Foto: LETA

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumam (PLEIF) jākļūst par labu tradīciju un jāsāk vairāk strādāt pie tā, lai globālā latvieša koncepcija būtu vairāk stāsts par veiksmīgiem cilvēkiem, kas strādā Latvijā un ārpus tās, šodien, informējot par šogad jūlijā notiekošo PLEIF, atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Forumā, ko rīko Ārlietu ministrija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA), galvenais akcents tiks likts uz latviešiem, kuri ir pametuši Latviju, tomēr ir veiksmīgi attīstījuši savus uzņēmumus vai strādā ārvalstīs.

"Jādomā, kā varam izmantot šo potenciālu, veicinot Latvijas diasporas saikni ar Latviju. Esmu saticis daudz latviešu, kuri strādā Rietumu valstu kompānijās, kuriem ir idejas, kā intensificēt ekonomiskos sakarus, kā panākt to, lai šie sakari būtu reāls atbalsts Latvijas ekonomikai. Tāpat šie cilvēki var sniegt savu pieredzi un zināšanas Latvijai," uzsvēra ārlietu ministrs un norādīja, ka patlaban dalību forumā apstiprinājuši 175 latviskas izcelsmes uzņēmēji, pētnieki, inženieri, finansisti u.c. jomu pārstāvji no 18 valstīm.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzina, ka forums būs liela uzņēmēju kontaktbirža, kāda Latvijā līdz šim nav bijusi. "Tā būs iespējas satikties latviešu uzņēmējiem no visas pasaules, uzzināt citas valsts iedzīvotāju pieredzi un redzējumu par to, kā Latvijai būtu jāattīstās," teica Endziņš.

Savukārt PBLA projektu vadītāja Ilze Garoza norādīja, ka PLEIF būs platforma, kurā būs iespējams apzināt Latvijas rīcībā esošos resursus, varēs noskaidrot, kādā veidā iespējams apkopot radošo un intelektuālo potenciālu, lai paceltos pāri ģeogrāfiskām un idejiskām robežām un Latvija pasaulē kļūtu par konkurētspējīgu valsti.

PLEIF norisināsies no šā gada 2.jūlija līdz 4.jūlijam. 2.jūlijā Latviešu biedrības namā tiks rīkotas vakariņas, kur uzrunu teiks ārlietu ministrs, savukārt nākamajās divās dienās notiks forums.

3.jūlijā plkst.9 viesnīcā "Radisson Blu Hotel Latvia" plānota foruma atklāšana, kurā uzrunu teiks Valsts prezidents Andris Bērziņš, PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis un LTRK prezidents Gundars Strautmanis.

Diskusijā par Latvijas vietu globālajā pasaulē piedalīsies premjers Valdis Dombrovskis (V), "Procter&Gamble" viceprezidents Uldis Sīpols un "Statoil" viceprezidente Baiba Rubesa.

Diskusijā par Latvijas uzņēmējdarbības vidi piedalīsies ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, LTRK viceprezidents Aigars Rostovskis, Globālā līderības foruma vadītājs Sjū Taims Lovs, "NCH Capital" viceprezidents Kārlis Cerbulis un Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāve Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Diskusijā par Latvijas eksportspējīgajām nozarēm diskutēs "UPB" valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns, "Nordic Constructions UK Ltd" izpilddirektors Juris Lujāns, "Valmieras stikla šķiedras" prezidents Andris Brutāns un "Michelin North America" pārstāvis Roberts Kukainis.

Diskusijā par Latvijas eksportspējīgajiem pakalpojumiem piedalīsies "McKinset&Company" vecākais eksperts Andris Umblijs, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš un "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Inovācijām un investīcijām tehnoloģijās veltītā diskusijā piedalīsies Baltijas inovatīvo pētījumu un tehnoloģiju infrastruktūras padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, "Performance Systematic" vadītājs Kārlis Vizulis, "Booz Allen Hamilton" pārstāvis Zigurds Majumdars.

Savukārt inovācijām un investīcijām radošajās industrijās veltītā diskusijā piedalīsies komponiste, "Emmy" balvas ieguvēja Lolita Ritmane, Latvijas Mūzikas eksporta biedrības izpilddirektore Agnese Cimuška, portāla "Fold" redaktore Evelīna Ozola un arhitekts Krists Kārkliņš.

Savukārt ārvalstu investoru skatījumu uz Latviju sniegs "Driehaus Private Equity" vadītājs Eliass Bufiss, "Starshak Winzenburg Investment Bankers" vadītājs Džeimss Steiplzs un "Pampered Chef" vecākā viceprezidente Liza Flinna.

4.jūlijā plānotas ārzemju latviešu uzņēmēju un profesionāļu individuālās vizītes uz Latvijas uzņēmumiem, izglītības un pētniecības iestādēm. Tāpat Rīgas Tehniskajā universitātē paredzēta diskusija par inovāciju ekosistēmu Latvijā, kā arī "IT Demo centrā" paredzēta IT speciālistu tikšanās.

Kā ziņots, Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma mērķis ir Latvijas ekonomiskās izaugsmes veicināšanas nolūkā stiprināt sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem latviešiem Latvijā un pasaulē un veicināt inovāciju, finanšu investīciju un zināšanu kapitāla piesaisti Latvijai, kā arī ārvalstu investīcijām pievilcīgas un godīgas uzņēmējdarbības un tiesiskās vides izveidi Latvijā.

Forums notiks XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku laikā, kad Latvijā tradicionāli ierodas daudz latviešu no visas pasaules. Izmantojot šo apstākli, foruma organizatori piedāvā ārpus Latvijas dzīvojošajiem latviešu profesionāļiem, kuri darbojas uzņēmējdarbības, pētniecības, ekonomikas, finanšu u.c. ar uzņēmējdarbību saistītās jomās, iespēju foruma laikā satikties ar pašmāju uzņēmējiem, Latvijas valsts pārvaldes, pētniecības un izglītības institūciju pārstāvjiem.

Pirmā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma organizatori tā plānošanu veic sadarbībā ar Ekonomikas un Kultūras ministrijām, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Rīgas Tehnisko universitāti, Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā un fondu "Laimes Zeme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!