Foto: Kolāža
Ņemot vērā aktuālos notikumus un tendences Latvijas ekonomikā un biznesa vidē, "Delfi Bizness" apkopojis svarīgāko informāciju, kas jāzina ikvienam.

Šā gada 21. jūlijā Latvijā elektrības cena vienas stundas laikā sasniedza jaunu rekordu – 2100 eiro par megavatstundu, pārspējot iepriekšējo rekordu divkārt. Līdzvērtīgs cenas pīķis tika sasniegts arī Lietuvā, bet ne Igaunijā. "Delfi Bizness" vērtē iemeslus – pašu jaudas nepietiekamība, kaimiņvalstu savienojumu caurlaidība, neefektīvu elektrostaciju darbināšana un citi, kāpēc šāda ekstrēmi augsta cena tika sasniegta un cik liels ir risks tādu piedzīvot atkal.

Savukārt AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats liecina, ka jūlijā vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā palielinājās līdz 304,96 eiro par megavatstundu (MWh), kas jau otro mēnesi ir vēsturiski augstākā mēneša vidējā cena kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas.

Šai apkures sezonai no resursu pietiekamības viedokļa esam gatavi, šonedēļ pavēstīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone, vienlaikus aicinot iedzīvotājus un uzņēmumus rīkoties taupīgi un iespēju robežās ražot elektrību pašiem.

Lidostas "Rīga" sniegums pamazām tuvojas pirmspandēmijas rādītājiem, taču Lietuvā atgūšanās bijusi straujāka. "Delfi Bizness" skaidro, kādi tam ir iemesli, vai "Rīga" saglabās līdera krekliņu, kādi ir lidostu plāni attiecībā uz pasažieru skaitu un kā tās tiek galā ar šā brīža izaicinājumiem.

Tālāk lasāms šo un pārējo šīs nedēļas nozīmīgāko rakstu apkopojums.

Ekstrēmi augstā elektrības cena 2100 EUR/MWh – kāpēc?


Foto: Pixabay

Šā gada 21. jūlijā Latvijā elektrības cena vienas stundas laikā sasniedza jaunu rekordu – 2100 eiro par megavatstundu, pārspējot iepriekšējo rekordu divkārt. Līdzvērtīgs cenas pīķis tika sasniegts arī Lietuvā, bet ne Igaunijā. Portāls "Delfi Bizness" vērtē iemeslus – pašu jaudas nepietiekamība, kaimiņvalstu savienojumu caurlaidība, neefektīvu elektrostaciju darbināšana un citi, kāpēc šāda ekstrēmi augsta cena tika sasniegta un cik liels ir risks tādu piedzīvot atkal. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vērtējumā šī bija neveiksmīga apstākļu sakritība.

Iepriekš vēsturiski augstākās stundas cenas rekords tika sasniegts pērnā gada decembrī – 1000 EUR/MWh.

Lasīt vairāk

Jūlijā Latvijā sasniegta vēsturiski augstākā elektroenerģijas cena


Foto: Pixabay

2022. gada jūlijā vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā palielinājās līdz 304,96 eiro par megavatstundu (MWh), kas jau otro mēnesi ir vēsturiski augstākā mēneša vidējā cena kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Tādējādi jūlijā vērojams sadārdzinājums par 39,7% attiecībā pret jūniju, bet salīdzinājumā ar 2021. gada jūliju elektroenerģijas cena ir par 245% augstāka.

Lasīt vairāk

Apkures sezonai no resursu pietiekamības viedokļa esam gatavi, norāda Indriksone


Foto: Zane Bitere/LETA

Šai apkures sezonai no resursu pietiekamības viedokļa esam gatavi, norāda ekonomikas ministre Ilze Indriksone, vienlaikus aicinot iedzīvotājus un uzņēmumus rīkoties taupīgi un iespējas robežās ražot elektrību pašiem.

Indriksone norāda, ka Inčukalna gāzes krātuvē uz augusta sākumu ir iesūknēti 11,6 TWh dabasgāzes, no tām sešas TWh pieder ārvalstu komersantiem, bet 5,6 TWh – Latvijas uzņēmumiem.

Lasīt vairāk

Vai lietuvieši izgriež pogas arī aviācijā?


Foto: DELFI

Pēc ilgajiem Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem un sēdēšanas mājās cilvēki steidz izmantot izdevību kaut kur aizceļot. Līdz ar to lidostu darbības rādītāji, tostarp Baltijā, strauji šaujas debesīs, tiesa, Rīga, šķiet, "iešūpojusies" maķenīt lēnāk.

Lidostas "Rīga" sniegums pamazām tuvojas pirmspandēmijas rādītājiem, taču Lietuvā atgūšanās bijusi straujāka. "Delfi Bizness" skaidro, kādi tam ir iemesli, vai "Rīga" saglabās līdera krekliņu, kādi ir lidostu plāni attiecībā uz pasažieru skaitu un kā tās tiek galā ar šā brīža izaicinājumiem.

Lasīt vairāk

Paldies 'Skype' 'mafijai'. Intervija ar Latvijas IT uzņēmuma 'TestDevLab' līdzdibinātāju


Foto: Publicitātes foto

Latvijas programmatūras testēšanas uzņēmuma "TestDevLab" vadītājs un līdzdibinātājs Ervins Grīnfelds (fotogrāfijā kopā ar otru līdzdibinātāju Andreju Frišfeldu) sarunā ar "Delfi Bizness" atklāj, kā savulaik jaunam un nepazīstamam uzņēmumam izdevies iegūt lielu, starptautisku kompāniju uzticību. Interesanti, ka būtiska loma tajā bijusi darbā "Skype" iepazītajiem cilvēkiem jeb, kā uzņēmumā dēvē, "Skype" "mafijai" .

"Neuzskatīsim viens otru par konkurentu, bet skatīsimies, kā varam palīdzēt, un beigās ieguvēji būs visi," mudina uzņēmējs.

Lasīt vairāk

ANO vadītājs Gutērrešs nosoda naftas un gāzes uzņēmumu 'grotesko alkatību'


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājis naftas un gāzes uzņēmumiem piemērot īpašus nodokļus, vēsta "BBC".

Viņa komentāri izskan laikā, kad kara Ukrainā izraisītais cenu kāpums enerģētikā paaugstina nozares peļņu līdz jaunām virsotnēm. Gutērrešs norādījis – ir "amorāli", ka uzņēmumi gūst peļņu no krīzes.

Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Pieredzes stāsts: biznesa ideja, produkta izstrāde un lielākie izaicinājumi


Foto: Privātais arhīvs

Ivetas Kokmanes uzņēmums "0 design" izstrādā dizaina lampas no makulatūras masas. Lai gan tā ražojumi lieliski iederas izsmalcinātos interjeros arī mūsu valstī, uzņēmuma mērķis ir eksports. Jau šoruden tas dosies uz starptautisku izstādi Norvēģijā, kurai šobrīd aktīvi gatavojas.

Uzņēmēja Iveta Kokmane, stāstot par sevi, uzsver, ka viņai nepatīk rutīna, nepieciešama brīvība, izaugsmes iespējas un azarts, turklāt viņai ir četri bērni, un tas viss strādāšanu stingrā režīmā algotā darbā padara visai nepievilcīgu. Tāpēc sava uzņēmuma izveide ir likumsakarīgs solis.

Lasīt vairāk

Autoceļa Tukums–Kuldīga posmā būvniekam pieprasa novērst defektus un sniegt garantijas


Foto: LETA

SIA "Strabag" jāpārbūvē asfaltbetona kārta remontdarbu uz reģionālā autoceļa Tukums - Kuldīga (P121) posmā no rotācijas apļa ar Ventspils šoseju (A10) līdz apdzīvotai vietai Sāti. Ceļa pārbūvi būvnieks uzsāka pērn, taču decembrī tur tika konstatēti ievērojami defekti, ieklātā asfaltbetona kārta vietām bija sabrukusi.

Pārbūvi autoceļa P121 posmā SIA "Strabag" veic par līgumcenu 4,82 milj. eiro (ar PVN).

Lasīt vairāk

Atrast savu superspēju – komunikācijas stratēģes Dagnijas Lejiņas biznesa mācības


Foto: Publicitātes attēli

Labi apmaksāta algota darba nomaiņu uz savu biznesu komunikācijas stratēģe Dagnija Lejiņa salīdzina ar jautru un vienlaikus nervus kutinošu braucienu pa amerikāņu kalniņiem, ir cieši jāpiesprādzējas. Taču viņai patīk sevi izaicināt un, kā mēdz teikt, izkāpt no komforta zonas.

Biznesā nenoliedzami ir daudz baltu dienu, bet gana daudz ir arī melno, tādēļ, lai virzītos uz priekšu, jādara tas, kas pašam patiešām patīk un sagādā prieku.

"Delfi Bizness" turpina rakstu sēriju, kurā dažādu nozaru uzņēmēji, praktiķi dalās ar uzņēmējdarbības gaitās gūtajām atziņām, biznesa mācībām, atklāj veiksmes formulas elementus, kā arī stāsta par savu rūdījumu, tostarp kļūdoties.

Lasīt vairāk

Vairāk nekā puse dzelzceļa kravu Latvijā pirmajā pusgadā bija Krievijas izcelsmes


Foto: Publicitātes foto

No visām pa Latvijas dzelzceļa infrastruktūru pārvadātajām kravām šogad pirmajā pusgadā 52,5% bija Krievijas kravas.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, Krievijas kravu īpatsvars samazinājies par 0,2 procentpunktiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!