaunā gāzesvada "Turkish Stream" ("Turcijas plūsma") sauszemes daļas trasi, kas saskaņā ar Maskavas plāniem aizstās pagājušā gada nogalē atmesto projektu "South Stream" ("Dienvidu plūsma").

Turcijas enerģētikas ministrs Taners Jildizs kopā ar Krievijas koncerna "Gazprom" vadītāju Alekseju Milleru četras stundas ilgā lidojumā ar helikopteru apsekojuši plānoto trasi. 660 kilometru garumā tā sakritīs ar iepriekšējo variantu, bet 250 kilometru garumā vedīs pa citu maršrutu. Atšķirībā no noraidītā projekta gāzesvads pāri Melnajai jūrai tiks vilkts nevis uz Bulgārijas, bet Turcijas Eiropas daļas piekrasti, un sauszemes posms 180 kilometru garumā stiepsies Grieķijas virzienā. Pirmo kārtu paredzēts pabeigt 2016.gada decembrī.

Jau ziņots, ka pērn jūnija sākumā Eiropas Komisija (EK) lūdza Bulgāriju apturēt projektu "South Stream", iekams tas neatbildīs Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas direktīvas Trešās paketes noteikumiem. Reaģējot uz aizrādījumiem, Bulgārija uz laiku apturēja projektu, kas paredzēja apiet Ukrainu un tādējādi samazināt Krievijas dabasgāzes eksporta atkarību no Ukrainā izvietotās gāzes transporta infrastruktūras

Decembra sākumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstīja, ka pašreizējos apstākļos Krievija nevar turpināt projektu, likdams saprast, ka turpmāk tā šai ziņā plāno sadarboties ar Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!