Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pērn sabrukušās kriptovalūtu biržas FTX vadītājam Semam Benkmenam-Frīdam ceturtdien piespriests 25 gadu cietumsods par masveida krāpšanu un finanšu noziegumiem, raksta "CNBC".

Manhetenas federālās tiesas piespriestais sods bija ievērojami mazāks nekā federālo prokuroru prasītie 40 vai 50 gadi cietumā. Tomēr tas bija daudz vairāk nekā 5-6,5 gadi, ko rosināja viņa advokāti.

"Pastāv risks, ka šis cilvēks nākotnē izdarīs kaut ko ļoti sliktu," sacīja tiesnesis Lūiss Kaplans, pirms piesprieda sodu un lika samaksāt 11 miljardus ASV dolāru ASV valdībai.

Tiesnesis sacīja, ka 30 federālajā solā pavadīto gadu laikā viņš nekad nav redzējis tādu priekšnesumu, kāda bija Benkmena-Frīda liecība.

Jau ziņots, ka gadu gaitā Benkmens-Frīds ar FTX bija iemantojis uzticamības auru, īpaši ASV. Finanšu mediji un pat kriptoskeptiķi jauno miljardieri minēja kā vienu no nozares labākajiem spēlētājiem. Pats Benkmens-Frīds, kuru dažkārt sauca par kriptokarali, vēl vairāk kultivēja savu tēlu, ziedojot ievērojamas summas labdarībai.

FTX savukārt slēdza līgumus ar lielajiem institucionālajiem investoriem.

Tomēr pagājušā gada novembrī, kad medijos izskanēja, ka uzņēmumam ir likviditātes problēma, un klienti bažās centās izņemt savu naudu, viss sabruka. Izrādījās, ka FTX bija būvēts uz ilūzijām, un uzņēmuma vadība ne tikai nesaimnieciski rīkojās ar savu klientu naudu, to konvertējot faktiski nevērtīgā kriptovalūtā, bet arī, kā uzskata ASV tiesībsargājošās iestādes, nodarbojās ar naudas izkrāpšanu un citiem finanšu noziegumiem, kas karali un viņa sabiedrotos var "iesēdināt" uz vairāk nekā simt gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!