Foto: LETA

Latvijai ir jāmeklē alternatīvi gāzes piegādes avoti un iespējas. Kamēr to nebūšot, gāzes tirgus liberalizācija būšot vienīgi "uz papīra", pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Kā alternatīvos gāzes piegādes ceļus viņš minēja reģionā plānoto sašķidrināto gāzes termināli vai piegādes no Polijas. Pēc premjera teiktā, nepieciešams runāt arī par iespējamo Eiropas Savienības atbalstu šiem projektiem.

Viņš atzina, ka tirgus liberalizēšanas gadījumā līdz 2017.gadam mūsu izvēle būšot "pirkt no "Gazprom" vai pirkt no "Gazprom"".

Premjers solīja nopietni izvērtēt Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumus gāzes tirgus liberalizācijai, pieļaujot, ka gāzes tirgus liberalizācijas jautājumā juridiski iespējams panākt, ka nav jāpārskata likumā minētais termiņš - 2014.gada 3.aprīlis.Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija norādījusi: Latvijas gāzes tirgus jāatver tikai tad, ja ir iespēja nodrošināt alternatīvas dabasgāzes piegādes.

Gāzes tirgus būtu jāatver tikai tad, ja ir iespēja nodrošināt alternatīvas dabasgāzes piegādes. Tam būtu jānotiek paralēli ar sašķidrinātās dabasgāzes termināļa, Lietuvas-Polijas starpsavienojuma, gāzes ieguves sākšanas Baltijā vai līdzīgu projektu īstenošanu.

Pretējā gadījumā tirgus atvēršana bez alternatīvām dabasgāzes piegādēm varētu radīt izmaksu pieaugumu, kā arī vairākus riskus. Formāla tirgus atvēršana radīšot gan izmaksu pieaugumu lietotājiem, gan arī riskus, no kuriem, esot vienam gāzes piegādātājam, nebūs iespējam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!