Uz kiberdrošību nevar skatīties tikai kā uz tehnoloģisku problēmu, uzskata pētnieks un kiberdrošības uzņēmuma "Cytactic" dibinātājs Menijs Barzilajs (Menny Barzilay). Viņš aicina uzņēmumu vadītājus gatavoties digitālās drošības krīzēm pirms tās ir notikušas, un neaizmirst, ka tehnoloģiskais aspekts ir tikai viena no šķautnēm, kas var skart uzņēmumu.

Digitalizācija šobrīd ir skārusi teju visas jomas un visus uzņēmumus. Finanšu un klientu dati glabājas vietējos serveros vai mākoņos, naudas pārskaitījumi ir pilnīgi digitāli, un faktiski daudziem uzņēmumiem viss bizness ir izteikts “vieniniekos un nullītēs”. Tas nozīmē, ka kiberdrošība kļūst aizvien svarīgāka un sacensība starp “drošībniekiem” un noziedzniekiem ir sīva.

Piemēram, septembrī aviokompānija “Air Canada” ziņoja, ka noziedznieki uz mirkli piekļuva kompānijas un darbinieku datiem. Tas gan, kā ziņoja uzņēmums, bija īslaicīgi un pasažieru informācija ļaundaru rokās nenokļuva. Raugoties vēsturē, jāsecina, ka pat lielākās kompānijas nav gana drošas. 2011. gadā tika uzlauzta “Sony” datubāze un noziedznieki tika gan pie lietotāju datiem, gan uzņēmuma filmu scenārijiem un nākotnes produktu plāniem. Savukārt nesen sākās tiesas prāva, kurā miljoniem vērtā kriptovalūtu zādzībā no digitālās biržas tika vainots kāds amerikāņu pāris.

Tomēr, neskatoties uz to, ka šie noziegumi ir regulāra parādība, uzņēmēju vidē vēl aizvien par kibernoziegumiem valda maldi, intervijā "Delfi Bizness" saka digitālās drošības eksperts no Izraēlas Menijs Barzilajs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!