Foto: Shutterstock

"Ko tu visu laiku puksti?" – šādu jautājumu mēdz uzdot cilvēkiem, kuri nemitīgi par kaut ko sūdzas – te šis nav labi, te atkal kaut kas cits. Savā ziņā to var attiecināt arī uz topošajām māmiņām. Jā, bērniņa gaidīšana ir ļoti priecīgs, pacilājošs dzīves periods, taču vienlīdz arī grūts, jo sievietes organismā norisinās milzu izmaiņas.

Grūtniecības sākumā topošās mammas bieži piemeklē slikta dūša, pat vemšana, nogurums, miegainība, nepatika pret specifiskām smaržām... Vēlāk parādās citas ķibeles – te kaut kas spiež, velk, sāp un smeldz. Kājas var piepampt kā bluķi, bet nereti tūska novērojama arī citās ķermeņa vietās, tostarp sejā.

Kā lai paguļ, ja pirms grūtniecības tik ļoti patika miegā laisties pozīcijā uz vēdera? Uz kuriem sāniem ieteicams gulēt?

No rīta tu dziedādama pa māju burtiski lido, bet jau pēc pusstundas vari pārvērsties īstā fūrijā. Tavi tuvinieki vairs nezina, kā tev pielabināties, jo garastāvoklis mēdz izspēlēt īstus jokus. Tu vari apsēsties un bez iemesla sākt šņukstēt, bet pēc brīža – gardi jo gardi smieties, arī – īpaši par neko...

Ir jāsaprot, ka ikvienai sievietei grūtniecība norit individuāli. Ir sievietes, kuras bērniņu iznēsā pilnīgi bez jebkādām problēmām, izņemot maz pamazām augošo punci, kas tomēr apgrūtina kustēšanos. Taču ir topošās mammas, kurām kādā grūtniecības posmā ir jāsadzīvo ar neērtībam, tiesa gan, pārejošām.

Tāpēc teiciens: "Grūtniecība ir tik skaists laiks!" nebūt neatbildīs pilnīgi visām sievietēm. Iespējams, atklāti šo frāzi neviena neapstrīdēs, tas gan, jo patiesi – gaidīt mazuli ir burvīgi, taču, lai sastaptos ar bēbīti, nāksies arī pašai daudz ko pieciest. Jo viss taču ir cēlā mērķa vārdā!

Zemāk atradīsi virkni portāla "Cālis" rakstu par to, ar ko var nākties rēķināties grūtniecības laikā, kā mazināt nepatīkamos simptomus un, iespējams, pat var no tiem izvairīties pavisam! Baudi savu skaisto laiku un nekreņķējies par īslaicīgām ķibelītēm. Neaizmirsti ielūkoties arī "Cālis" Grūtniecības kalendārā, kur vari smelties informāciju par katru no grūtniecības posmiem – gan par to, kādas izmaiņas notiek mammas ķermenī, gan par mazulīša attīstību.

Tūska grūtniecības laikā. Kāpēc tā rodas un ko darīt tās mazināšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne visām sievietēm grūtniecības laiks paiet bez kādiem sarežģījumiem. Viena lieta, kas var piemeklēt grūtnieci, jo īpaši vasarā, ir tā dēvētā grūtnieču tūska. Lai gan tai praktiski nav nekādas bīstamības, tomēr sievietei tūska rada visai lielu diskomfortu, turklāt gan fiziskā, gan emocionālā izpratnē, jo nereti kājas ir tā sapampušas, ka nav iespējams pat kurpes uzvilkt. Par to, kāpēc tūska rodas un kā to mazināt, "Cālis" konsultē Rīgas Dzemdību nama Uzņemšanas nodaļas vadītāja Agnese Stūrmane. Tāpat piedāvājam iepazīties ar grūtnieču pieredzi par to, kā izdevies vai tomēr nav izdevies tūsku mazināt.

Lasīt vairāk

Spēcīga nieze grūtniecības laikā – iespējamie iemesli un ieteikumi tās mazināšanai

Foto: Shutterstock

Grūtniecības holestāze – tā ir stipra ādas nieze pa visu ķermeni, bet izsitumu nav. Ne bieža parādība, bet pietiekami daudz topošo mammu ar šādu lietu saskaras, un nereti nobīstas, nesaprotot, kas noticis.

Lasīt vairāk

Deguns kā dzinējsunim? Kā sadzīvot ar jutību pret aromātiem grūtniecības laikā

Foto: Shutterstock

Grūtniecības laikā sievietes organisms saskaras ar dažādiem iepriekš nebijušiem vai nepamanītiem simptomiem – rīta nelabumi, tūska, kāre pēc konkrēta ēdiena ir tikai daži. Taču ir sievietes, kurām gaidību laiks iedalījis pastiprinātu ožu, – deguns kļuvis tik jutīgs pret aromātiem, ka varētu konkurēt ar visprasmīgāko dzinējsuni. Un brīžiem tas kļūst ļoti apgrūtinoši, jo jutība pret smaržām un smakām mēdz šķebināt.

Lasīt vairāk

Trīs ieteikumi, kā grūtniecības laikā izvairīties no rīta nelabuma

Foto: Shutterstock

Rīta nelabums ir lieta, kas grūtniecības pirmajā trimestrī nomoka daudzas sievietes. Šādos rītos šķiet, ka deguns ir īpaši jutīgs. Nevar noliegt, ka rīta nelabums ir viena no nepatīkamākajām grūtniecības izpausmēm. Taču ir veidi, kā tu vari to kontrolēt.

Lasīt vairāk

Vingrojumi jaunajām un topošajām mammām muguras sāpju un plecu joslas saspringuma mazināšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Grūtniecība un arī laiks pēc tam, kad mazulis ir nācis pasaulē, no sievietes prasa arī zināmu fizisku piepūli. Cik gan bieži dzirdēts, kā jaunās mammas savā starpā sarunājas, ka sāp mugura, plecu daļa, bet neko jau nepadarīsi – mazulis ir jānēsā, jācilā… Kā mammas pašas sev var palīdzēt, to portāla "Cālis" un veselības centra "Vivendi" kopīgi rīkotās Vecāku skolas ceturtajā lekcijā stāstīja un rādīja fizioterapeite Monta Puide.

Lasīt vairāk

Ieteicamākās gulēšanas pozas saldākam un mierīgākam miegam gaidību laikā

Foto: Shutterstock

Miegs grūtniecības laikā ir ļoti nozīmīgs, lai topošajai māmiņai ļautu atgūt enerģiju. Kad puncis jau ir paaudzies, problēmas var sagādāt ērtas gulēšanas pozas atrašana, tāpēc svarīgi ir zināt, kādas pozas nav ieteicamas un kas var būt palīglīdzekļi ērtākās pozas atrašanai.

Lasīt vairāk

Reibonis un galvassāpes grūtniecības sākumā un vidus posmā: ko darīt

Foto: Shutterstock

Grūtniecība nav slimība, tomēr ne visām sievietēm tā paiet bez pārmaiņām organismā. Nelabums, krampji kājās, muguras sāpes un jā, arī reibonis un galvassāpes – to visu var piedzīvot sieviete, esot gaidībās. Protams, katrai organisms uz jauno stāvokli reaģēs citādi, taču, visticamāk, kādu no šīm pazīmēm novēros teju ikviena topošā mamma.

Lasīt vairāk

Pieskāriena milzu spēks grūtniecības laikā; kā topošais tētis var iesaistīties tuvībā ar mazo

Foto: Shutterstock

Vai esi pamanījis, ka gandrīz ikvienam rodas vēlēšanās pieskarties grūtnieces vēderam? Cilvēki bieži pat nespēj atturēties. Cilvēka psihe nomierinās, redzot, ka veidojas bērniņš. Pat tie, kas nav domājuši grūtnieci noskūpstīt, izstiepj rokas, lai īsu brīdi dalītos ar viņu priekā par gaidāmo mazuli.

Lasīt vairāk

Miega peles sindroms grūtniecības laikā

Foto: Shutterstock

Iestājoties grūtniecībai, sievieti pārņem dažādas neparastas izjūtas – viena no tām ir miegainība. Un tad rodas jautājums – kāpēc notiek tā, kā notiek? Kā neaizmigt tur, kur nevajadzētu, kā miega peli aizbaidīt? Par miegu grūtniecības laikā stāsta miega slimību speciālists Normunds Limba, pieredzē dalās arī portāla "Cālis.lv" lasītājas.

Lasīt vairāk

Grūtnieču cukura diabēta pazīmes un riska faktori

Foto: Shutterstock

Viens no diabēta saslimšanas veidiem, par ko sabiedrībā runā salīdzinoši maz, ir gestācijas jeb tā sauktais grūtnieču diabēts. Gestācijas diabētam ir cieša saistība arī ar 2. tipa cukura diabēta attīstību. Abām diabēta formām ir raksturīgi līdzīgi riska faktori un attīstību noteicošie gēni. To, vai grūtniecei izpaudīsies gestācijas diabēts, nosaka arī ārvides faktori – zema fiziskā aktivitāte, kalorijām bagāts uzturs, hronisks stress un bezmiegs. Gestācijas diabētu mēdz uzskatīt par prediabēta stadiju 2. tipa cukura diabēta attīstībai.

Lasīt vairāk

Septiņas lietas, kas līdz riebumam apnikušas grūtniecēm

Foto: undefined

Grūtniecība ir ne tikai bezgalīgs maiguma periods, maģisku gaidu un fotosesiju laiks. Patiesībā šie deviņi mēneši ir piepildīti absolūti dažādām emocijām un sajūtām, daudzas no kurām grūtnieču dzīvi var padarīt pat nepanesamu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!